BREAKING Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare / Majorarea promisă de 25% reprezintă de fapt 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, față de nivelul din OUG 53/2023

64.369 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Creșterea salariului de la 1 ianuarie 2024, cerută de profesori, nu este în proiectul de ordonanță de urgență publicat de Guvern, ci tot în nota de fundamentare, potrivit proiectului pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. La ora 9, sindicatele profesorilor s-au întâlnit cu Nicolae Ciucă pentru noi negocieri. Liderii sindicali au declarat că greva continuă în toate școlile și vor da răspunsul profesorilor mâine, la ora 10, după ce vor consulta textul proiectului de ordonanță.

Față de ordonanța de urgență nr. 53 din 2023, majorarea promisă de 25% reprezintă, de fapt, 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare, conform documentului. Pentru comparație, aici sunt grilele salariale valabile pentru luna mai 2023.

Iată ce prevede nota de fundamentare la secțiunea „alte informații”:

„În contextul în care România are obligația să respecte jaloanele impuse prin PNRR și având în vedere situația excepțională care impus adoptarea prezentei ordonanță de urgență, în urma negocierilor desfășurate între reprezentanții Guvernului și liderii federațiilor sindicale care au declanșat greva generală la nivelul sistemului național de învățământ, pentru a putea asigura deblocarea sistemului de învățământ și respectarea dreptului la educație pentru 3 milioane de elevi, în urma negocierilor Guvern-Federații sindicale, s-a convenit asupra faptului noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării.”

Proiectul ordonanței de urgență prevede că, începând cu data de 01 iunie 2023, se majorează salariile de bază:

  • „personalului didactic și personalului didactic auxiliar din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 1300 de lei brut pe fiecare funcție;
  • personalului didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor universitare, precum și pentru celelalte categorii de funcții cuprinse în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare și desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ, cu suma de 1300 de lei fiecare;
  • personalului nedidactic din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și instituțiilor de învățământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcție. Această sumă se acordă și pentru personalul nedidactic încadrat la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, având în vedere faptul că pentru unele categorii de funcții, grila aflată în plată este sub nivelul salariului de baza minim aflat în plată, fiind necesar ca de aceasta suma, de 400 de lei să beneficieze și aceasta categorie de personal.”

Liderii de sindicate, iar prin ei profesorii și toți angajații din școli aflați în grevă generală, au solicitat Guvernului emiterea unui act normativ în care să fie stipulat clar că de la 1 ianuarie 2024 salariul debutantului va fi la nivelul salariului mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat. Sindicatele au mai cerut ca acesta să reprezinte 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public. Momentan aceste prevederi nu se regăsesc în niciun act normativ sau în vreun proiect de act normativ.

Proiectul de ordonanță de Urgență și nota de fundamentare:

Există un paragraf și în preambulul OUG, despre cum ar trebui să fie salariile de la 1 ianuarie 2024, însă acest paragraf nu are nicio valoare în acel loc, potrivit normelor de tehnică legislatică în vigoare.

„Având în vedere că noua lege a salarizării va avea la bază principiul potrivit căruia salariul
de bază al profesorului debutant/asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat cunoscut și care reprezintă 23% din maximul grilei de salarizare din sistemul public, iar creșterea salarială pe noua grilă se va face etapizat, prima tranșă de la 1.01.2024 fiind de 50% din creșterea salarială prevăzută de noua lege a salarizării”, se arată în preambulul proiectului de OUG.

Consiliul Legislativ, de exemplu, instituție aflată în circuitul obligatoriu de avizare al fiecărui act normativ al Guvernului sau al Parlamentului, scrie în Ghidul de elaborare a proiectelor de acte normative:

Preambulul enunță, în sinteză, scopul și, după caz, motivarea reglementării. El nu poate cuprinde nici directive, nici reguli de interpretare. Preambulul precedă formula introductivă, iar includerea sa în cuprinsul actului normativ se apreciază de la caz la caz. Pentru ordonanţele de urgenţă, preambulul este obligatoriu şi cuprinde prezentarea elementelor de fapt şi de drept ale situaţiei extraordinare ce impune recurgerea la această cale de reglementare.

În cazul actelor normative ale administraţiei publice centrale de specialitate sau ale administraţiei publice locale, în preambul se menţionează şi avizele prevăzute de lege.

Având în vedere că preambulul, cât şi formula introductivă sunt elemente de structură a actului normativ, nimic nu împiedică ca asupra acestora să se intervină legislativ, prin modificare sau completare. Intervenţia asupra acestor elemente de structură se realizează mai ales în cazul actelor normative în executare, emise de autorităţile administraţiei publice centrale sau de autorităţile administrative autonome”.

Poate partea dispozitivă a unui act normativ „este partea normativă a actului și reprezintă conținutul propriu-zis al reglementării, care este alcătuit din totalitatea normelor juridice instituite pentru reglementarea raporturilor sociale care fac obiectul actului.

Partea dispozitivă cuprinde articole, eventual grupate în cărți, părți, titluri, capitole, secțiuni și paragrafe, putând fi însoțită de anexe.

Partea dispozitivă a actelor normative se sistematizează în următoarea ordine de prezentare a ideilor:
a) dispoziții generale sau principii generale;
b) dispoziții privind fondul reglementării;
c) dispoziții tranzitorii;
d) dispoziții finale.

În cazul unor reglementări de mai mică întindere se poate redacta textul fără marcarea distinctă a elementelor prevăzute anterior, însă se urmează această ordine de prezentare”.

Articol în curs de actualizare

Foto: © Antonio Guillem | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


127 comments
  1. Da, mi se pare firesc sa comenteze profesorii, cand e vorba de o noua OUG pt profesori.

    …Dar tu, care-ti spui “n-are sens”, cum de ai timp sa tot lasi comentarii lungi si pline de venin??

  2. Rușine profesorilor ! Folosesc elevii să-și rezolve problemele. Dictatură sindicală , guvern slab. Pentru 4 ore pe zi și acelea cu pauze prelungite , 3 luni concediu de vară plus in timpul anului vacanțe și așa primeau mult. Aceeași oameni aceeași incompetență dar pe salarii mari.

