Puțină lumină în domeniul esențial al cercetării Covid-19, care începe să fie lovit de scandaluri: o “piață” cu sute de noi studii pe zi, în care China păstrează încă partea leului la referințe

FOTO: CSIRO

Cum arată piața globală a cercetării legate de noul coronavirus, de s-a ajuns ca studii-cheie să fie retrase din jurnale specializate, cum e cazul studiului despre riscurile hidroxiclorochinei, publicat în Lancet? Discuția e complicată, dar un nou raport încearcă să facă lumină în valurile de cercetări pe această temă, întreprinse în lume de la începutul anului încoace. Iar acesta arată cum “piața” e dominată încă de primele cercetări ale Chinei, iar predicțiile că aceste eforturi științifice vor transcede limitele regionale nu s-au realizat încă.

Raportul arată că în doar șase luni a fost produs un volum de cercetare echivalent cu ani de cercetare pe alte teme de maxim interes, precum inteligența artificială:

În acest context, argumentează studiul citat, este nevoie de eficiență maximă pentru a evalua un asemenea volum de informații, iar pentru ca această eficiență să existe este nevoie de coordonare a programelor, inclusiv în finanțarea lor. Dar, mai arată același studiu, speranțele că cercetarea pe tema noului coronavirus va căpăta statutul unui fenomen transfrontalier nu au încă un răspuns, deoarece tendința de internaționalizare a cercetării abia acum începe. Până acum, dominante au fost cercetările derulate la nivel local și regional (începând cu cele din China).

Fiind prima țară unde a apărut noul virus și prima afectată de epidemie, China a dominat primul val al cercetării. Ulterior a atins un platou, pe măsură ce inițiativa s-a mutat spre Vest, în Uniunea Europeană și SUA. Dar China și-a păstrat avantajul primului venit, lucrările din această țară fiind, ca volum, cele mai citate în studiile de specialitate.

Pe când SUA și UE au ajuns să publice mai mult decât China în astfel de jurnale, China are în continuare partea leului când vine vorba despre citări, arată sursa citată.

Este notat, în contextul nevoii de acțiune rapidă, numărul mare de studii în faza de “preprint”, în care sunt supuse criticilor și verificărilor din partea altor cercetători, înainte de a fi publicate cu titlu științific. Numărul acestor lucrări a fost la început mic, dar, la începutul lunii mai, atinsese un sfert din totalul cercetărilor pe tema Covid-19 și teme conexe.

Foto: CSIRO

Exit mobile version