Peste 90.000 de apeluri au fost primite la call-center-ul de ajutor pentru copii abuzați și neglijați, în 11 luni de când funcționează, spune consilierul de stat Maria Turza

Foto: World Vision România

Linia telefonică specială 119 pentru copii abuzați, neglijați sau în situații dificile a fost apelată de peste 90.000 de ori în ultimele 11 de când este funcțional luni, a declarat consilierul de stat de la Cancelaria Prim-Ministrului, Maria Mădălina Turza, în cadrul unui briefing de presă pe marginea Programului Național “Din grijă pentru copii”, ajuns la jumătatea implementării, după cum a anunțat aceasta.

“Să vedem unde ne aflăm, dat fiind faptul că ne aflăm la jumătatea programului de implementare (…). Așadar, până în acest moment rezultatele livrabile și cuantificabile ale Programului Național “Din grijă pentru copii” sunt următoarele: În primul și primul rând, numărul unic pentru copii abuzați, neglijați, exploatați – 119 – este funcțional de 11 luni de zile, în proporție de 100%, și deja a produs rezultate semnificative în viața copiilor, în sensul în care avem peste 90.000 de apeluri înregistrate, mii de copii salvați din situații de criză și, mai mult de atât, peste 1.500 de echipe interdisciplinare s-au deplasat în teritoriu și au salvat realmente copii din situații extrem de complicate”, a prezentat Turza.

“111 polițiști au fost formați pentru a ști să utilizeze un echipament și sistem informatic extrem de complex, dar și pentru a ști cum să administreze probele digitale în cadrul unui proces penal” când vine vorba de depistarea racolatorilor de copii, pedofili și abuzatori în mediul online, a mai spus Turza.

“Funcționează 23 de camere de ascultare a minorilor victime ale infracțiunilor, la nivelul a 19 inspectorate județene de poliție, urmând ca, până la finalul anului, în fiecare județ din România, la nivelul IPJ-urilor, să existe cel puțin o astfel de cameră de ascultare a minorilor”. De ce sunt importante ele: “Un copil care este victima unui abuz, este maltratat sau traumatizat, are nevoie de un mediu securizat în care să fie ascultate pe timpul investigației”, a mai spus consiliera de stat.

Durata Programului este de 2 ani și beneficiază de un buget de aproape 6 milioane de euro.

Amintim că, pe 18 aprilie 2022, erau peste 39.600 de apeluri la numărul unic 119 – Telefonul Copilului. Mai mult de 50% dintre situațiile de abuz, neglijare sau exploatare semnalate erau petrecute în familie.

Exit mobile version