      1. Alina, faci invatamantul de ras… Esti o rusine, sigur si o incompetenta. Daca tu rezisti o zi la sparanghel la cat de lenesa cred ca esti. Mai pun eu o mie de euro, pe langa mia pe care o vei castiga.

    1. Rusine tie, eu am facut o scoala ca sa imi permit sa frec menta in sistemul de invatamant. Chiar daca salariul nu prea imi convine, dar sunt alte beneficii, vacantele, programul scurt. Daca nu ma faceam profesoara ce aveam sa ma fac?! Probabil ca eram la cules de sparanghel cu fratii si verisorii mei. Sunt singura din familie care s-a ridicat, prin scoala. Nu trebuie sa te roada pe tine de cum traiesc altii, totusi, fiecare alegem ce sa facem. Ca profesori, poate nu avem responsabilitate cum este in alte locuri de munca, dar contam si noi in societatea asta, cred. Eu una sunt multumita! Si curand bani, bani. Vocatia trece prin stomacel. Eu sper sa se mareasca, daca nu, va trebui sa apelez la verisorii mei, nici nu ma duce capul sa fac altceva mai de doamne ajuta si ei, cei din familia mea castiga mia de euro, atat nu imi place ca va trebui sa stau si sa impart camera cu mai multi insi, dar stii cum e, trebuie sa facem si sacrificii ca sa fim bine pe urma! Toate cele bune, te astept sa fim colegi, ca nu mai e mult pana ne obtinem revendicarile si nu o sa mai trebuiasca sa plecem in Diaspora.

    2. Ce 4 ore de munca visați?! Orele de munca în general sunt de 7-8 ore de lucru la școală,plus alte ore petrecute după pentru corectarea lucrărilor plus pregătirea materialului pentru următoarea zi!

    3. Vali,
      De ce nu esti tu profesor?
      Pentru ca nu poti!
      Valoarea unei profesii este data si de rapiditatea cu care poti inlocui un om in acea post.
      Vezi tu, daca o muti pe Alina (sau un alt profesor) de la catedra la sparanghel, in cateva zile invata si in cateva luni se adapteaza.
      Daca te muti tu de la sparanghel la catedra vei invata in cativa ani, (timp in care copii care iti trec prin mana tot la sparanghel ajung) si probabil nu te vei adapta niciodata.
      De aceea, omul cu scola si in special omul care te scoleste trebuie pretuit mai mult.
      Asa cum in IT se plateste mult pt ca un program scris bine inlocuieste sute de oameni, tot asa la scola “se programeaza” generatiile viitoare!

  3. Dragii noștri băieți, care vă întreceți în a scrie ordonanțe de urgență, suntem sătui de voucherele voastre, de pomenile voastre din fonduri care nici nu sunt ale voastre, prin care „să ne îmbunătățim continuu competențele profesionale”, să participăm la „cursuri de pregătire profesională, evenimente științifice, costuri specifice pentru echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate precum și pentru achiziția de cărți de specialitate, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice specifice”. Avem și „echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației asimilate”, pentru că, în timpul pandemiei, a trebuit să suplinim, noi ți elevii, lipsa de dotare a școlilor noastre. Folosim din banii noștri și pentru tipărirea de teste, pentru xeroxuri și cartușe de toner, pentru fișe de observații și de caracterizare a performanțelor elevilor.
    Ne-am săturat să participăm la „cursuri de pregătire profesională”, ținute de formatori în genere incompetenți, cursuri de câteva ore pentru cele 100 din programe, pentru care se încasează însă bani europeni buni, cursuri la care nu se învață mai nimic, ci de regulă „se râde, se cântă și se dansează”, fiindcă așa, cică, se întâmplă pe la școlile mari ale Europei.
    Ne-am săturat să fim considerați proști de „experții” voștri din organele superioare de administrație și de învățământ, care se împiedică ei înșiși în greșeli de scriere și în cacofonii, chiar în cazul unor documente simple: „PRIMA DE CARIERĂ DIDACTICĂ: CARE are drept scop…”.
    Ne-am săturat să fim luați mereu de proști, să fim mereu „formați” din doi în doi ani, în loc să ni se garanteze siguranța cotidiană a existenței, înlăturarea grijii pentru ziua de mâine, ca să ne putem dedica, în liniște, propriei noastre formări științifice, pedagogice și culturale.
    Dragii noștri băieți competenți, în casele noastre, de regulă garsoniere sau apartamente cu două camere, mai rar case în zone mai liniștite, cum se poartă astăzi, cad bibliotecile peste noi și am citit, vorba cuiva, toate cărțile veacului, pentru că în acestea constă formarea noastră autentică. În casele profesorilor din România se află milioane de cărți, iar din școlile noastre pornește și se menține adevărata cultură națională. Fiecare dintre profesorii României, de diverse specialități și cu temperamente firesc și sensibil diferite, menținute însă, cum s-a văzut și la manifestațiile din timpul grevei, în limite totuși normale, reprezintă vectori culturali și educaționali autentici.
    Într-o manipulare susținută se formează, în chip populist, opinia că în învățământ sunt profesori de nota 3, deși chiar profesori cu notele de 8, 9 sau chiar 10 la concursurile de titularizare nu sunt titulari în învățământ, că toți au un comportament inadecvat profesiei, deși procentual numărul acestora este infim, că profesorul trebuie să facă totul dintr-o vocație de apostol de la începuturile creștinismului.

  4. creșterea nu este de 25%, ci de 1300 de lei. ceea ce înseamnă ca, procentual, este mai mare pentru debutanti, dar este mult mai mică pentru cei cu vechime. în același timp, raportul dintre coeficientul maxim și minim mai scade un picuț, adică se mai aplatizeaza oleaca grila.
    sa zicem c-ar fi bine. dar vine adevarata boacănă: tanti Deca tot repeta faptul ca se garantează ca netul debutantului va fi de circa 4000 de lei (putin sub mediul net pe economie). doar ca valoarea prognozata pentru 2027 este spre 6000 de lei. dacă debutantul va avea în 2027 4000 de lei, după creșteri în trepte, mi se pare ca vom fi cam în același punct. doar ca iar vor fi trecut 4 ani degeaba.
    dacă în noua lege se va porni de la un minim de 6000 (net) pentru debutant, în 2027, și un mecanism care sa garanteze majorări ulterioare, va putea fi în regula. dacă noua lege va include și trepte de salarizare după 25 de ani, va fi și mai bine. nu de alta, dar în acest moment nu mai exista motivate de natura salarială după atingerea unei vechimi de 25 de ani.

