“Povestea cuvintelor” – Varianta digitală a Dicționarului limbii române, realizat pe parcursul unui secol, e disponibilă online

1.955 de vizualizări
sursa: Captura dlr1.solirom.ro
Dicționarul limbii române, a cărui primă ediție a fost realizată în două serii, pe parcursul unui secol, prin contribuția a sute de lexicografi, este acum disponibil și în versiune digitală, după cum semnalează reprezentanți ai Institutului de Filologie Română “Alexandru Philippide” al Academiei Române – Filiala Iași. Dicționarul este realizat în variantă anastatică, ceea ce înseamnă că reproduce varianta tipărită: atunci când este căutat un cuvânt, este reprodusă pagina din dicționar unde apare acel cuvânt.

“Povestea cuvintelor din limba română, de la începuturi și până astăzi, este spusă altfel în Dicționarul limbii române, editat sub egida Academiei Române. La prima ediție au lucrat 300 de lexicografi de la București, Cluj-Napoca și de la Iași, timp de aproape 100 de ani (1907-2010)”, scrie, într-un mesaj publicat pe Facebook, Elena Isabelle Tamba, cercetător științific în cadrul Institutului “A Philippide”.

Accesul la varianta digitală anastatică – Dlr1.solirom.ro – este liber pe site-ul creat de cercetătorii acestui institut.

Potrivit prezentării de pe site-ul unde este publicat, prima ediție a dicționarului a fost realizată în două serii, sub egida Academiei Române – între 1913-1949, sub coordonarea lingvistului Sextil Pușcariu, respectiv 1965-2010, sub coordonarea academicienilor Iorgu Iordan, Alexandru Graur, Ion Coteanu, Marius Sala și Gh. Mihăilă.

  • Ediția anastatică a primei ediții, publicată în 2010, este formată din 19 volume. Procedurile pentru digitalizarea ei au început tot atunci, ca parte a CLRE – Corpus lexicografic românesc electronic, un proiect al Academiei ce reunește edițiile digitale ale celor mai reprezentative dicționare ale limbii române.

În acest moment, varianta digitală a primei ediții a Dicționarului Limbii Române permite căutarea după cuvânt-titlu, după prima literă sau după categorie gramaticală. Potrivit site-ului unde este publicat, este în lucru și o variantă mai elaborată, în care este permisă consultarea complexă a dicționarului, cu acces la informații din corpul articolelor.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cardurile pentru prima de carieră profesională din Bihor și Prahova au început să fie livrate abia pe 18 ianuarie, anunță Poșta Română, fără să precizeze motivul întârzierii / Cardurile ar fi trebuit să poată fi folosite în octombrie anul trecut

Livrarea cardurilor pentru prima de carieră profesională, în valoare de 500 de lei, din județele Bihor și Prahova a început abia pe 18 ianuarie, anunță Poșta Română într-un răspuns pentru…
Vezi articolul

Competențele digitale – predate în învățământul primar de anul viitor. Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a să conțină probă de abilități digitale din 2024. Pentru profesori competențele digitale vor fi introduse încă din formarea inițială – măsuri incluse în Strategia privind digitalizarea educației în România / Țintă: 90% din populație să fie alfabetizată digital

În școala primară ar urma să fie incluse, începând din anul școlar 2021-2022, elemente obligatorii de competențe digitale, iar în aceeași perioadă urmează să fie elaborate sau revizuite programele de…
Vezi articolul

Ora la școală de 40 de minute şi pauza de 5 minute sunt discriminatorii, anunță Consiliul pentru Combaterea Discriminării. Școlile în 3 schimburi trebuie să aplice „măsuri compensatorii” pentru cei 25.000 de elevi „dezavantajați de scurtarea orelor“

Scurtarea programului elevilor de către școlile care funcționează în 3 schimburi este discriminatorie. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a anunțat într-un răspuns la solicitarea Ziarului Financiar că ora de curs…
Vezi articolul