Prefectul Capitalei: Este obligatorie purtarea măștii în jurul școlilor doar pe o rază de 50 de metri. Jandarmeria, poliția vor aplica controale intense și sancțiuni. Carantinarea sectoarelor este posibilă

Prefectul Capitalei / Foto: Captură Digi 24

Purtarea măștii devine obligatorie la o distanță de 50 de metri în jurul școlilor și grădinițelor din București, de către toate persoanele cu vârstă de peste 5 ani. Totodată, cazinourile și sălile de jocuri de noroc se închid în Capitală, a decis astăzi, 7 octombrie 2020, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat în urmă cu puțin timp că “jandarmeria, poliția vor lua măsuri pentru controale intense și cu aplicarea sancțiunilor. Nu se mai poate așa! Ne uităm pe peroane, în stații, lumea nu prea poartă mască. Sunt și tineri care nu poartă mască în autobuz”.

Carantinarea sectoarelor este posibilă“, a anunțat prefectul Bucureștiului.

“Cred că nu ne așteaptă noi restricții. Ce s-a întâmplat s-a întâmplat. Luni, când se dă săptămânal rata de incidență pe 14 zile, vedem cum a evoluat și în funcție de asta vedem ce vom face pe viitor”, a precizat oficialul.

Întrebat dacă va lua măsuri cu privire la transportul în comun din București, prefectul Gheorghe Cojanu a răspuns că “transportul în comun ține de Primăria Capitalei. Noi nu putem decât să facem recomandarea să evite aglomerarea, punând la dispoziție mai multe mijloace de transport în comun”.

În ceea ce privește cazul în care Capitala ar ajunge în scenariul roșu, prefectul a declarat că în această situație “școlile nu se vor închide, ci se va învăța în scenariul online”.

Informații de background

Declarațiile au fost făcute după a doua ședință organizată în 2 zile consecutive de Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU). În această dimineață, Comitetul a decis reducerea de la 100 la 50 de metri a distanței în care este obligatorie purtarea măștii, în apropierea școlilor și grădinițelor.

Ieri, același comitet decisese ca “în intervalul orar 07:45- 21:15 de luni până vineri, în toate spațiile publice deschise aflate pe o rază de 100 metri în jurul perimetrului exterior al unităților de învățământ, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani”. 

O altă decizie a Comitetului de miercuri, 7 octombrie, a fost “închiderea activității operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc, inclusiv cazinouri, cu excepția pariurilor și loteriilor unde se eliberează bilet, cu respectarea regulilor de distanțare și a măsurilor de siguranță sanitară”. 

Propunerea de închidere a sălilor de jocuri de noroc vine după ce, în urmă cu o zi, același Comitet a aprobat doar închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, teatrelor și sălilor de spectacol din București. 

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a declarat marți că măsurile intră în vigoare începând de miercuri și rămân valabile până în momentul în care rata de incidență a cazurilor de COVID-19 la mia de locuitori în 14 zile scade sub 1,5. Situația este analizată săptămânal.

Exit mobile version