    1. Si daca spune in lege ca va fi salariul mediu iar acesta este inghetat la nivelul anului 2024, cum se intampla acum legea salarizarii din 2017 care este inghetata la salariul minim de 2500 lei.
      Problema este ca nu se respecta legea.

  5. Ați fost păcăliți sau mai bine zis, fraieriți de către liderii de sindicat, care sunt mână în mână cu guvernanții. Nu vă convine mărirea, veniți în privat munciți între 8 și 16 ore pe zi și aveți 21 de zile de concediu anual, nu 62 de zile cum aveți la stat și 4-5 ore de muncă pe zi. Nici în pandemie mulți dintre voi nici nu ați făcut ore online, dar v-au intrat bănuții nemeritați în cont. Își bat joc de voi, grupa mare, liderii de sindicat, căci vor accepta tot ce le vor băga guvernanții pe gât, așa că lăsați plimbarea aiurea prin București, că deja ne-ați plictisit cu cerșeala asta și nimeni nu vă mai acordă nicio atenție, căci nu vă pasă nici cât negru sub unghie de copii, așa că nu mai prelungiți stresul copiilor și al părinților acestora și întoarceți-vă la muncă.

    1. Daca nu iti convine la privat poti veni in Educatie, momentan sunt posturi vacante pana nu se vor dubla salariile.

      1. @Viorel: nu mulțumesc, unde lucrez am salariul extrem de bun și nici nu plătesc impozit pe salariu, dar în schimb plătesc alte taxe și impozite, ca să vă ținem pe voi, bugetari leneși în spate.

        1. Oana M, va multumim. Suntem constienti si noi ca frecam menta la catedra, stam la povesti cu elevii, cand avem chef de ora, facem, cand nu, nu. Simple as that, multi dintre colegii mei ne-am facut profesori din cauza lejeritatii, a vacantelor, a programului scurt. Asta este cruntul adevar, trebuia sa fie si cineva care sa o spuna. Eu sincer am fost influentat sa aleg cariera didactica vazand lejeritatea profesoarelor mele din liceu. Cafele, tigari la cancelarie, timp liber. Mi-am zis in gand, sa tot fii profesor! Si multumesc lui Dumnezeu suntem pe cale sa obtinem si o suma de bani mai generica, iar voi, cei de la privat, va multumim inca o data, ne platiti vacantele, salariile. Colegele mele, pe care nu le consider colege cu adevarat, sunt niste puturoase la fel. Doar ca isi apara locul de munca, meseria… dar stiu si ele cum este aici. Practic oricine ajunge la facultate poate sa devina profesor, e un domeniu super usor, fara responsabilitate.

    2. vorbiti sa va aflati in treaba! flecareala clasica cu…haideti in privat! 🙂 cat despre 62 de zile de concediu,da…insuficiente pentru efortul intelectual depus!

  6. Profesorii merită recunoașterea și aprecierea pentru munca lor esențială în educație, iar majorarea salariilor ar fi fost un pas important în această direcție. Înțelegem că o creștere de 25% ar fi avut un impact semnificativ asupra veniturilor lor, însă alocarea unei sume fixe de 300 de lei brut pentru toate cadrele didactice și auxiliare pare să subestimeze importanța și eforturile acestora. Este important ca guvernul să reevalueze această decizie și să ofere o remunerare adecvată și corectă pentru profesori, în conformitate cu responsabilitățile și dedicarea lor în procesul educativ.

  7. Nu e de mirare ca Ciuca minte fiindca tot asa de simplu cum minte a si plagiat “doctoratul” pe care l-a obtinut. Plagiatul inseamna furt domnule Ciuca.

  8. …si unde e marirea de 25% de la inceputul lui iunie??? Absolut mizerabili acesti guvernanti. Greva continua!

  9. Sunt absolut siderat. Azi dimineata am vazut pe Ciuca si Deca dand nistebdeclaratiincu ce au propus profesorilor si acuma cand citesc textul oug imi dau seama ca cei doi au mintit cu desavarsire. Copilul meu este in clasa a opta si ma tem ca greva va continua si nu isi vabputea da examenul asa ca sa va fereasca bunul Dumnezeu bai guvernantilor si politicienilor in general…

    1. Nu ne pasa de elevi, noi profesorii, cei care am iesit in strada, suntem aici pentru bani, nu ne pasa de o ” generatie ” de elevi, practic ei vor pleca la studii si vor uita de noi. Iar noi, profesorii, tot in saracie vom trai. Vocatia trece prin stomac! Copilul meu primeaza! nu al tau. Sa fie clar!

  10. Rugam guvernantii sa sune la Comisia Europeana sa ii informeze ca un virus grav s-a propagat printre profesori si ca nu pot sa ii aduca inapoi la servici decat daca ii injecteaza pe toti cu 25 % marire la salarii!
    Cum au putut sa isi bata joc de profesori si elevi in pandemie asa pot gasi si acum solutii pentru a le asigura primilor un trai decent iar ultimilor conditii minime de educatie (apropo…cum e posibil ca la atatia ani de la revolutie sa nu avem macar hartie igienica la toalete in majoritatea unitatilor de invatamant?)

