Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, despre anul electoral: sondajele de opinie, importante pentru cercetare, pot fi folosite pentru manipulare / Partidele clasice au capacitatea„ „să puncteze peste estimările pre-electorale”, partide precum AUR-SOS „vor obține mai puține voturi”

Foto: Facebook.com/ SNSPA

Sondajele de opinie precum cele referitoare la rezultatele pe care ar urma să le aibă diversele partide politice în alegerile de anul acesta au „limitări” și, deși sunt un instrument de cercetare important, pot fi folosite „ca parte componentă a unui proces de manipulare a opiniei publice„ afirmă, într-un comentariu publicat pe Facebook, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie. Acesta completează cu propria estimare a evoluției electorale pe care o vor avea principalele partide, prin raportare la așteptările determinate de diverse sondaje: creșteri peste estimări pentru toate partidele, mai puțin pentru AUR și SOS.

Pricopie, fost ministru al Educației în 2012-2014 și doctor în științe politice, apreciază că „PSD, PNL, UDMR și ADU (USR, PMP, FD) au capacitatea să obțină mai multe voturi decât cele estimate în sondaje. În schimb, AUR, SOS și toate celelalte formațiuni care ar putea participa la alegeri vor obține mai puține voturi față de estimările pre-electorale”. În cazul AUR, „estimarea mea este că procentul electoral va fi cu mult sub ceea ce indică acum sondajele de opinie”, afirmă el.

„Transformarea votului din „opţiune exprimată” în „vot exercitat” depinde ṣi de o serie de factori logistici ṣi de capacitatea de comunicare politică / electorală a partidelor. Din această perspectivă, partidele clasice au o infrastructură de vot mult mai solidă, care le permite să puncteze peste estimările pre-electorale, în timp ce partidele mai noi, ne-experimentate, înregistrează un fenomen invers”, scrie Remus Pricopie.

Și conchide, cu rezerva că procesele electorale sunt influențate de foarte muți factori:

Comentariul integral:

Exit mobile version