Programul Pedibus, prin care elevii sunt încurajați să meargă pe jos la școală, lansat și la Miercurea-Ciuc. „Printre multiplele beneficii ale acestui program putem să enumerăm reducerea aglomerației”, spune viceprimarul

Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto

Programul Pedibus, prin care elevii sunt încurajaţi să meargă pe jos la şcoală, pentru reducerea aglomeraţiei dar şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, va fi lansat şi la Miercurea-Ciuc, la începutul lunii noiembrie, au anunţat miercuri reprezentanţii municipalităţii, informează Agerpres.

Viceprimarul Sogor Eniko a declarat, într-o conferinţă de presă, că acest program, conceput pe modelul celor care se derulează la Sfântu Gheorghe sau Odorheiu Secuiesc, a reprezentat o prioritate, după ce s-a observat că există o tendinţă tot mai mare ca părinţii să-şi ducă copiii la şcoală cu maşina, lucru care îngreunează traficul de dimineaţă şi de după-amiază, dar poate avea şi un impact negativ asupra independenţei şi încrederii de sine a celor mici.

“Acest program oferă o alternativă de transport între şcoli şi locuinţa copiilor şi creşte activitatea fizică a elevilor. Printre multiplele beneficii ale acestui program putem să enumerăm reducerea aglomeraţiei (…), iar mersul pe jos este un fel de exerciţiu fizic, copilul face mişcare în aer curat şi această plimbare de dimineaţă îmbunătăţeşte capacitatea de concentrare şi poate duce la îmbunătăţirea rezultatelor şcolare. (…) Deci, ideea este ca elevii să ajungă la şcoală nu şezând într-o maşină, blocaţi în trafic, ci mergând pe jos, jucându-se, râzând cu colegii lor”, a declarat Sogor Eniko.

Aceasta a precizat că procesul de organizare a început din septembrie, primul pas fiind identificarea şcolilor care doresc să participe la program. Peste 500 de părinţi din patru unităţi de învăţământ au completat chestionare şi şi-au manifestat interesul de a participa la program.

Următorul pas a fost identificarea punctelor de întâlnire şi planificarea traseelor, etapă în care s-a acordat o atenţie deosebită alegerii unor trasee sigure şi a unor puncte de întâlnire accesibile, a mai arătat sursa citată.

Începând din data de 2 noiembrie, grupurile de elevi, însoţite de doi voluntari, circulă în fiecare dimineaţă, în cursul săptămânii, între orele 7 şi 8, pe traseele stabilite.

Grupurile vor pleca din următoarele puncte de întâlnire, marcate pe panouri, şi vor trece pe lângă Şcolile gimnaziale “Nagy Imre”, “Petőfi Sándor” şi “József Attila”, respectiv Liceul de Artă “Nagy István”: BRD, statuia Gál Sándor, Piaţa Libertăţii, Parcul Tineretului, Bulevard (în faţa spitalului ORL), Magazinul Napsugár, Hotel Fenyő.

În prima săptămână, cei 14 voluntari care îi vor însoţi pe copii vor fi angajaţii Primăriei Miercurea-Ciuc, iar apoi rolul va fi preluat de diverse asociaţii, sportivi, organizaţii sau alte instituţii ale oraşului.

Boér Markó Orsolya, coordonatoarea programului, a declarat că, în comparaţie cu alte oraşe, în Miercurea-Ciuc nu există doar puncte de întâlnire, ci şi puncte unde elevii pot schimba “şoferii”, dacă este necesar.

De asemenea, s-a precizat că pentru a fi evitate confuziile, fiecare participant va primi o insignă de culoare diferită, în funcţie de şcoala la care este elev.

Elevii care participă la programul Pedibus pe parcursul anului şcolar vor fi recompensaţi cu puncte, iar cei care vor colecta cele mai multe puncte vor primi şi cadouri, au mai spus reprezentanţii Primăriei.

Toţi cei care doresc să se alăture programului de promovare a unui stil de viaţă sănătos şi de protecţie a mediului o pot face completând chestionarul de pe pagina de Facebook Lábbusz/Pedibus Csíkszereda.

Comunicarea este bilingvă, în română şi maghiară, organizatorii precizând că sunt aşteptate să se alăture programului şi şcolile cu predare în limba română. De asemenea, sunt aşteptaţi să se înscrie şi adulţi voluntari care doresc să însoţească dimineaţa copiii care participă la programul Pedibus.

Citește și:
Un proiect prin care copiii sunt încurajați să meargă pe jos la școală a reușit să crească într-un an cu 150% numărul elevilor care nu folosesc mașina pentru a veni la cursuri, potrivit profesorilor organizatori
Exit mobile version