  11. creșterea nu este de 25%, ci de 1300 de lei. ceea ce înseamnă ca, procentual, este mai mare pentru debutanti, dar este mult mai mică pentru cei cu vechime. în același timp, raportul dintre coeficientul maxim și minim mai scade un picuț, adică se mai aplatizeaza oleaca grila.
    sa zicem c-ar fi bine. dar vine adevarata boacănă: tanti Deca tot repeta faptul ca se garantează ca netul debutantului va fi de circa 4000 de lei (putin sub mediul net pe economie). doar ca valoarea prognozata pentru 2027 este spre 6000 de lei. dacă debutantul va avea în 2027 4000 de lei, după creșteri în trepte, mi se pare ca vom fi cam în același punct. doar ca iar vor fi trecut 4 ani degeaba.
    dacă în noua lege se va porni de la un minim de 6000 (net) pentru debutant, în 2027, și un mecanism care sa garanteze majorări ulterioare, va putea fi în regula. dacă noua lege va include și trepte de salarizare după 25 de ani, va fi și mai bine. nu de alta, dar în acest moment nu mai exista motivate de natura salarială după atingerea unei vechimi de 25 de ani.

  12. Diana Ghimisi

    Vedeti ca nu e chiar asa doar 300 de lei. este exact 1.300 de lei. In grilele pe care le prezentati se refera la coeficientul si salariul pentru gard 0, adica fara vechime.
    Daca o sa faceti calculele urmatoare,
    0- 3ani 3-5 ani 5-10 ani 10-15 ani 15-20 ani > 20 ani
    coef : % 7,50% 5% 5% 2,50% 2,50%
    grad 0 grad 1 grad 2 grad 3 grad 4 grad 5

    o sa vedeti ca este exact 1300 la brut fata de salariul actual.

  13. De ce se mărește salariile din universități, ale inspectorilor generali? Erau mulțumiți cei din Universitatea București și ne tratau cu sictir. Când au văzut că este rost de cașcaval au trimis că sunt alaturi de noi, insa nu au intrat în grevă.Isi primesc salariile bine mersi, noi trăim în continuare la limită, mai ales că sunt ambii profesori. De ce inspectorul general din Suceava sa aibă salariu mărit? Sindicaliști au fost nevoiți să protesteze in boscheți așa cum anunța oficiosul la lui flutur.Abia in cele din urmă le-a permis profesorilor să protesteze in fata inspectoratului. Grevă trebuie să continue pentru că nu s-a obținut mare brânză.

  14. Proiectul de oug are stângăcii de redactare (chestiunile cu integralitatea lunii iunie). Mâine-poimâine datorită acelora se va rectifica și prin părțile esențiale?
    Ministerul era cazul să publice și opiniile dezbaterilor publice pentru fiecare act din multitudinea din ultimile zile. Stilul acestor acte noi diferă vizibil de cel al celor modificate, deci cine le-a scris pe acestea?

    Poate lămurește guvernul și cum plătește pagubele provocate de grevă, fiind acum în afara oricărui dubiu că putea oferi altceva de la început și atunci costurile grevei erau mai mici.

  15. Pentru cei ce n-au inteles, in medie, echipa guvernului este de nota 5, insa doar consilierii trec de nota 6….de unde concluzia ca primul ministru si restul de ministri sunt de nota 3 sau 4….. Cam asa s-a calculat media si la noile minciuni propuse sindicatelor….Stati fratilor in greva pana in toamna, si apoi, in cel mai rau caz, cautati-va un job decent… dar garantat se mai gasesc bani ca sa fie cresteri la toata lumea cu 25 %.

  16. Stimați conaționali, avem temă până mâine la ora 10:00 să conjugăm toți, unul dintre urmatoarele două verbe, în funcție de partea baricadei pe care vă situați in prezent :
    1. A țepui.
    2. A fi țepuit.
    În final, desigur, România va fi din nou țepuită, dar cu consimțămînt 😉
    Am convingerea că veți fi sinceri !

    1. Se numește țeapă, ce nai mai loat țeapă până acum, forța Steaua forța Steaua hei hei hei! /s

      Cred că mema asta e prin mintea unor guvernanți.

  17. Nu înțeleg de ce guvernanții tot joacă alba -neagra?Ori dau totul,din toată inima,așa cum li s-au cerut,ori nu mai dau nimic și își dau demisia…Că asta înseamnă lipsa de respect…cum sa treci tu doar in nota de fundamentare ceea ce ai promis

  18. Va rog, daca tot ati obtinut aceste grile de salarizare “actualizate” cu niste mariri declarate a fi de 25%; cautati si grilele (reale) valabile pana acum (pana in mai) si veti vedea ca NU exista nici o crestere de 25%.

    Cresterea reala, conform acestor noi grile, publicate aici, e de 200-300 lei BRUT la salariile de 3.000-5.000 lei BRUT.

    Cine a stabilit aceasta suma de 1.300 lei, care nu se regaseste la nici unui din salariile BRUTE prezentate aici, in asa-zisele grile noi, care ar fi valabile de la 1 iunie??

    … sau acel procent de 25% promis se calculeaza iarasi nu la salariu, ci la un alt procent de vreo 20-25% din salariu, ca si procentul de 45-50% promis pt dupa 1 ianuarie 2024 … ?!!? (care procent, de 45-50%, se aplica, de faptul, la o diferenta de salariu de aproximativ 1.000 lei)

    Lungeste, Doamne, (mai bine nu!!) … viata omului, sa nu primeasca profii salarii marite post-mortem!! (si, dupa cum reiese din aceste grile, salarii marite “enorm”, cu 50-200 lei net, sau chiar, in unele cazuri, scazute in forma sumei nete!)

      1. Va multumesc!

        Problema procentului de 25% ramane.
        Cine vehiculeaza pe la tv cresteri cu 1.300 lei (aproximand ca aceasta suma reprezinta 25% din …ce??), se inseala!!

        Cresterile reale (comparand sumele din noile grile cu fluturasii din luna mai) sunt de 200-500 lei brut, nu mai mult.

        Iar noile sume brute, dupa deducerea impozitelor calculate, duc in multe cazuri la salarii nete mai mici decat pe lunile anterioare lunii iunie.

  19. Acțiunea continuă…nu cedați cu astfel de manipulări…nu s-a obținut nimic …este doar o barbologie ieftină tipică unui guvern impotent….mergeți mai departe…e singura șansă…greva continuă….

