Programul Școală după școală aplicat la nivel național va fi “ca un fel de reconversie” pentru profesorii care pierd ore – anunță sindicatele, după o întâlnire cu premierul și ministrul Educației / Plus: revenirea la 2 educatoare la grupa de grădiniță

Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Tăierea numărului de ore de școală prin legea promulgată ieri de Iohannis nu va duce la disponibilizări în învățământ, a declarat liderul sindical din preuniversitar Marius Nistor. La finalul unei întâlniri cu premierul Ludovic Orban și ministrul Educației, Monica Anisie, a celor trei mai federații sindicale din Educație, liderul FSE Spiru Haret a anunțat că “există o serie de măsuri complementare care sunt necesare” să fie aplicate odată cu reducerea orelor: generalizarea programului Școală după școală și reintroducerea obligativității de a avea 2 educatoare la grupa de grădiniță.

“Eu nu cred că se poate întâmpla acest lucru [să fie disponibilizați profesori – n.red.], pentru că există o serie de măsuri complementare care sunt necesare. Vă dau un singur exemplu: cred că ne interesează pe toți să avem programul Școala după școală dezvoltat la nivel național. E ca un fel de reconversie. Vor fi profesori care pot să predea, vor participa la actul de predare”, a declarat Marius Nistor, la Palatul Victoria.

Acesta a susținut că soluția financiară pentru generalizarea after-schoolului este acordarea a 6% din PIB.

“Vă mai dau un exemplu vizavi de așa-zisele norme [care ar urma să dispară, prin tăierea numărului de ore – n.red.]: în învățământul preșcolar, aveam două educatoare la grupă, pentru că așa era normal. S-a desființat, din diferite rațiuni financiare și nu profesionale, al doilea post de educatoare la grupă. Deci există soluții în interesul elevilor și al părinților”, a continuat Nistor.

Acesta a declarat că liderii sindicali au discutat cu premierul și ministrul Educației despre reducerea numărului de ore care trebuie să se aplice din septembrie 2020. “Modificarea articolului 66 [din legea educației, promulgată luni de președintele Klaus Iohannis – n.red.] generează tensiuni în sistemul de învățământ preuniversitar, dar trebuie să înțeleagă toată lumea următorul lucru: reducem numărul de ore, dar orele acestea trebuie să conducă din start la modificarea unor planuri-cadru, la modificarea programelor școlare”.

Întrebat care vor fi materiile care vor dispărea din orarul elevilor, Marius Nistor a răspuns: “Nimeni nu vă poate spune acest lucru în momentul de față. Până când nu ai o discuție cu specialiști legate de planurile-cadru…”

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret“, la ieșirea de la discuțiile cu premierul și ministrul Educației:
Citește și:

 

 

 

Exit mobile version