Radu Gologan, despre exercițiul “nulitatea ridicată la putere tot nulitate rămâne”: Nimeni nu s-a gândit să se refere la vreun partid sau persoană politică

“O nulitate ridicată la putere tot nulitate rămâne” este o explicație din Gazeta Matematică ce s-a viralizat zilele acestea. Fotografia cu regulile matematice apare în numeroase mesaje online, alăturată figurii premierului Viorica Dăncilă. Edupedu.ro l-a contactat pe Radu Gologan, președintele Societății de Științe Matematice din România, care coordonează publicațiile Gazeta Matematica, pentru a afla povestea apariției acestei explicații în revista cunoscută pentru exercițiile matematice.

În privat, fiecare își face politica lui și interpretează cum vrea, dar Gazeta Matematică de 120 de ani nu are nimic de-a face cu politica. Este o revistă de cultură matematică. Citatul este un mod de a reține mai ușor operațiile cu puteri de un copil mic. Sigur că are tangență cu viața de zi cu zi, dar nimeni nu s-a gândit să se refere la vreun partid politic sau la vreo persoană politică”, a declarat pentru Edupedu.ro profesorul Radu Gologan.

Coordonator al publicațiilor Gazeta Matematica, Radu Gologan a explicat pentru Edupedu.ro că imaginea a apărut într-o carte din 1969 și a fost preluată acum într-un supliment al Gazeta Matematică.

Radu Gologan / Foto: Facebook

Gazeta Matematică are un supliment cu exerciții în care sunt prezentate exerciții, câte 10 la fiecare clasă, de la primară până la liceu. Pe coperta 4 a acestei sub-reviste punem o imagine cu un fel de matematică distractivă sau o observație drăguță despre matematică. Și în numărul 2 de anul acesta s-a pus acest citat din cartea Varia Matematica, de la Editura Tineretului din anul 1969: ‘Unde-i unul, nu-i putere; unde-s doi, puterea crește. O nulitate ridicată la putere tot nulitate rămâne’”, a afirmat pentru Edupedu.ro profesorul Radu Gologan.

Sună bine, dar asta se referă la orice domeniu, din orice parte a lumii”, a adăugat acesta.

Radu Gologan a declarat pentru Edupedu.ro că “trăim într-o perioadă în care, din păcate, în multe domenii nu sunt oameni care să fie ridicați la putere în mod corect. Dar asta nu are neapărat semnificația unei apartenențe la un partid politic. Este generală în România această chestiune și nu are parteneriat politic”.

 

 

Exit mobile version