    1. mai ai putintica rabdare, ca la anu in 2024 ii schimbam pe toți prin vot, și vine făt frumos.
      ce făt frumos ar fi, dar nu știu cum se face ca tot pe ăștia o să-i votam, ca stam toti in bula noastră de comoditate și cind ne ajunge cuțitu la os, mai punem de-o greva crezând ca facem mare brinza.
      Cine are curajul sa puna pariu cu mine, eu pun 1.000 Ron contra 1 Ron ca la anu tot pe astia in votam. Nu am nici o indoiala ca as putea sa pierd!
      cine tine pariu?

  20. Șnapanii ăștia erau,eventual,buni la bîlciuri să presteze alba-neagra : asta are,asta n-are,care-i cea cîștigătoare?,pînă se prindea lumea și îi fugărea împreună cu complicii lor. Parcă era vorba de o creștere de 25% pentru TOȚI angajații din Educație ,menționată într-un document oficial,nu în anexa anexei care nu înseamnă ABSOLUT NIMIC,precum în defunctul Memorandum…O idee de afaceri pentru profesori să-și recupereze din banii pierduți : o linie de hîrtie igienică personalizată,cu citate din puțul gîndirii guvernanților-Memorandum,vouchere,carduri,nu se poate mărire de salariu,prime ,măriri de salarii cu 1000 lei,mărire de 25%=1300 lei brut etc… Continuăm greva!

    1. Asta le e nivelul. Nici femei de servici nu i-ar fi angajat prin alte părți și ei ne conduc noua viețile, destinele și țara. Ăștia!!! Circari, gainarii ăștia!!

  21. Cel mai ordinar guvern …n-ai cum sa l crezi niciodată. Asa ceva nu s a mai întâmplat niciodată…asemenea bătaie de joc .Guvernul va primi ceea ce a oferit …bătaie de joc ..

    1. Dacă nu îi crezi dati demisia și treci la privat sau stai în grevă până nu o să mai ai bani, în timpul grevei salariu ioc, nu vedeți că ideile șefilor sunt alimentate din altă parte!

      1. Sa inteleg ca la privat muncesc de se rup agramati care nu stiu nici cratima sa o foloseasca! (“dati demisia…”) Ce fac acolo? Spala pe jos si au leafa egala cu a unui profesor?!? Si eu de ce dracului am mai invatat carte?! 4 ani de facultate, plus definitivat, plus 2 grade didactice, toate luate cu medii peste 9,60, plus o biblioteca pe care o duc in spinare cu mine peste tot! Si e grea! Si fac totul cu pasiune, numai sa nu se scuipe pe munca mea!

        1. Ei, ce sa faca…mai un agent de paza, mai un casier, mai un sofer…toti se cred buricul pamantului ca ei sunt la PRIVAT domne, ei duc angajatii de la stat IN SPATE….ei produc banii tarii! In realitate…daca i-ar duce capul ar vedea ca de fapt banii tari doar circula, iar bugetarul ii intoarce la privati cand isi cumpara produse si servicii. Si ce privati! Ce preturi au pus la toate, le-au ajuns pe cele din Europa si in curand le vor depasi!

        2. Și fiul meu care este in clasa a 8a ce vina are? Din toată inima as fi fost de partea cadrelor didactice dacă nu călcau in picioare munca elevilor din anii terminali. Cu ce au greșit sa ii folosiți ca arma de șantaj? Scuze, dar sunteti fix ca politicienii. Va bateți joc de cei de care tb sa aveți grija!

          Probabil nu o sa va placa mesajul așa ca nici nu o sa-l postați.

          1. Decebal, asta e si ideea, un profesor neghiob precum Ion vrea ca fiul dvoastra sa fie moneda de schimb in negocierea cu guvernul Romaniei. Un om precum “Jon” caruia ii pasa doar de stomacul lui, fiind un om lacom, egoist. Nu o sa il intereseze niciodata de soarta copiiilor! mai ales a celor de clasa a 8-a/ 12-a. De asta as propune sa i se dea un test al empatie acestui domn iOn, ca la tocit si la memorat texte e bun, doar e papagal. Trece testul, bine, marire de salariu! Da! Ai citit bine! I-as mari salariul dar dupa ce i-as da vreo 20 de palme peste cap. Dar daca nu trece testul empatiei si al inteligentei emotionale, as cauta si mi-as pierde timp sa caut locuri de munca in spania, ca vine sau ar trebui sa vina vara asta sezonul de cules, nu stiu cand e, dar ma voi interesa. Ca vreau sa ajut mai mult profesori sa-si gaseasca locuri de munca bine platite, din 10 profesori se va gasi unul care sa reziste si la munca mai temeinca. Chiar il voi motiva pe Ion sa faca conversia profesionala catre domeniul agriculturii, il va durea spatele dupa cateva lazi umplute, dar ii va trece, cum ne trece si noua cand il vedem cum se vaita pe aici prin comentarii. Tot respecul, si iOn, stai pe-aproape! I’m watching you :<

        3. Gramatica nu tine de foame, doamna, dupa cum probabil simtiti, pentru ca altfel nu intrati in greva. Toti suntem oameni si pentru toti munca inseamna un efort fizic sau intelectual. Activitatea cu elevii este grea, la fel de grea ca si munca la un ghiseu, unde interactionezi cu zeci, sute de oameni grabiti, nervosi, care cred ca doar ei au probleme pe planeta asta. Biblioteca pe care spuneti ca o carati in spate e facuta de agramatii care au taiat copacii, de cei care au facut hartia si de alti agramati care au tiparit-o si legat-o. Munca lor nu e cu nimic mai prejos decat a altora.
          Daca aveti medii mari felicitari, inseamna ca aveti cunostinte. Daca sunteti capabila sa transmiteti aceste cunostinte catre elevi, intr-o forma pe care sa o inteleaga, iar va felicit. Dar, dupa cum se vede din rezultatele de la examene, nu toti profesorii reusesc. De fapt, cam jumatate, daca stau sa ma gandesc. Am gasit date din 2022: 121.470 elevi inscrisi la bac (la care se adauga 40.577 care nu s-au inscris), iar bac-ul l-au luat 89.054, deci 55%. Prin urmare, profesorii din Romania nu au reusit sa ridice la nota 6 jumatate dintre elevi, in 4 ani. Care-i performanta aici? De ce vor toti salarii marite, daca nu toti isi fac treaba cu pasiune? Imi e greu sa cred ca un profesor care e dedicat muncii nu reuseste sa aduca decat jumatate de clasa la nota 6.

