Rata de vaccinare din învățământ, „adusă” la 60% prin micșorarea numărului total de angajați. Plus cum „a reușit” Ministerul Educației să convingă să se vaccineze mai puțini angajați decât cei care s-au declarat dispuși

Foto: edu.ro

Numărul de angajați ai sistemului de Învățământ a fost redus „din pix”, fără nicio explicație publică, în așa fel încât rata de vaccinare să fie peste 60%, arată datele publicate de Ministerul Educației în ultimele 9 luni. Pe parcursul acestei perioade, de la începutul anului până în septembrie 2021, în sistemul național de învățământ s-au vaccinat 193.430 de angajați, potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației. Numărul celor care s-au imunizat în fața virusului Sars-CoV-2 este cu 143 de persoane mai mic decât al celor care pe 1 februarie 2021 își exprimaseră deja „disponibilitatea de vaccinare”, potrivit datelor centralizate tot de Ministerul Educației.

Pe 1 februarie 2021, după o consultare în întreg sistemul de Educație, atât în sistemul preuniversitar cât și în cel universitar, ministrul Sorin Cîmpeanu semna un comunicat de presă prin care anunța că „193.573 angajați din sistemul național de învățământ (n. red. 55,36% din total) își declară disponibilitatea de vaccinare. 117.245 angajați sunt programați (sau reprogramați) din care 27.033 sunt deja vaccinați cel puțin cu prima doză până la data 1 februarie 2021”. La această prima raportare, din februarie, numărul total al angajaților era de 353.261 persoane.

Împărțirea celor „dispuși să se vaccineze”, pe sisteme de învățământ, era următoarea:

Pe 9 septembrie 2021, la 8 luni de la acel moment, situația vaccinării arăta că 193.430 de persoane s-au vaccinat. Raportarea procentuală era făcută de data aceasta la un număr diferit de angajați ai sistemului național de învățământ – 317.531 de persoane.

Prin raportarea la o bază mai mică, procentul persoanelor vaccinate a fost mai mare. Avem astfel „o rată generală de vaccinare de 61%”, potrivit ministerului. Practic, au fost „scoși” din statistică 35.730 de angajați.

Dacă ar fi să raportăm numărul vaccinaților din septembrie 2021 la numărul de salariați din prima raportare, din februarie 2021, procentul vaccinaților din sistemul de Educației ar fi 54,76%. Acest procent nu ar fi coincis cu cel repetat timp de 3 luni de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care răspundea și răspunde în continuare când e întrebat de jurnaliști că „profesorii sunt cea mai numeroasă categorie profesională care s-a vaccinat. 60% dintre profesori s-au vaccinat. Este un procent mult peste nivelul de vaccinare din orice altă categorie. Mai mult decât dublul ratei de vaccinare de la nivelul populației generale”.

Câți angajați sunt în sistemul național de învățământ

Folosirea unor baze de raportare diferite influențează determinant procentele de vaccinare sau de dorință de vaccinare comunicate public de Ministerul Educației în acest an. Numărul de angajați din sistemul de educație poate fi găsit în mai multe baze de date.

Pe 15 ianuarie 2021, tot Ministerul Educației publica intenția de vaccinare de la acel moment și alături apărea și numărul total de „persoane încadrate în sistemul de învățământ preuniversitar” – 292.872. Pentru personalul din învățământul superior datele indicau un număr de 60.389 de persoane în învățământul de stat și privat. În total erau la acel moment 353.261 de angajați, la fel ca în raportarea din 1 februarie. Centralizatoarele oficiale pot fi descărcate de la finalul articolului.

Ministerul Educației susține, în raportul despre starea învățământului preuniversitar (p. 42), că în anul 2020 erau angajate 288.982 de persoane, în care sunt incluse cadrele didactice, personalul didactic auxiliar, cel administrativ, plus cel de întreținere și operațional, iar în raportul despre starea învățământului superior apar angajate 50.603 persoane, incluzând toate tipurile de personal. În total ar fi 339.585 de angajați.

Institutul Național de Statistică, cel care culege date din toate sursele disponibile, atât administrative, cât și cercetări proprii, susține că în România, în anul 2020 erau 360.600 de persoane angajate în sistemul național de învățământ, public și privat.

Ministerul Finanțelor publică o statistică mai actuală, pentru luna iulie 2021, cu numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice. Astfel, la Ministerul Educației sunt 281.902 angajați, la autoritățile locale sunt 1.448 de angajați în unități de învățământ preuniversitar, iar în universitățile de stat alți 64.779 de angajați. În total 348.729 de angajați în sistemul public, la care s-ar adăuga angajații din învățământul privat.

În nicio statistică oficială disponibilă public, consultată de Edupedu.ro, nu există un număr apropiat de cel comunicat de Ministerul Educației în luna septembrie 2021, la care s-a raportat numărul persoanelor vaccinate – respectiv 317.531 de persoane angajate în sistemul de învățământ – număr folosit la calculul ratei de vaccinare de 61%, prezentată public.

În plus, analiza datelor arată că numărul celor care s-au vaccinat este mai mic cu 143 de persoane față de numărul celor care își exprimaseră disponibilitatea de a fi vaccinate de la bun început – februarie 2021.

În această perioada de 8 luni, subiectul vaccinării a fost prezent neîncetat în spațiul public, cu apeluri repetate la imunizare făcute către cadrele didactice și personalul din Educație, fie prin campanii publice guvernamentale, fie prin campanii de încurajare a vaccinării în școli.

Au fost organizate webinarii cu specialiștii universităților de medicină și farmacie din țară pentru a le explica profesorilor și celor din învățământ importanța vaccinării.

Campania națională „Vaccinare și testare pentru învățare!” – lansată pe 7 aprilie 2021 de Ministerul Educației – în care în perioada 8-29 aprilie 2021 în fiecare județ din România, au fost organizate conferințe tematice/webinarii la care au participat reprezentații tuturor unităților și instituțiilor de învățământ. Secretarii de stat din Ministerul Educației au fost prezenți, pe rând, la fiecare dintre conferințe.

Descarcă de aici centralizatoarele cu personalul din învățământ publicate de Ministerul Educației în ianuarie 2021:

Exit mobile version