Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, susține că nu poate trimite o copie a tezei sale de doctorat la CNATDCU pentru analiză pentru că “nu e la mine, nu îl am”/ Ciucă a blocat în instanță analiza tezei, după ce a obținut anularea solicitărilor depuse la CNADTCU pentru verificarea suspiciunilor privind teza sa de doctorat

Nicolae Ciucă / Foto: Ilona Andrei - G4Media.ro

Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, se simte vizat de declarația președintelui Iohannis, “toleranță zero” față de plagiat. El a spus că “va pune la dispoziție tot ce este absolut necesar pentru a se finaliza acest subiect”. Întrebat de jurnaliști de ce nu trimite o copie a tezei spre analiză la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (n. red. CNATDCU, consiliu care analizează tezele de doctorat plagiate), Nicolae Ciucă a spus: “Nu este la mine”.

Premierul Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnaliști dacă poate trimite la CNATDCU o copie a tezei sale de doctorat asupra căreia există suspiciunea de plagiat. Premierul spune că nu are o copie a tezei.

Redăm dialogul dintre reporter și premierul Nicolae Ciucă, la declarațiile de presă de la sediul PNL, după numirea Ligiei Deca drept propunerea PNL pentru funcția de ministru al Educației:

Reporter: V-ați simțit vizat și dumneavoastră de declarația președintelui că are toleranță zero față de plagiat?

Nicolae Ciucă: Absolut, nu am nici un fel de problemă, și am spus de la bun început: pun la dispoziție tot ce este absolut necesar pentru a se finaliza și elucida acest subiect.

Reporter: Trimiteți către CNATDCU o copie a tezei de doctorat?

Nicolae Ciucă: În acest moment este o anchetă în desfășurare și momentul în care se finalizează și la urma cursul.

Reporter: Nu vă oprește nimic să trimiteți o copie către CNATDCU.

Nicolae Ciucă: Nu este la mine.

Reporter: Adică dumneavoastră nu aveți o copie a propriei teze de doctorat?

Nicolae Ciucă: Eu nu îl am.”

Informații de context

Însuși premierul Nicolae Ciucă este acuzat de plagiat în teza sa de doctorat în urma unei anchete din 18 ianuarie 2022 , tot a jurnalistei Emilia Șercan. Investigația din PressOne arată că conform căreia teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, susținut de Klaus Iohannis, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. Conținutul din cel puțin 19 pagini a fost plagiat din alte două teze de doctorat susținute anterior la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” (UNAP), una dintre ele coordonată chiar de îndrumătorul premierului. Cu câteva excepții, porțiunile plagiate depistate au fost copiate din surse tipărite, care nu ar putea fi detectate cu un soft anti-plagiat, se arată în investigație.

G4Media a dezvăluit recent că dosarul în care premierul Nicolae Ciucă a solicitat anularea sesizărilor de plagiat din teza sa de doctorat a fost ”direcționat” spre un anumit complet, condus de un judecător care s-a pensionat imediat după ce a anulat sesizările de plagiat.

Secția de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General investighează procedura de repartizare aleatorie a dosarului.

Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia joi din funcția de ministru al Educației, în plin scandal de plagiat. Jurnalista Emilia Șercan a scris că cei doi profesori semnaseră cele 13 capitole plagiate de Cîmpeanu în 2006 în alte patru ediții anterioare ale cursului, datate 1987, 1990 și 1993 și 2000. Sorin Cîmpeanu și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar, potrivit acesteia. Conform sursei citate, numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care a descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă (Sursa și detalii).

Citește și:
Scriitorul și profesorul Radu Vancu, după demisia ministrului Educației în scandalul plagiatului: “O informație pentru Nicolae Ciucă: demisia poate fi plagiată, fiindcă nu are ISBN”
Exit mobile version