PISA 2022 – câți elevi români au participat și cum s-a desfășurat principala evaluare internațională a competențelor elevilor, ale cărei rezultate vor fi prezentate marți / Exemple de subiecte de la testarea trecută

Foto: © Maksstock78 | Dreamstime.com

Rezultatele PISA 2022, evaluarea internațională prin care elevi de 15 ani din România, alături de cei din alte 80 de țări, au fost testați din punct de vedere al achizițiilor de învățare, vor fi publicate marți, 5 decembrie. Noul raport va actualiza datele înregistrate ultima dată acum cinci ani, în 2018, când România se plasa pe ultimele locuri în rândul țărilor membre UE, cu un „scor” al analfabetismului funcțional, în rândul elevilor, de 44%. Edupedu.ro prezintă cum s-a desfășurat testarea PISA de anul trecut și cum arată subiecte incluse în asemenea testări.

PISA – Programme for International Student Assessment – este principalul studiu comparativ internațional organizat în domeniul educației de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), la care România este în proces de aderare. Evaluarea măsorară competențele de bază ale elevilor în vârstă de 15 ani în trei domenii – citire, matematică și științe. Ediția de anul acesta s-a concentrat pe evaluarea competențelor la matematică. În plus, a existat și un test de gândire creativă.

Este a șasea rundă de evaluare PISA la care participă România. Potrivit datelor prezentate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, în România evaluarea PISA 2022 s-a desfășurat astfel:

Organizarea evaluării, în cifre:

La nivel internațional, OCDE arată că la PISA 2022 au luat parte 690.000 de elevi din 81 de țări. Eșantionul este declarat reprezentativ pentru 29 de milioane de elevi de 15 ani din întreaga lume. 

Aceștia au avut la dispoziție o oră pentru a răspunde întrebărilor la matematică și o oră pentru cele la citire, științe și gândire creativă. În plus, ei au avut la dispoziție 35 de minute pentru a răspunde la un chestionar referitor la atitudinile lor la școală, viața familială și alte teme.

Exemple de itemi PISA – competența de lectură la evaluările din 2018

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a publicat, cu titlu de exemplu, și o serie de itemi publici relevanți pentru testarea competențelor de lectură în cadrul PISA 2018. Îi prezentăm mai jos:

Exit mobile version