        4. Nimanui nu i pasa cu cat ai absolvit dumneata facultatea si cat a ti luat in examenele dvs. Daca erati oameni destepti a ti fi facut greva la inceput de an si ne a ti lasat in pace la final de an scolar, mai ales cand suntem in ani terminali. Cine v a oprit sa faceti greva in Ianuarie sau in vacanta de iarna, cand aveati si voi vacanta si “nu faceati nimic” ?

          Hai sa fim realisti doamna, tot spune ti ca sunt bani destui pentru cresteriile de salarizare si ca a ti fi trebuit sa vi se mareasca salariile cu 1.500 NET, nu brut .. De unde dom’le 1500 Net, banii cad din cer mai nou sau cum ca nu inteleg .. Uita ti va la golurile in bugetul statului, cate miliarde de euro mai sunt de dat inapoi Uniunii Europene, cat de mare e influatia si de pensiile speciale sa nu mai zic .. O crestere ridicola de mare ar baga tara asta intr un mai mare faliment decat in care e deja, sa nu vorbesc de nemultumiriile dvs. cu cei care lucreaza in privat. In privat conditiile de munca sunt mult mai bune si nu prea cred ca un profesor ca dvs. ar putea rezista cu niste angajati in jurul dvs., sa dirijati oamenii cum vor ei, sa faceti inventare zi si noapte si sa gestionati bugetul companiei respective si un target de atins pe fiecare luna in parte, sa nu mai zic ca la privat nu exista “vacanta de vara” si “mersul la litoral”, bucurati va ca aveti 1/3 din an liber.

          1. Daca nu sunt bani atunci in Romania va fi lipsa de personal in Educatie.

            De ce sunt unii scutiti de impozit pe venit daca nu sunt bani?
            De ce avem pensionari la 45 de ani daca nu sunt bani?

          2. Cineva care gandeste, bravo. Sa fie dati afara profesorii incompetenti, ii gasim aici prin comentarii ” Ion, Ana, My.ra, Nicu… lista continua(o serie de natarai) ii puteti gasi prin comentarii” Au timp sa comenteze pe site-uri,ca tot sunt invatati sa frece menta de o viata intreaga. Sa le fie desfacute contractele sau o idee mai buna, sa li se dea un examen bazat in mare parte pe Inteligenta emotionala, ca unii dintre profesori par niste parveniti care se gandesc doar la propriul stomac. Daca trec acel test, sa li se dubleze salariile pe merit, cat au cerut. In schimb propun ca profesorii carora nu le ajung banii sa mearga in munca de sezon la cules de sparanghel, capsuni sau gladiole, iar cu banii stransi de acolo sa-si faca o facultate adaptata la timpurile actuale din era informatiei, sa poata sa faca astfel si o reconversie (asta daca au si capacitatea necesara, ca multi dintre ei sunt niste adormiti, ducandu-se la profile unde materia era tocita, ca metoda asta o recomanda si elevilor, nu invatatul logic, ci repetarea cuvintelor. Daca ei sunt papagali, vor sa-i faca si pe elevi la fel.

          3. “In greva” te certi pe aici cu profii, scrii mult, desi zici ca nu ai timp!

            Te-ai suparat tare rau pe scoala de nu ai invatat nici cum se foloseste cratima!

          4. Pai sa stam unii saraci pana la moarte ca asa va place la unii. La pensiile si salariile speciale, de ce nu se umbla? Coruptii aia speciali sunt empatici cu poporul? Tara de nimic cu oameni prostiti, indobitociti!!!

  22. Felicitări, cadrelor didactice pentru ca sunt unite și luptă pentru drepturile lor. Urat din partea guvernului care se joaca cu profesorii și elevii după bunul lor plac. Ii invitam sa trăiască si domnii politicieni dintr-un salariu de mizerie, sa aibă și credite și copii de crescut!

      1. Noi am incercat, dar nu s-a prins nimic de ei!
        Ia mai termina cu din astea…de unii cartea nu se prinde si nu are ce le face profesorul.
        Si nu noi profesorii am votat…Ciolaci, ci tot pomanagiii!

  23. Nu înțeleg cum Ciucă, Çiolacu, Budăi, oameni fără școală, încearcă să păcălească profesorii. Ar trebui ca profesorii să-i pună la punct pe acești șarlatani până vor dispărea.
    Grevă continuă.

      1. Îți răspund ,,ciuca de best”: ciolacu și budăi au cumpărat diplomă de la privat la 34 ani, iar ciucă este un plagiator dovedit care habar nu are de economie.
        Chiar dacă nu știi ce înseamnă să faci școală pe bune, dar probabil că ești un sinecurist politic cu același tip de ,,școală”.

        1. Si tot au mai multe studii decat tine si tot neamul tau la un loc, nu conteaza cand termini scoala- scoala continua toata viata.

        2. Dupa mintea ta, acum fara vreo ” jignire”. Dar dupa cum gandesti tu, cineva trecut de 30 de ani trebuie sa fie un om resemnat, nu mai are voie sa faca o facultate. Ca deh’ scoala se face doar pana la 23 de ani + master. Ori esti invidios, ca unul precum Ciuca si-a trait viata, s-a descurcat, iar tu ai fost fortat de mic sa inveti fortat. Si stai linistit, am vazut ca ai pus ”scoala” stiu la ce te referi, dar in majoritatea locurilor din Romania este la fel. Ideea e alta, ca sa ajungi tu sa judeci chestia asta, trebuie sa fi facut scoala la Harvard, in rest tot in cocina asta de tara ti-ai facut si tu studiile. Eu am zis in general, ce am zis, tu ai gandirea asta strict fata de Ciuca doar pentru ca este in guvern, iar guvernul va trateaza ca pe niste petarde. El sau altul ar fi avut acelas dispret din partea d-voastra, doar din pricina faptului ca face parte din sistem. Cred ca si unui mar stralucitor, copt- gustos, si da, aratand bine si pe interior, nu doar pe exterior, i-ai gasi defecte!

