Proiectul de austeritate al guvernului înseamnă și disponibilizări în învățământ, spune Marius Nistor, președintele FSE Spiru Haret: Este aritmetică simplă

Foto: gov.ro

Liderul Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că se așteaptă la disponibilizări în educație dacă Guvernul aproba actul normativ pregătit de Ministerul de Finanțe pentru înghețarea costurilor cu resursa umană la nivelul anului 2022. Președintele FSE a declarat la B1TV că este vorba despre aritmetică simplă, nu de vreo declarație sau vreo informație oficială, și a explicat de ce se va ajunge la disponibilizări.

La finele săptămânii trecute, un proiect de OUG pentru economii la buget, obținut în exclusivitate de G4Media, arăta că, printre alte, vor fi oprite angajările la stat, vor fi înghețate salariile, achizițiile de mașini și mobilă vor fi interzise, team-buildinguri vor fi oprite, iar cumulul pensie-salariu va dispărea. Motivul tăierilor de bugete: veniturile la bugetul de stat sunt mai mici cu 4,7 miliarde de lei față de program doar în primul trimestru, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei. Premierul Ciucă i-a cerut ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, un plan pentru economii la buget.

În opinia sa, liderul FSE, Marius Nistor, spune că dacă toate costurile vor fi tăiate la nivelul celor din 2022, pentru că salariile în Educație au crescut cu 7% în medie, la începutul anului, atunci vor trebui să taie din locurile de muncă pentru a putea acorda salariile care sunt înghețate și din care autoritățile nu vor tăia, potrivit anunțurilor oficiale ale președintelui Iohannis și premierului Ciucă.

Nistor a mai spus că nu mai crede în ceea ce spune Guvernul, „cine îi mai crede?”, după ce „de fiecare dată s-au angajat că vor veni cu soluții rapide la problemele prezentate de noi. Ne-au dat dreptate de fiecare dată” și nu s-a întâmplat nimic.

Marius Nistor: „În primul rând, constatăm că Guvernul se joacă de-a gaura. Uite gaura de 20 de miliarde, nu e gaura de 20 de miliarde! Duduie economia, dar pe de altă parte, venim cu măsuri de austeritate. Acest proiect de act normativ spune cam tot – că există o mare problemă pe partea de încasări. O prognoză destul de proastă, o previziune destul de proastă vizavi de încasările respective. Nu știu în ce măsură instituțiile statului și-au făcut datoria, pentru că nu este treaba cetățeanului de rând cum anume se realizează aceste încasări. Unii sunt plătiți pentru pentru așa ceva. Cert este că acest act normativ, care nu înseamnă altceva decât politică de austeritate, nu înseamnă numai înghețarea salariilor pentru noi, cei din învățământ, înseamnă și disponibilizări, pentru că, în conformitate cu prevederile actului normativ în cauză, cheltuielile trebuiesc menținute în anul 2023, la nivelul anului 2022.

Or în condițiile în care noi am indexat costul standard pe partea de cheltuieli cu resursa umană cu 7% iar pe partea de cheltuieli materiale cu 17,5% vă dați vă dați seama că din start trebuie să renunțăm la aceste indexări, ceea ce înseamnă disponibilizare de personal, în condițiile în care noi oricum avem o criza acută de resursă umană personal nedidactic, didactic, auxiliar și chiar didactic de predare și imposibilitatea achitării facturilor la utilități de către unitățile de învățământ preuniversitare. Cred că lucrul acesta îl pot transmite cu toate fermitatea și reprezentanții autorităților locale, pentru că o parte importantă din bugetul educației se derulează prin intermediul autorităților locale.

Moderator: Pe de altă parte, ei spun că nu vor fi dați oameni afară și nu vor fi salarii tăiate. Și este totuși greu de înțeles că într-un domeniu precum educația, unde e nevoie de oameni, ar trebui să fie făcute noi angajări, să mai și dai oameni afară.

Marius Nistor: Cine îi crede, mai îi mai poate crede cineva. Pentru că vorba ci am avut întâlniri repetate cu reprezentanții Guvernului, de fiecare dată s-au angajat că vor veni cu soluții rapide la problemele prezentate de noi. Ne-au dat dreptate de fiecare dată. Și realitatea constă în acest proiect de ordonanță de urgență gândit la nivelul Ministerului de Finanțe.

Moderator: Dar cine v-a spus, domnule Nistor? Cineva v-a dat de înțeles că e posibil să fie vorba de disponibilizări în educație, sau este doar o concluzie la care ați ajuns?

Marius Nistor: Nu, este aritmetică simplă. Deci, în condițiile în care noi am indexat costul standard de resursă umană cu 7%, în conformitate cu creșterile salariale operate de la începutul anului, fiind obligat să renunț la această indexare a costului standard, e clar că nu poți umbla la salariile oamenilor, pentru că ele doar îngheață și atunci trebuie să faci economii din altă parte, din altă parte de unde? Din disponibilizarea resursei umane, ăsta este rezultatul. Deci, încă o dată, este vorba de matematică și de logică, de nimic altceva”.

Nistor a anunțat calendarul protestelor sindicatelor din Educație:

„Este foarte clar că mâine și poimâine sunt acțiuni de protest, pichet organizat în fața Guvernului României, pentru a le reaminti că aveau de rezolvat niște probleme și au cam uitat de ele. În 10 mai va fi o mare masă protest la care vor participa peste 15.000 de colegi din învățământul preuniversitar și universitar. Și, bineînțeles, dacă nu se înțelege nimic de către guvernanți, în conformitate cu rezultatele referendumului, din 22 mai se poate declanșa greva generală, cu toate efectele nedorite ale acesteia”, a încheiat Nistor.

Reamintim că sâmbătă, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spriru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” scriau, într-un comunicat, că acest an școlar ar putea să se încheie luna viitoare, ca urmare prevederilor proiectului de ordonanță de urgență.

Ligia Deca a declarat că Ministerul Educației lucrează la observaţiile care să fie înaintate Ministerului Finanţelor:

“În ceea ce priveşte ordonanţa de urgenţă la care sindicatele fac referire, la Ministerul Educaţiei deja lucrăm la o serie de observaţii pe care să le înaintăm Ministerului Finanţelor. Aşa cum ştiţi, Ministerul Educaţiei susţine creşterile salariale şi susţine ca grila de salarizare să plece de la un nivel de debutant egal cu salariul mediu pe economie. Vom face tot ceea ce ţine de noi ca această necesitate în sistemul educaţional să fie reflectată şi în cadrul normativ”, a adăugat Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Exit mobile version