Programele disciplinelor opționale „Sisteme de scriere și codificare”, „Sisteme de numerație” și „Matematica în natură și arte”, publicate în Monitorul Oficial. Exemple de probleme rezolvate pentru elevii de gimnaziu

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Programele disciplinelor opționale „Sisteme de scriere și codificare”, „Sisteme de numerație” și „Matematica în natură și arte”, pentru elevii claselor gimnaziale, au fost publicate în Monitorul Oficial. Elevii pot alege aceste din anul școlar 2023-2024, după cum apare în ordinul ministrului educației nr. 4.440 din 12 iunie 2023. Vezi mai jos, în articol, în ce activități pot fi implicați elevii claselor V-VIII.

Disciplina „Sisteme de scriere și codificare” se adresează elevilor claselor V-VIII și are alocată o oră pe săptămână, pe durata unui an școlar. Competențele specifice sunt următoarele, conform docuemntului:

Printre activități se numără: exersarea caracterelor corespunzătoare diferitor sisteme de scriere; pronunțarea caracterelor în diferite sisteme de scriere; identificarea unor caractere într-o schemă, într-un grafic, într-un tabel sau index care conține date referitoare la o situație concretă; exerciții de transliterare dintr-un sistem de semne în altul; exerciții de transcriere corectă a unui mesaj dat dintr-un sistem de semne în altul; criptarea unor mesaje prin diferite metode; extragerea informațiilor esențiale și de detaliu dintr-o problemă dată; crearea unor jocuri lexicale (calambururi) sau ortografice; utilizarea resurselor digitale (de exemplu: Omniglot) în vederea creării unui mesaj propriu într-un sistem necunoscut, folosind tabelul de caractere și regulile ortografice.

„Interesul elevilor poate fi stimulat și prin conectarea conținuturilor acestui opțional cu literatura și filmografia științifico-fantastică recentă, astfel putându-se discuta despre diferite sisteme de scriere sau de comunicare artificiale, prezentate în diverse filme, cum ar fi Arrival (2016)), cărți — trilogia Stăpânul Inelelor sau chiar jocuri video ca Myst.

Drept forme de organizare a activității didactice, se recomandă lucrul în echipă, astfel, elevii pot fi împărțiți în grupe și li se pot da diverse mesaje/texte/comunicări scrise codificate sau transcrise într-unul (sau mai multe) sisteme de notație prezentate, pentru a le decodifica”, se arată în document.

La capitolul „sugestii metodice” este menționat că elevii nu trebuie să memoreze codurile sau diferitele sisteme de scriere, accentul va cădea pe formarea competenței de rezolvare de probleme, pe deprinderea cu un algoritm de lucru, astfel încât să poată rezolva probleme care includ sisteme de scriere necunoscute.

Exemplu de problemă rezolvată

Programa disciplinei opționale „Sisteme de scriere și codare”

La disciplina „Sisteme de numerație”, elevii vor învăța să își dezvolte gândirea logică și analogică, prin structurarea regulilor lingvistice și matematice care stau la baza reprezentării, a scrierii și a citirii numeralelor în diferite limbi, conform documentului. Disciplina poate fi studiată de elevii claselor V-VIII, având o oră pe săptămână.

În privința competențelor specifice, sunt menționate următoarele: recunoașterea tipurilor de simboluri care stau la baza diferitelor sisteme de numerație: cifre romane, arabe, indiene, manipuri; identificarea particularităților de citire a numerelor în diferite sisteme de numerație; analizarea modului de formare a numerelor în sisteme de numerație în alte baze decât baza 10; efectuarea unor operații aritmetice de bază cu numere reprezentate în diverse sisteme de numerație; aplicarea unor raționamente inductive sau deductive în vederea rezolvării de probleme de lingvistică care vizează sisteme de numerație;

„Se recomandă ca în procesul didactic strategiile/metodele de învățare clasice (învățare intuitivă, brainstorming, conversație euristică, problematizare, lucru în echipă, concursuri etc.) să fie complementate de utilizarea calculatorului/internetului în scopul formării și dezvoltării competențelor digitale ale elevilor.

Evaluarea se va face prin metode diverse: observarea continuă a activității elevului, discuții frontale, activități desfășurate în echipe, lucrări scrise, portofoliu cu rezolvările problemelor propuse. Fiind un curs opțional, se recomandă să fie pus mai mult accent pe funcțiile motivațională și informațională ale evaluării”, conform sugestiilor metodice.

Elevii nu trebuie să memoreze sistemele de numerație cu care operează, accentul va cădea pe formarea competenței de rezolvare de probleme, pe deprinderea unui algoritm de lucru, astfel încât să poată rezolva probleme care includ sisteme de numerație necunoscute.

Exemplu de problemă rezolvată

Programa disciplinei opționale „Sisteme de numerație”:

Programa disciplinei „Matematică în natură și arte” este pentru elevii claselor a VII-a și a VIII-a. „Nu se va insista pe conținuturi teoretice din matematică, biologie, educație plastică, ci se va pune accent pe dimensiunea aplicativă a matematicii în alte domenii, avându-se în vedere inter- și transdisciplinaritatea. Este indicată prezentarea de materiale scrise (planșe, albume de artă, atlase botanice, anatomice) sau video pe baza cărora elevii să fie dirijați în descoperirea elementelor ce țin de matematică și care se regăsesc în respectivele materiale.

Competențe generale sunt următoarele:

1. Aplicarea conceptelor matematice în descrierea și explicarea unor noțiuni din artă și a relațiilor cu mediul natural;

2. Explicarea operelor de artă și a realității, prin realizarea unor legături conceptuale intra- și interdisciplinare cu disciplinele STEM;

3. Rezolvarea de probleme în cadrul unor investigații prin observarea și generalizarea unor modele sau regularități din mediul apropriat;

Exemple de activități:

Programa disciplinei opționale „Matematică în natură și arte”:

Ordinul și anexele:

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version