  24. Ăștia ne cred prosti, oferă iarăși firimituri. 1300 lei brut nu sunt 25% pentru cei cu. vechime. Greva trebuie sa continue, examenele bat la ușa. Mos Teaca are tupeul sa incerce din nou pacalirea profesorilor, el vorbea de 25 % si in ordonanță apare altceva. Pensionarul ministru o sa aibă o mare surpriză, examenele nu vor avea loc.

    1. Exprimarea exactă de la negocierile de ieri este creșteri salariale de “25% în medie”, deci nu toți vor primi acest procent, dar va fi unul apropiat. Circulă pe net o grilă cu noile salarii de la 1 iunie 2023 și acolo apare așa: debutantul va primi 1108 lei net, iar la ultima tranșă de vechime și grad didactic I sunt 1119 lei- sume calculate cu sporul de dirigenție!

        1. Da, așa este!
          În plus, la pct. 2.3. din Nota de fundamentare, apare scris “schimbări preconizate”, deci nu sigure! E nevoie de juriști care să analizeze documentele.

    2. Si copilul meu ce vina are nea Quijote? Eu ce vina am ca parinte ca aveti niste lideri de sindicat blindati de bani si profesorii de rand morti de foame?Asa lideri de sindicat ati pus sa va reprezinte. Niste hoti de pe vremea lu răposatul,care incaseaza bani din n surse si sunt mana in mana cu guvernanții. Nu stiu cum aveti incredere in asa specimene sa va reprezinte la negocieri. Ati vazut ce averi au? Au fost vreo zi in strada? Vai de capu vostru…

  25. În aceasta țară magistrații își măresc singuri salariile, mai cer și retroactiv pe ultimii cinci ani, perioada in care au dormit pe dosare până s-au prescris faptele, iar cadrele din învățământ stau la mila unor guvernanți corupți și incompetenți. Văi de aceasta țărișoara !

  26. Praf în ochi! Ar trebui sa faceți rotativa cu salariul meu de ingrijitoare! Sa va fie rușine!

        1. Ion, tu esti exemplu de profesor corupt care a luat bacul inainte de 2011, fraudat. Deci unul ca tine la o asa zisa reforma ar fi dat in suturi afara, pentru ca sunteti un profesor incompetent care se joaca cu destinul a milioane de elevi.

  27. Bună ziua!
    De unde reiese din OUG că salariul personalului didactic crește cu 1300 lei? Din ce am citit se fac precizari doar ma ce lauxiliar (art 1.3)

  28. Nu e ceea ce s-a comunicat aseară de sindicate! Nu știu de unde a apărut suma aia de 1300 lei brut? E clar că vor să impună acele sume, vouchere!!! Consider că e o mare ȚEAPĂ! Eu continui GREVA!

      1. De ce sa plece. Uite domne, noi vrem sa stam aici si sa schimbam. Asta e tara noastra. Noi nu stam in gazda. Sa plece dezradacinatii. Cei care pleaca o data, aia vor pleca mereu.

    1. Isi bate joc de voi, voi va bateti joc de copiii e un care pe care in perioada asta si urmatoarea!

    1. Asta e vrăjeală ieftină. O oug/lege intră în vigoare și produce efecte de la data publicării în monitorul oficial dacă nu se specifică în textul ei o altă perioadă.
      De ce nu dau oug/lege exact cu grila discutată și agreată în iarna cu ministerul și pe care vor să o pună în legea salarizării și să pună un articol nou în care se specifică faptul că acea grilă va fi inclusă în noua lege a salarizării și produce efecte de la 1 ianuarie 2024?

  29. Eu sunt parinte, prin urmare nu sunt de acord cu greva profesorilor, pentru ca ma incurca si nu vad o imbunatatire a actului de invatamant , indiferent cum se rezolva. Dar, trebuie sa recunosc, ca Guvernul cam joaca la cacealma. Promite una din gura si pe hartie e altceva, poate-poate va fraieri pe cineva. Halal negociere…

    1. Doar dumneata ești părinte . În învățământ au fost angajați doar eunuci și sterili .Ei nu sunt părinți , nu trebuie să le asigure un trai decent propriilor copii ! Generațiile de elevi vin și pleacă . Personalul didactic de predare , auxiliar și cel nedidactic rămâne…

  30. Greva continua si săptămâna urmatoare!
    Nu suntem masa voastră de manevra, a politicienilor! FacețI rocada. Va deranjam? Ghinion!
    Lasati-ne cu șantajul parintilor, elevilor, societății! Nu veti da examenele cu noi.
    Ne-am trezit. Neam trezit. Ajunge cat ne-ati umilit!
    Veti culege roadele incompetenței voastre. Uniunea europeana va preseaza? Ghi-ni-on!
    Mergem pana la capat tinand cu dintii de revendicarile initiale!
    Nu am intrat in greva doar pentru salarii, ci pentru toate revendicarile!
    Demnitatea ne-am luat-o inapoi!
    Ne cerem si drepturile inapoi!
    Nu cedam!
    #îndrăznim

    (Comentariu editat pentru eliminarea majusculelor)

    1. De noaptea mintii: 1) uite ordonanta, nu e ordonanta; 2) uite 600 lei in mana, uite 300; 3) uite 2 transe in 2024, uite una in 2024, una in 2025. Se asteapta sa opreasca cineva greva dupa toate aceste tepe??? Cred ca glumiti.

  31. ASTA era oferta? Nu așa părea din ce au relatat liderii întorși de la negocieri. De asta se grăbea guvernul să pună ultimatum? Luați ce vă dăm sau nimic?

    Atunci, să fie SAU NIMIC. Iar anul școlar să se blocheze. Asta vreți, asta o să primiți.

