Medicul Mihai Craiu, despre COVID Toes: Dacă apar, inexplicabil, leziuni ale vaselor de sânge pe degetele de la picioare, nu treceți cu vederea. Mergeți la medic pentru evaluare

8.105 vizualizări
Mihai Craiu
Foto: Facebook.com / Mihai Craiu
Medicul pediatru Mihai Craiu avertizează că apariția unor leziuni pe degetele de la picioare, mai ales ale copiilor, care evoluează ca o mică arsură și generează o bășică cu lichid, nu trebuie ignorată, dacă rănile nu au nicio explicație. “Dacă nu este o rosătură de la un pantof inadecvat, mergeți la medicul dumneavoastră pentru evaluare”, scrie pediatrul pe platforma de educație pentru sănătate pe care a fondat-o – Spitalul Virtual pentru Copii.

Mesajul integral al lui Mihai Craiu:

Am văzut primele imagini similare acum aproape o lună. Trimise de o prietenă, medic italian de urgențe. Apoi în urmă cu aproape 2 săptamâni, altele, aproape identice, trimise un pediatru de la Paris.

Astăzi [miercuri, 22 aprilie – n.red.] am citit 3-4 știri de presă din SUA, inclusiv in știrile Yahoo… despre COVID Toes.

Ce sunt aceste ‘COVID Toes’? Reprezintă leziuni localizate la degetele de la picioare, mai ales ale copiilor. Se pare că ar putea fi produse ca urmare a unor leziuni ale vaselor de sânge din pielea zonei respective.

Aceste umflături, de culoare violacee, produc senzația de mâncărime si apoi evolueaza ca o mică arsură, ce generează o bășică cu lichid în zona afectată.

În literatura de specialitate a medicilor dermatologi se cheamă Pernio. Deoarece în limba latină termenul pentru ‘degerătură’ este ‘pernio’. Atunci când purtăm iarna încălțari nepotrivite, în vreme rece, poate să apară pernio…

Să fie o vasculită COVID19, la copil? Posibil…

MESAJ DE LUAT ACASĂ – dacă apar, inexplicabil, astfel de leziuni pe degetele de la picioare este bine să nu treceți cu vederea. Dacă NU ESTE o rosătură de la un pantof inadecvat, mergeți la medicul dumneavoastră pentru evaluare”.

Mihai Craiu este medic primar pediatru, a absolvit studiile medicale la Facultatea de Medicină din București, lucrează de 30 de ani “în același spital, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului”, și este profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București.

În 2017, Craiu a lansat proiectul Spitalul Virtual pentru Copii, prin care le oferă părinților și colegilor medici/asistenți o platformă pentru discutarea temelor de sănătate în pediatrie, cea mai importantă fiind vaccinarea, bazându-se pe informații și dovezi din surse reputate. Organizația Mondială a Sănătății l-a declarat anul trecut pe Mihai Craiu “erou al vaccinării” (sursa și detalii).

 


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii au acces la lucrările elevilor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, conform procedurii. Sorin Ion: Rezultatele și modul de rezolvare se discută cu elevii cu lucrările pe masă și cu borderourile de corectare, în format digital

„După simulare, fiecare profesor discută cu elevii rezultatele și modul de rezolvare. Se poate face cu lucrările pe masă. Se poate face cu borderourile de corectare, care vin în format…
Vezi articolul
Transport gratuit pentru elevi

PNL, reacție dură la adresa lui Vasile Dîncu, după criticile acestuia la proiectul legilor Educației: “Nu înțelegem declarațiile, e posibil ca domnul Dîncu să nu fi fost informat / Legile își vor urma parcursul așa cum am stabilit”

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a respins vineri afirmațiile critice ale lui Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național PSD, care a cerut prelungirea termenului de analiză pentru legile educației…
Vezi articolul

Încă 6 școli și grădinițe din Timișoara trec online din cauza frigului din clase / Inspector Școlar: ”Am solicitat o verificare cu termometrul a situației temperaturilor de la unitățile de învățământ unde au scăzut temperaturile în clase”

În total, elevii din 8 licee, școli și grădinițe din Timișoara învață de miercuri de acasă pentru că este prea frig în clase, iar furnizorul de agent termic nu reușește…
Vezi articolul