Radu Gologan, apel către profesori: Avem datoria de a nu lăsa examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat de izbeliște

Radu Gologan / Foto: Digitaliada

Radu Gologan / Foto: Digitaliada

„Avem datoria de a nu lăsa examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat de izbeliște”, scrie într-un apel publicat pe pagina sa de Facebook profesorul Radu Gologan. Mesajul președintelui Societății de Științe Matematice vine în condițiile în care organizarea examenelor din acest an se va face cu reguli de distanțare fizică și într-un număr mult mai mare de școli și de clase față de anii trecuți, așa că va fi nevoie de mult mai mulți profesori implicați pentru supraveghere și comisii.

Apelul public al profesorului Radu Gologan.

„Dragi prieteni dascăli,

Avem datoria de a nu lăsa examenele de Evaluare Națională și de Bacalaureat de izbeliște.
Vă rog din suflet, ca în aceste momente critice să realizați ce important este rolul dumneavoastră. Ca președinte al Societății de Științe Matematice, organizație care a gestionat Gazeta Matematică si olimpiadele, inclusiv în perioade de război, vă rog, continuați datoria de dascăli.

Sprijiniți prin implicare! Dovedim astfel că suntem o comunitate, care deși umilită uneori, întâțelege că datoria sa este îndreptata doar spre copii.

Mulțumesc!
Cu prietenie,
Radu Gologan”

Cotext: Săptămâna trecută Edupedu.ro a publicat un document prin care Inspectoratul Școlar al Sectorului 1 acuza profesorii că boicotează Bacalaureatul pentru că nu se înscriu la supraveghere, în comisii sau la corectare. Peste 1.000 de cadre didactice erau necesare doar în Sectorul 1, iar termenul limită dat de inspectorat pentru „rezolvarea” situației de către directorii școlilor era vineri, 5 iunie.

În aceeași perioadă au apărut presiuni și din partea Inspectoratului Școlar Prahova la adresa conducerii școlilor pentru a le impune profesorilor prezența la examene. Într-o scrisoare metodică trimisă directorilor de școli, scria că profesorii sunt obligați să participe la examenele naționale, atât la desfășurarea cât și la organizarea acestora, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.

Bacalaureatul din 2020 va fi cel mai mare eveniment din învățământul preuniversitar din istoria recentă a României, după cum arăta o analiză Edupedu.ro din 12 mai 2020. Pentru cei peste 187 de mii de elevi care sunt în clasa a XII-a vor fi impuse reguli de distanțare, iar asta înseamna că vor fi necesare foarte multe săli de clasă și implicit profesori supraveghetori. În plus, temerile care țin de sănătate și de eventuala expunere la noul coronavirus, fac ca unele cadre didactice să opteze pentru a nu participa.

Dacă ar fi câte 10 elevi într-o clasă, ar fi nevoie de 18.700 de clase alocate pentru desfășurarea Bacalaureatului 2020, potrivit estimărilor Edupedu.ro. Asta înseamnă 37.400 de profesori asistenți care să supravegheze probele, câte 2 pe sala de examen, plus câte 4-5 membri în comisiile de examen pe școală. De precizat, însă, că profesorii de Limba română nu vor putea supraveghea proba la această disciplină, cei de Chimie examenul la materie șamd. În total, în învățământul liceal sunt 53.835 de profesori, potrivit datelor INS. Pot fi aduși și profesori din gimnaziu și învățători la supraveghere, iar la nevoie chiar cadre didactice auxiliare, dar ei tocmai ies din examenele de Evaluare Națională, când începe BAC-ul.

Pentru că toate școlile vor fi deschise, va fi necesară prezența în școală pe toată perioada Bacalaureatului a secretarilor, administratorilor, personalului auxiliar. Paza școlilor trebuie asigurată și ea, fiind examene naționale.

Și toată această desfășurare de forțe nu va fi doar pentru o zi, ci pentru 3 zile, chiar 4 acolo unde se va susține și proba scrisă la limba maternă.

Foto: Digitaliada

Exit mobile version