Primul Bacalaureat „schimbat radical” va fi în 2027, iar în septembrie 2023 vor fi gata planurile-cadru noi pentru liceu, programele școlare și manualele noi, „vom avea și profesori formați”, a promis Cîmpeanu la Parlament

Sorin Cîmpeanu / Foto: Mihai Poziumschi - Agerpres Foto

Planurile-cadru noi pentru liceu, programele școlare aferente și manualele noi realizate după acestea vor fi gata până în septembrie 2023, a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la audierile de miercuri de la Parlament, unde a primit aviz favorabil pentru un al treilea mandat. El a mai spus că, în aceste condiții, abia în anul 2027 va fi și primul Bacalaureat bazat pe competențe. Pe 3 septembrie, Cîmpeanu spunea că planurile-cadru „nu vor fi implementate nici anul acesta, nici anul viitor”.

Întrebat când vor ajunge noile manuale ale elevilor de liceu pe bănci, Cîmpeanu a răspuns: „Proiectul planurilor-cadru pentru liceu era necorespunzător din punctul de vedere a peste 10.000 de sesizări primite pe acest lucru. Este nevoie de timp pentru reformă în Educație, 2023 septembrie, am spus și vă repet, vor fi planurile-cadru noi pentru liceu. Este nevoie de o integrare a obiectivelor din România Educată, care sunt esența acestui program de guvernare, se lucrează în 150 de grupuri de lucru deja la aceste planuri-cadru, dar termenul este septembrie 2023, când vom avea și planuri-cadru adecvate obiectivelor din România Educată, când vom avea și discipline care vor corespunde acestor obiective, vom avea și profesori formați și vom avea și manuale.

Până atunci nu sunt generații sacrificate pentru că diferențele sunt compensate prin planuri de tranziție, prin ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină pe care ministerul le-a pus la dispoziție. Răspuns final: în septembrie 2023 vom avea planuri-cadru noi pentru liceu. De asemenea, pentru generația care va începe în septembrie 2023, vom avea în 2027, sunt convins, și acel Bacalaureat care să fie, în sfârșit, bazat pe competențe, primul bacalaureat schimbat radical.

Planurile-cadru pentru liceu au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie 2021. Este vorba despre documentele care stabilesc ce materii vor studia elevii de clasele a IX-a, precum și de numărul de ore alocat acestor discipline, pe săptămână. Proiectele planurilor-cadru respectă media de 30 de ore pe săptămână prevăzută de modificarea legii educației de anul trecut, sunt pentru toate clasele de liceu și ar fi trebuit să intre în vigoare gradual, începând cu clasa a IX-a a anului școlar 2021-2022.

Pe 3 septembrie, înainte ca elevii să revină la școală, Sorin Cîmpeanu declara că noile planuri-cadru pentru liceu nu vor fi implementate nici anul acesta, nici anul viitor.

Mai multe detalii aici.
Exit mobile version