Programul Alimentar Mondial a câștigat Premiul Nobel pentru Pace – 2020

Foto: Nobel Media

Programul Alimentar Mondial a fost declarat, vineri, câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2020, pentru “efortul său de combatere a foametei, entru contribuția sa la pace în zone afectate de conflict” și pentru acțiunile sale împotriva folosirii foametei ca armă în conflicte.

Programul Alimentar Mondial ar fi meritat premiul și în absența pandemiei, dar situația produsă de aceasta – inclusiv prin nevoia de ajutoare alimentare – a întărit argumentele pentru acordarea acestui premiu, a arătat reprezentanta Comitetului Nobel, după anunțul de vineri. Ea a insistat pe nevoia de cooperare internațională în fața unor probleme globale precum foametea și suferința, mai ales în zonele de conflict, arătând că trebuie întărită contribuția statelor la acest program și finanțarea acestuia.

În decizie a contat faptul că acest Program este cea mai mare organizație globală care vizează foametea și promovează siguranța alimentară. Comitetul Nobel amintește că PAM a oferit sprijin pentru aproape 100 de milioane de oameni din 88 de țări, în 2019 – victime ale foametei și ale nesiguranței alimentare acute. Este amintit și faptul că, în 2015, eradicarea foametei a fost declarată drept unul dintre Obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, PAM fiind principalul instrument în aces tsens.

Comitetul amintește că, în 2019, 135 de milioane de omeni au suferit de foamete acută – cel mai mare număr într-o lungă perioadă de timp, creșterea fiind cauzată de războaie și conflicte armate.

Exit mobile version