Rafila: 337 de copii sunt internați marți pe secții / Nu menținem școlile deschise cu orice preț, dar trebuie să fim conștienți de faptul că întreruperea activității școlare duce la consecințe foarte serioase asupra evoluției copiilor – VIDEO

Alexandru Rafila / Foto: gov.ro

În total, 337 de copii sunt internați astăzi pe secții, față de 338 câți erau raportați ieri, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei dezbateri organizată de „Salvați Copiii”. Rafila a mai atras atenția că “nu menţinem şcolile deschise cu orice preţ, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că întreruperea activităţii şcolare şi aşa-zisa şcoală online, că mulţi dintre copii nu au acces la şcoală în mod real online, duce la consecinţe foarte serioase asupra evoluţiei acestor copii”.

„Sunt 337 de copii internaţi în secţii şi ieri au fost 338. Cu unul mai puţin decât în ziua precedentă, în ciuda numărului mare de cazuri înregistrate în cursul zilei de azi. Înseamnă că numărul de internări a fost echivalent cu numărul de copii nou internaţi în aceste secţii. (…) Oricum, fie că discutăm despre copii, fie că discutăm despre adulţi, vedem că presiunea pe spitale, în ciuda numărului mare de cazuri, nu mai este similară cu ceea ce s-a întâmplat în valul 4”, a declarat Rafila.

În legătură cu școlile, ministrul Sănătății a spus că nu se menţin deschise „cu orice preţ”, însă întreruperea activităţii şcolare faţă în faţă duce la „consecinţe serioase” pentru copii.

„Nu menţinem şcolile deschise cu orice preţ, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că întreruperea activităţii şcolare şi aşa-zisa şcoală online, că mulţi dintre copii nu au acces la şcoală în mod real online, duce la consecinţe foarte serioase asupra evoluţiei acestor copii şi lucrul acesta trebuie foarte bine înţeles”, a atras atenția Rafila.

Ministrul a adăugat că „ideea pe care am avut-o împreună cu colegii de la INSP şi împreună cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii este să găsim calea de mijloc, calea echilibrată, care să poată să ţină şcolile deschise, în aşa fel încât să nu existe niciun pericol major asupra sănătăţii copiilor şi ei să poată să îşi desfăşoare activitatea faţă în faţă cât mai mult timp posibil. Limita aceea de 75% pe care am recomandat-o pentru încetarea activităţii faţă în faţă este similară cu o recomandare din Statele Unite”.

Astfel, susține Rafila, decizia luată în cazul elevilor şi a preşcolarilor în contextul creșterii cazurilor de coronavirus este una justă, în interesul copiilor:

„Să încercăm să venim cu argumente în a combate o campanie care nu este de dezinformare, este o campanie de îngrijorare, dacă vreţi, care se referă la menţinerea şcolilor deschise în actualul context epidemiologic, eu cred că am luat decizia justă în interesul acestor copii şi în interesul viitorului naţiunii noastre”, a spus Rafila.

Tulcea are cel mai mare grad de ocupare a paturilor ATI

Luni, 17% dintre paturile destinate pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus erau ocupate la nivel naţional, iar cel mai mare grad de ocupare, de 45%-a se înregistrat în Tulcea, a precizat Rafila. Asta în condițiile în care noile reguli pentru trecerea în online țin cont de gradul de ocupare a paturilor din ATI.

Despre testele de salivă, care momentan lipsesc din școli din cauza problemelor cu licitația contestată, ministrul Sănătății a spus că „situația ideală ar fi ca aceste teste să se administreze sau chiar să se auto-administreze de către copii, să se poată face lucrul acesta începând de la copiii de gimnaziu. la școală, de două ori pe săptămână. Ar fi o situație în care există un control că se fac, iar copiii se pot deprinde rapid, încât să le facă corect, chiar dacă nu cadrele didactice fac acest lucru, măcar cadrele didactice pot să constate dacă este vorba de teste pozitive sau nu”.

Exit mobile version