    1. Propun sa vi se desfaca contractul de munca, Diaspora va asteapta la cules de sparanghel pentru mai multi bani. Semnat Guvernul!

      1. da,ala ALTU de comentezi aici,se vede ca esti la fel de CULT..ca si cei din GUVERN…la sparanghel esti tu calificat sa mergi,se pare ..
        jymatate de milion de oameni..au invatat..cateva decenii..sa ti educe plozii..pe care iti doresc sa nu ii au. ….ci sa i duci tot la sparanghel..ca si tine!!

        1. inseamna ca invata incet, prost, fara rost si uita repede. de fapt ce vreti? salarii sau educatie? laptopuri personale de 2000 de euro pe care probabil habar nu aveti sa le folositi la valoare, sau tehnologie in clase. 1/2mil este cantitate. Nu este calitate. Vreti respect? cereti demisia pilelor de la paznic pana la ministru. Ups sunt prea multe si incapabile ca la toti bugetarii. dupa ce v-ati luat de gunoieri si casieri aveti acum cu sparanghelul, sa nu uitati de capsunari. Nu care cumva sa ziceti ceva de speciali, ca aia sunt ca voi. (la alt nivel de venit), va luati de aia care produc. o sa ajunheti sa faceti pe rand o zi profesor, una elev, daca mai pleaca multi la sparanghel.

  32. Trebuie văzut ce va apare mâine în M.O. pe urma discuțiilor de astăzi. Eu zic că va fi o mare surpriză neplăcută pentru sindicate. Sa nu cădem în plasa, sa nu cedam, daca cedam acum următorii 15-20 de ani vor fi și mai răi pentru învățământ și pentru profesori.

  33. Cum de la 1 ianuarie 2024 si pana atunci profesorii vor trai tot cu aer???
    Ce vouchere, tot pentru cursuri de formare? Sa se formeze guvernul cu Parlament cu tot.
    Bataie de joc.
    Sa faca rotativa salariilor, sa traiasca acesti guvernanti cu 2400+585 lei si profesorii cu salriile lor de 15.000 de euro si iesire la pensie la 45 de ani
    deci nu se da un ban sa isi cumpere si profesorii laptop-ul personal-vedeti ca un laptop bun este 7000 de lei.
    Deci se va continua cu invatarea elevilor de 3 lei si educarea lor tot de 3 lei, va fi bullying in continuare, daca nu platiti profesorii nu se vor ocupa de copii altora , decat atat cat sunt platiti , sa fie clar, ca se si vede cata agresivitate exista in mediu scolar.

      1. s-a vazut in pandemie ca trei sferturi dintre profesori nici nu stiu sa deschida calculatorul, nu mai zic sa stie sa-l si foloseasca

    1. Ai uitat sa menționezi aspectul cu chiriile/ratele cu ipoteca la bănci pe jumătate de viață (ca după aia vine, Doamne ferește, războiul si se fac dobânzile de zece ori mai mari, te dă banca afara din apartament, iti ia apartamentul si te mai si da in judecată sa îi plătești diferența, ca cică banca nu a reușit sa cândva apartamentul cu suma cât te-a creditat pe tine – asta e o alta poveste; la chirie iti poate mari proprietarul chiria de obicei când vor muschii lui – dacă nu, afara din locuința! – dar si asta e o alta poveste). Deci, sa revenim: in aceasta minunata societate “democratica” post-comunista, ei, guvernanții, nu numai ca au salariile respective si proprietăți/domenii, dar…au si dreptul legal de a primi locuința de serviciu. Iar dacă tu, ca profesor de rând, mergi sa ceri legal locuința de la primărie si sa plătești toată viata chirie la stat cu 200 de lei, primaria iti spune ca…nu are locuințe, ca sunt prea multe cereri, precum si alte motive…așa ca, trebuie sa plătești, la propriu, din salariul tău, de ZECE ORI MAI MULT CHIRIA SAU RATA LA BANCA CU IPOTECA (de pilda, 400 de euro, adică 2000 de RON aprox.)…

      1. “Cică banca nu a reușit sa vândă apartamentul cu suma cât te-a creditat pe tine” – in loc de cuvântul “cândva” se regăsește cuvântul “vândă” (mi-a autocorectat telefonul mobil, de aici greșeala). Mulțumesc pentru înțelegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Ministrul Sănătății cere menținerea restricțiilor în București: În contextul național și european, măsurile de relaxare constituie un risc major și ar putea pune în pericol redeschiderea școlilor / Mai multe restricții se ridică, de luni, în Capitală

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis o scrisoare către Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență, în care solicită menținerea restricțiilor în București, subliniind că, în contextul național și european, „măsurile…
Vezi articolul

Toate școlile din Oradea ar urma să fie dotate cu mobilier, echipamente IT şi materiale didactice, inclusiv pentru sălile de sport, prin fonduri PNRR. Primăria anunță că depune un proiect pentru 75 milioane de lei / Miercuri, 29 martie, expiră termenul pentru apelul privind dotarea mobilier și materiale didactice

Primăria Oradea va depune spre finanţare un proiect PNRR de peste 75 milioane de lei care vizează dotarea tuturor unităţilor de învăţământ din oraş, aflate în subordinea Consiliului Local, cu…
Vezi articolul

GRAFIC cazurile de COVID-19 din școli, în scădere, raportează Ministerul Educației / Peste 19.000 de elevi și peste 4.700 de angajați din sistemul de educație au coronavirus / Peste 23% din testele rapide pozitive au fost confirmate false, după testarea PCR

În ultima săptămână s-a înregistrat o scădere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 în mediul școlar și, implicit, a numărului de clase și unități cu activitate organizată în sistem online,…
Vezi articolul

Băieții români părăsesc casa părintească în medie la vârsta de 30 de ani, iar fetele – la 25 de ani / România – țara cu cei mai mulți tineri care trăiesc în gospodării supraaglomerate – Eurostat

Tinerii români părăsesc casa părintească la o vârstă mai înaintată decât media europeană – în medie, la 27,7 ani, dar vârsta este considerabil mai ridicată în cazul persoanelor de sex…
Vezi articolul