Premiul Nobel pentru medicină în 2023, acordat profesorilor Katalin Karikó și Drew Weissman de la Universitatea Pennsylvania / Karikó, profesor și la Universitatea din Szeged, Ungaria, este a 61-a femeie laureată a Premiului Nobel

6.182 de vizualizări
Katalin Kariko și Drew Weissman / Foto: Peggy Peterson /penntoday.upenn.edu
Profesorii Katalin Kariko și Drew Weissman, pionieri ai vaccinurilor cu ARN mesager care au deschis calea pentru descoperirea vaccinurilor împotriva Covid-19, au primit luni premiul Nobel pentru Medicină, conform G4Media.ro.

Cei doi cercetători au fost premiați „pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri eficiente cu ARNm împotriva Covid-19”, a anunțat juriul.

Karikó, care este și profesor la Universitatea din Szeged, Ungaria, este a 61-a femeie laureata a Premiului Nobel, potrivit Universității Pennsylvania.

Descoperirile lor decisive datează din 2005, iar primele vaccinuri cu ARN mesager împotriva Covid-19 au fost fabricate ulterior de Pfizer/BioNTech și Moderna.

Citește articolul integral pe G4Media.ro

5 comments
  1. De aceea suntem cu 100 de ani în urma fata de lumea civilizata când vezi la tv tit felul de specialiști care recomanda nevaccinarea din fel de fel de Legende rurale

    1. Nu stiu ce ar mai putea sa-i convinga pe toti cei ce cred ca ARN mesager si implicit vaccinul anti Covid sunt cahhh. Intre premiul Nobel si Doamne-Doamne nu mai stiu vreun intermediar care sa le dovedeasca faptul ca stiinta are dreptate si nu babele plictisite de pe FB. Cu cat prostul e mai prost si mai neinstruit, cu atat are tendinta sa creada ca el si altii ca el au dreptate. Eu, spre exemplu, nu am cautat explicatii, nu am incercat sa conving, nu am incercat sa manipulez, am crezut in vaccin firesc si normal doar pentru ca…stiinta, frate… Atat…Nu am cautat compozitie, studii, reviewuri pe Booking, recenzii pe blogu’ lu’ Jdeer. Nu m-a interesat ce cipuri baga Gates in el si cum 6 G-ul o sa ridice Oculta. Because, ….stiinta, bro’. Atat.

  2. Si ma gandeam acum in ce hal de degradare a ajuns umanitatea daca astia 2 iau premiul Nobel si lumea, in marea ei majoritate(cu precadere la roamani), in loc sa creada in stiinta si progres stiintific, se duce de fapt in regres, in Medieval, crezand in personaje gen Olivia Jdeer si in panacee de TikTok si Facebook. Imi lasa un gust amar de pierzanie a acestei lumi. Ma simt neputincios si faptul ca traiesc intr-o tara de antivaccinisti si sceptici convinsi ma demoralizeaza complet. Am ajuns sa-mi fie frica de normalitatea mea pentru ca normalitatea a devenit anormalitate. Mi-e teama sa cred in Dumnezeu ca sunt acuzat ca vreau religie in scoli, mi-e teama sa spun ca am facut 3 doze de vaccin anti Covid ca imi sar toti in cap ca sustin Oculta, mi-e teama sa sfatuiesc un bolnav sa ia antibiotice, ca ma fac toti sa simt ca Flemming a fost un prost. Lumea e in schimbare si din pacate din rau in tot mai rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Pentru prima dată ministrul Educației, Ligia Deca, apelează public la cercetătorii de la Unitatea de Cercetare în Educație, pentru o analiză calitativă și cantitativă, ca să vadă „de ce nu se înscriu unii elevi de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională” și liceenii la Bacalaureat

Apelul public la specialiștii din actuala Unitate de Cercetare în Educație, fostul Institut de Științe ale Educației, făcut în premieră de ministrul Ligia Deca, de la preluarea mandatului, din octormbrie…
Vezi articolul

Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, dreptul la produse de igienă în școli, consiliere pentru elevii exmatriculați – printre propunerile Consiliului Național al Elevilor pentru Statutul Elevului

Introducerea curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, drepturi și și măsuri de sprijin pentru elevii cu cerințe educaționale speciale și pentru cei cu boli cronice, dreptul la produse de…
Vezi articolul

Olimpiada județeană de Științe socio-umane 2023. Subiectele unice și baremele de corectare pentru Logică, Psihologie, Economie, Sociologie, Filosofie, Educație civică și Educație socială au fost publicate – Descarcă

Subiectele de la etapa județeană a Olimpiadei Naționale de Științe socio-umane 2023, susținută de elevi, în țară, sâmbătă, 11 martie, au fost publicate de un liceu organizator din județul Prahova.…
Vezi articolul

OPINIE Schimbarea îngrijorător de frecventă a subiectelor de Bacalaureat, a punctajului, chiar a conținuturilor evaluate reflectă, de fapt, norul de ceață care acoperă învățământul românesc

Subiectele noi, cele din 2018 și cele anunțate deja pentru Bacalaureat 2019 sunt mai adaptate prezentului, față de subiectele date la Bacalaureat în trecut, a declarat pentru Edupedu.ro Carmen Borza,…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Guvernul acceptă propunerea sindicatelor din educație ca salariile să crească de la 1 ianuarie cu 50% din diferența dintre salariul actual și cel din viitoarea grilă / Au fost acceptate și vouchere de 1.500 de lei pentru profesori și 500 de lei pentru nedidactic

Guvernul a acceptat propunerile nou făcute de sindicatele din educație pentru profesori și ceilalți angajați din Învățământ sâmbătă seară, 10 iunie, potrivit informațiilor Edupedu.ro. Executivul le-a dat termen reprezentanților profesorilor…
Vezi articolul