“Povestea cuvintelor” – Varianta digitală a Dicționarului limbii române, realizat pe parcursul unui secol, e disponibilă online

sursa: Captura dlr1.solirom.ro

Dicționarul limbii române, a cărui primă ediție a fost realizată în două serii, pe parcursul unui secol, prin contribuția a sute de lexicografi, este acum disponibil și în versiune digitală, după cum semnalează reprezentanți ai Institutului de Filologie Română “Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași. Dicționarul este realizat în variantă anastatică, ceea ce înseamnă că reproduce varianta tipărită: atunci când este căutat un cuvânt, este reprodusă pagina din dicționar unde apare acel cuvânt.

“Povestea cuvintelor din limba română, de la începuturi și până astăzi, este spusă altfel în Dicționarul limbii române, editat sub egida Academiei Române. La prima ediție au lucrat 300 de lexicografi de la București, Cluj-Napoca și de la Iași, timp de aproape 100 de ani (1907-2010)”, scrie, într-un mesaj publicat pe Facebook, Elena Isabelle Tamba, cercetător științific în cadrul Institutului “A Philippide”.

Accesul la varianta digitală anastatică – Dlr1.solirom.ro – este liber pe site-ul creat de cercetătorii acestui institut.

Potrivit prezentării de pe site-ul unde este publicat, prima ediție a dicționarului a fost realizată în două serii, sub egida Academiei Române – între 1913-1949, sub coordonarea lingvistului Sextil Pușcariu, respectiv 1965-2010, sub coordonarea academicienilor Iorgu Iordan, Alexandru Graur, Ion Coteanu, Marius Sala și Gh. Mihăilă.

În acest moment, varianta digitală a primei ediții a Dicționarului Limbii Române permite căutarea după cuvânt-titlu, după prima literă sau după categorie gramaticală. Potrivit site-ului unde este publicat, este în lucru și o variantă mai elaborată, în care este permisă consultarea complexă a dicționarului, cu acces la informații din corpul articolelor.

Exit mobile version