Premierul Cîțu: Pe ce s-au dus 60 de miliarde de euro în Educație, în ultimii 10 ani?

Foto: gov.ro

Pe ce s-au dus 60 de miliarde de euro în Educație, în ultimii 10 ani, s-a întrebat premierul Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern de vineri, după aprobarea și trimiterea către Parlament a proiectului Legii Bugetului de Stat.

Întrebat despre alocarea pentru Educație, premierul a spus că ar vrea să înceapă legarea resurselor financiare de rezultate.

„Eu sunt gata să aloc resurse mai multe, dar aș vrea să începem să legăm aceste resurse de rezultate. Și aș vrea să văd la toate bugetele pe care le alocăm, să facem și o analiză nu numai cantitativă, dar și calitativă și apoi vom aloca mai multe resurse”, a spus Cîțu.

Redăm declarația integrală:

Reporter: Domnule premier, Legea numărul 1 din ianuarie 2011 prevede alocări bugetare pentru educație de 6%. Am înțeles că ați anunțat amânarea acelui procent de 1% din cercetare pentru anul viitor, însă sindicaliștii din învățământ vă acuză pe dumneavoastră și pe predecesori de o nerespectare a legii prin acel artificiu al prorogării. Încalcă guvernul legea?

Florin Cîțu: Nu. Guvernul alocă și am alocat anul trecut, și alocăm și anul acesta resurse suplimentare în educație. Discuțiile pe care le am cu toate sectoarele, nu doar cu acest sector, sunt foarte simple. Eu sunt gata să aloc resurse mai multe, dar aș vrea să începem să legăm aceste resurse de rezultate. Și aș vrea să văd în toate sectoarele, la toate bugetele pe care le alocăm, să facem și o analiză nu numai cantitativă, dar și calitativă și apoi vom aloca mai multe resurse. Pentru că, să știți că în aceste sectoare s-au alocat resurse, anual, foarte mari. Am calculat acum câțiva ani, acum 2 ani de zile: în 10 ani de zile s-au dus către acest sector vreo 60 de miliarde de euro. Aș vrea să știu și eu pe ce s-au dus acești bani și dacă se văd, dacă românii simt că acești bani s-au dus în acest sector. Deci, trebuie să facem o analiză clară a modului în care cheltuim acești bani și pe ce se duc acești bani.

Reporter: Pentru o clarificare, vă rog, știm că există mai multe surse de finanțare pentru educație, și de la alte ministere, și de la UAT-uri. Dacă tragem linie, vă rog frumos, să ne spuneți ajungem la 6% din PIB sau care este procentul?

Florin Cîţu: Nu, nu ajungem la 6% din PIB, dar sunt mai mult decât am cheltuit anul trecut, anul trecut a fost o sumă record.”

Potrivit datelor publicate în premieră de ministerul Educației, cu sumele cheltuite pentru acest domeniu în perioada 2005-2020, în ultimii 10 ani s-au cheltuit 58,6 miliarde euro.

Foto: gov.ro

Exit mobile version