Profesorii se pot înscrie online pentru a evalua proiectele de manuale școlare pentru clasa a V-a și manualele de liceu cu programe școlare noi

Licitația de manuale pentru clasa a VIII-a

Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com

Profesorii se pot înscrie online, până pe 18 februarie, prin Centrul National de Politici și Evaluare în Educație, în procesul pentru evaluarea proiectelor de manuale școlare, anunță portalînvățământ.ro.

Centrul National de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) realizează procesul de selecție a cadrelor didactice pentru evaluarea proiectelor de manuale școlare pentru clasa a V-a și manualelor de liceu cu programe școlare noi. 

Evaluarea proiectelor de manuale școlare se face conform prevederilor legale în vigoare.  

A. Obiectivele selecției CNPEE organizează, în conformitate cu Metodologia de evaluare a calității proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar anexa la OMEN nr. 3103/28.01.2019 cu modificările și completările ulterioare, selecția cadrelor didactice, pe discipline, cu statut de experți cooptați, în vederea evaluării proiectelor de manuale școlare depuse în perioada februarie-martie 2022.

Cadrele didactice selectate vor desfășură următoarele activități, conform Metodologiei de evaluare a calității proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar: 

  1. fiecare expert cooptat primește, în vederea evaluării, toate proiectele de manuale școlare corespunzătoare unei discipline de studiu, depuse de ofertanți; 
  2. activitatea de evaluare a proiectelor de manuale școlare se desfășoară, în mod independent, de către fiecare expert cooptat; 
  3. fiecare expert cooptat analizează proiectele de manuale școlare repartizate prin intermediul aplicației dedicate și completează, pentru fiecare, fisele-tip (A și B) de evaluare; în urma completării fisei-tip B se obține punctajul individual (PI); 
  4. experții cooptați evidențiază obligatoriu în fișele de evaluare argumente/exemple care susțin punctajul acordat fiecărui descriptor, respectiv motivul declarării neconformității (din Anexa); 
  5. respectă termenele stabilite de către CNPEE; 
  6. răspund din punct de vedere profesional pentru acuratețea și realitatea informațiilor consemnate. 

B. Criterii de selecție – Selecția cadrelor didactice cu statut de experți cooptați, pe discipline, se face pe baza competenței și a experienței acumulate și probate, precum și pe baza disponibilității manifestate pentru implicarea în activitățile de evaluare a proiectelor de manuale școlare. 

Condițiile de înscriere a cadrelor didactice pentru a participa în calitate de experți cooptați, la evaluarea proiectelor de manuale școlare pentru învățământul preuniversitar: 

În procesul de selecție a experților cooptați-cadre didactice au prioritate, în ordinea următoare, cadrele didactice care: 

C. Disciplinele pentru care se organizează selecția – Lista disciplinelor pentru care se organizează selecția cadrelor care vor fi implicate în activitățile de evaluare a proiectelor de manuale școlare este cuprinsă în Anexa la prezentul Apel. Candidații, care se vor înscrie la disciplinele care sunt însoțite în Anexa cu mențiunea traducere la rubrica Observații, vor fi selectați în echipele de experți cooptați pentru evaluarea traducerilor manualelor din limba romana în limbile minorităților naționale. 

Cadrele didactice interesate își pot depune candidatura pentru o singura disciplină/nivel. 

Procedura și calendarul de selecție a candidaților:

Etapa I: perioada 01.02. – 18.02.2022 – înscrierea candidaților și respectarea instrucțiunilor.

Acte necesare în vederea înscrierii și selecției, la rubrica încărcare documente, este necesară încărcarea unui singur document, care să cuprindă: 

  1. CV-ul în format european (maxim 4 pagini); 
  2. copii ale actelor de studii și de grade didactice și/sau care atestă titlul de doctor în științe; 
  3. adeverință de încadrare eliberată de instituția de învățământ, care atestă nivelul la care activează candidatul; 
  4. alte documente justificative, relevante pentru procedura de selecție. *NU se vor încărca în plus documente care nu sunt relevante în procesul de selecție. 

Etapa a II-a: perioada 21.02 – 28.02.2022:

Foto: © Eugene_Put | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version