Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, despre anul electoral: sondajele de opinie, importante pentru cercetare, pot fi folosite pentru manipulare / Partidele clasice au capacitatea„ „să puncteze peste estimările pre-electorale”, partide precum AUR-SOS „vor obține mai puține voturi”

189 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ SNSPA
Sondajele de opinie precum cele referitoare la rezultatele pe care ar urma să le aibă diversele partide politice în alegerile de anul acesta au „limitări” și, deși sunt un instrument de cercetare important, pot fi folosite „ca parte componentă a unui proces de manipulare a opiniei publice„ afirmă, într-un comentariu publicat pe Facebook, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie. Acesta completează cu propria estimare a evoluției electorale pe care o vor avea principalele partide, prin raportare la așteptările determinate de diverse sondaje: creșteri peste estimări pentru toate partidele, mai puțin pentru AUR și SOS.

Pricopie, fost ministru al Educației în 2012-2014 și doctor în științe politice, apreciază că „PSD, PNL, UDMR și ADU (USR, PMP, FD) au capacitatea să obțină mai multe voturi decât cele estimate în sondaje. În schimb, AUR, SOS și toate celelalte formațiuni care ar putea participa la alegeri vor obține mai puține voturi față de estimările pre-electorale”. În cazul AUR, „estimarea mea este că procentul electoral va fi cu mult sub ceea ce indică acum sondajele de opinie”, afirmă el.

„Transformarea votului din „opţiune exprimată” în „vot exercitat” depinde ṣi de o serie de factori logistici ṣi de capacitatea de comunicare politică / electorală a partidelor. Din această perspectivă, partidele clasice au o infrastructură de vot mult mai solidă, care le permite să puncteze peste estimările pre-electorale, în timp ce partidele mai noi, ne-experimentate, înregistrează un fenomen invers”, scrie Remus Pricopie.

Și conchide, cu rezerva că procesele electorale sunt influențate de foarte muți factori:

  • „Evident, toate procesele electorale sunt complicate, iar rezultatul final depinde de multe alte variabile, pe care nu le-am abordat mai sus. Ceea ce eu sper, ca profesor într-o universitate specializată în științele guvernării (#SNSPA), este ca aleṣii în administrația locală, europarlamentarii români, noul Preṣedinte al României ṣi aleṣii în noul Parlament al României, care îşi vor începe mandatul pe 21 decembrie 2024, să fie oameni echilibrați, responsabili, patrioți, nu extremiṣti iresponsabili, care fac jocurile Kremlinului.”

Comentariul integral:


4 comments
  1. Ce caut acest politruc propagandist in fruntea unei universitati? Si de unde obsesia asta pentru aur/sos?

  2. De cand un rector se implica partinitor in politica????De cand nominalizeaza el cine si cat trebuie sa obtina la alegeri? Disperare mare in tabara de casa…. risc mare sa piarda in favoarea celorlalti care trebuie ponegriti cu orice pret. Vorba aceea… de ce ti-e frica nu scapi….Lowest of the low la profil moral…. astia au ajuns sa conduca.

  3. Tot ce ne spune acest domn este evident de multa vreme, dar numai pt cine are ochi sa vada si urechi sa auda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Iulian Cristache, federația părinților: Să scoatem gunoiul de sub preș, ca să rezolvăm problemele! Sunt reprezentanți din Consiliul Local care nu își fac treaba în Consiliile de Administrație ale școlilor. Văd directori nemulțumiți că au posibilitatea descentralizării deciziei

“Marea mea nedumerire este că văd acum directori nemulțumiți pentru că au această posibilitate” de a lua decizia cu privire la modul în care funcționează școlile, a declarat Iulian Cristache,…
Vezi articolul