Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, despre anul electoral: sondajele de opinie, importante pentru cercetare, pot fi folosite pentru manipulare / Partidele clasice au capacitatea„ „să puncteze peste estimările pre-electorale”, partide precum AUR-SOS „vor obține mai puține voturi”

184 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ SNSPA
Sondajele de opinie precum cele referitoare la rezultatele pe care ar urma să le aibă diversele partide politice în alegerile de anul acesta au „limitări” și, deși sunt un instrument de cercetare important, pot fi folosite „ca parte componentă a unui proces de manipulare a opiniei publice„ afirmă, într-un comentariu publicat pe Facebook, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie. Acesta completează cu propria estimare a evoluției electorale pe care o vor avea principalele partide, prin raportare la așteptările determinate de diverse sondaje: creșteri peste estimări pentru toate partidele, mai puțin pentru AUR și SOS.

Pricopie, fost ministru al Educației în 2012-2014 și doctor în științe politice, apreciază că „PSD, PNL, UDMR și ADU (USR, PMP, FD) au capacitatea să obțină mai multe voturi decât cele estimate în sondaje. În schimb, AUR, SOS și toate celelalte formațiuni care ar putea participa la alegeri vor obține mai puține voturi față de estimările pre-electorale”. În cazul AUR, „estimarea mea este că procentul electoral va fi cu mult sub ceea ce indică acum sondajele de opinie”, afirmă el.

„Transformarea votului din „opţiune exprimată” în „vot exercitat” depinde ṣi de o serie de factori logistici ṣi de capacitatea de comunicare politică / electorală a partidelor. Din această perspectivă, partidele clasice au o infrastructură de vot mult mai solidă, care le permite să puncteze peste estimările pre-electorale, în timp ce partidele mai noi, ne-experimentate, înregistrează un fenomen invers”, scrie Remus Pricopie.

Și conchide, cu rezerva că procesele electorale sunt influențate de foarte muți factori:

  • „Evident, toate procesele electorale sunt complicate, iar rezultatul final depinde de multe alte variabile, pe care nu le-am abordat mai sus. Ceea ce eu sper, ca profesor într-o universitate specializată în științele guvernării (#SNSPA), este ca aleṣii în administrația locală, europarlamentarii români, noul Preṣedinte al României ṣi aleṣii în noul Parlament al României, care îşi vor începe mandatul pe 21 decembrie 2024, să fie oameni echilibrați, responsabili, patrioți, nu extremiṣti iresponsabili, care fac jocurile Kremlinului.”

Comentariul integral:


4 comments
  1. Ce caut acest politruc propagandist in fruntea unei universitati? Si de unde obsesia asta pentru aur/sos?

  2. De cand un rector se implica partinitor in politica????De cand nominalizeaza el cine si cat trebuie sa obtina la alegeri? Disperare mare in tabara de casa…. risc mare sa piarda in favoarea celorlalti care trebuie ponegriti cu orice pret. Vorba aceea… de ce ti-e frica nu scapi….Lowest of the low la profil moral…. astia au ajuns sa conduca.

  3. Tot ce ne spune acest domn este evident de multa vreme, dar numai pt cine are ochi sa vada si urechi sa auda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Peste 56% dintre elevii participanți la un chestionar online cred e nevoie ca tezele să fie înlocuite cu mijloace de evaluare sumativă, axate pe feedback / Aproape 94% dintre ei au afirmat că s-au simțit presați de sistemul de evaluare – raport Consiliul Național al Elevilor

Peste 56% dintre elevii care au participat la un chestionar online consideră că este nevoie ca tezele să fie înlocuite cu instrumente de evaluare care să permită profesorului să ofere…
Vezi articolul

O organizație cu retorică antivaccin anunță un marș în Suceava, până la Inspectoratul Școlar, în continuarea manifestațiilor împotriva școlii online din mai multe localități județ, unde nu a fost atins pragul de vaccinare a personalului școlar

Proteste precum cel din Volovăț, împotriva școlii online acolo unde nu a fost atinsă rata de vaccinare de 60% a personalului școlar, au avut loc, marți, în mai multe localități…
Vezi articolul

BREAKING Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare / Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, față de nivelul din OUG 53/2023

Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus…
Vezi articolul

INTERVIU Sebastian Motzca, olimpic la sanie și medaliat la europenele de juniori în 2020, elev de liceu: Pentru mine, școala online a fost un avantaj / Practic un sport pentru care în România nu mai există o pârtie specială, din păcate

“Din punctul meu de vedere, cel mai important factor în practicarea unui sport de performanță îl reprezintă susținerea necesară pentru a putea concura la un nivel cât mai ridicat, urmată…
Vezi articolul

40% din elevii dezavantajați, majoritatea din mediul rural, nu au făcut școală online / Elevii fără acces la educație au pierdut 24 de săptămâni de școală – Raport al World Vision România, la 1 an de la prima zi de școală online

La un an de la prima zi în care școlile din România s-au închis, iar educația a trecut în mediul online, 40% dintre elevii din mediile defavorizate, majoritatea înscriși la…
Vezi articolul