Programul de ore remediale se derulează toată vara, până la 31 august, spune Sorin Ion, secretar de stat la Educație: Evident că la începutul anului școlar următor se impune un nou ordin comun al miniștrilor Educației și Sănătății cu regulile și condițiile de acces la școală

Sorin Ion / Foto: Facebook.com

Programul de ore remediale se derulează toată vara, până la 31 august, spune Sorin Ion, secretar de stat la Ministerul Educației, într-o declarație la Speranța TV. Oficialul a mai anunțat că începutul anului școlar următor va fi reglementat tot printr-un ordin de ministru comun care să prevadă regulile sanitare și de distanțare.

„Evident că la început de an școlar se impune din nou un ordin comun al ministerului Educației cu ministerul Sănătății care să specifice regulile sanitare și condițiile de acces la școală, așa cum au existat și în anul școlar precedent și în acest an, pe care l-am adaptat, pe care l-am modificat de mai multe ori, adaptându-ne la situație. Asta vom face, ne vom adapta la situație”, a declarat Sorin Ion.

Întrebat de către moderatorul emisiunii dacă „vom reveni la toamnă sută la sută în bănci, indiferent de situația pandemică sau în aceleași condiții de anul acesta?”, Sorin Ion a spus că „din punctul meu de vedere este extrem, extrem de important și ce vom face în această vară. Și nu pot să nu amintesc de succesul sau insuccesul campaniei de vaccinare și de o eventuală campanie de vaccinare în zona vârstei 12 – 15 ani”. (…) Intenționăm să sprijinim, atât cât putem noi, Ministerul Educației, o campanie de vaccinare la tinerii de peste 12 ani pentru că e deja indubitabil faptul că rata de incidență depinde în mod direct de numărul de persoane vaccinate, chiar dacă eu contrazic aici teoriile conspirației, dar este un fapt. Și atunci, de ceea ce se va întâmpla în această vară, din punctul de vedere al campanie de vaccinare, va depinde începutul anului școlar, pe care evident noi ni-l dorim 100% cu prezență fizică”.

Legat de recuperarea „materiei” pierdute, Sorin Ion a precizat că programul Școala după școală continuă până cel puțin la finalul anului școlar actual, pe toată durata verii.

„Este deja în curs, se desfășoară în acest moment și este și finanțat. Este vorba despre activitățile remediale pentru elevii din această zonă, de care ați pomenit și dumneavoastră, din familii cu risc mai mare de a fi dezavantajați. Mă refer aici la elevii care pe parcursul anului fie nu au avut un echipament pentru a se conecta la învățământul online, fie, chiar dacă au avut echipamentul, nu aveau conexiune la internet. Iar asta fiind o chestiune aproape neimputabilă unei autorități pentru că dacă operatorul de telefonie nu are semnal în localitatea X, indiferent ce măsuri va lua Ministerul Educației, sau guvernul, nu ai soluție rapidă.

Pentru acești copii am ținut evidența lor în fiecare moment, de-a lungul ultimului an, iar acești copii au fost înscriși în programul de activități remediale care se desfășoară deja din luna martie și are loc și în acest moment. Programul e deschis până la data de 31 august. Problema principală, sau riscul pe care îl văd eu aici, este să îi și convingem pe elevi și pe părinții acestora că este extrem de important pentru ei să participe la aceste activități. Să nu considere că dacă au încheiat anul școlar, sunt promovați, stau liniștiți în vacanță și ne mai vedem la toamnă. Și dacă le-a scăzut media cu un punct este grav”, a declarat Sorin Ion.

Acesta a mai spus că „cele mai mari pierderi ale elevilor nu sunt cele privind acumularea de cunoștințe sau dobândirea de competențe, ci sunt mai mult în plan psihologic. Lucruri care sunt și foarte greu de remediat, pentru că, vedeți și dumneavoastră, cel puțin de la revenirea în bănci s-au înmulțit, față de anii precedenți, actele de violență, actele de bullying, comportamentele antisociale, lucruri care nu pot să nu fie legate de perioada de izolare de acasă, în care copiii au uitat să relaționeze, în care au devenit mai închiși, mai apatici și probabil că asta va fi principala noastră provocare în cursul anului școlar viitor.

Și poate chiar mai mult de atât, pentru că o perioadă de recuperare la astfel de să le zicem traume, s-ar putea să dureze mai mult, iar obiectivul nostru, pe lângă activitatea didactică, de recuperare de materie pe înțelesul tuturor, cel mai complicat va fi să-i recuperăm din acest punct de vedere. Asta în condițiile în care, de la toamnă revenim în bănci normal, cu toți copiii, așa cum am fost în ultimele săptămâni, când 99% dintre copiii au fost în clase”.

Sursă foto: Sorin Ion / Facebook.com

Exit mobile version