Ce salarii câștigă profesorii, care anunță grevă generală din 22 mai. Un profesor debutant are 2.400 de lei pe lună

31.833 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Profesorii vor intra din 22 mai în grevă generală, după cum au anunțat sindicatele din Învățământ. Una dintre revendicările profesorilor se referă la creșterea salariilor. Salariul net unui profesor debutant cu studii superioare de lungă durată este de circa 2.400 de lei, potrivit grilei de salarizare. Edupedu.ro a scris că salariile de bază ale profesorilor au ajuns la maximul grilei de salarizare.
  • Marți, reprezentanții angajaților din Educație au anunțat că peste 70% dintre profesori au optat pentru greva generală din data de 22 mai.
  • Miercuri, 17 mai, de la ora 11:00 la 13:00, va avea loc o grevă de avertisment în toate școlile în care există membri de sindicat, după cum au precizat liderii sindicatelor.

Salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. În februarie, Edupedu.ro a scris, pe surse, că profesorii vor primi între 3% și 8% în plus la salariu în luna februarie, pentru salariul din ianuarie.

Liderul sindical Simion Hăncescu (FSLI) a avertizat, în cadrul conferinței de presă, că există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap de greva generală din învățământ: „Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina, dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau să se decaleze”, a spus acesta.

Întrebată de jurnaliști dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar, Ligia Deca a spus se vor găsii soluții: “Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pus pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”.

Maximul grilei de salarizare pentru profesori:

Revendicările sindicatelor din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ligia Deca, despre greva generală: Nu cred că ar trebui pus în pericol anul școlar. Vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile
BREAKING Grevă generală în educație, din 22 mai, pe termen nelimitat, anunță reprezentanții celor trei mari sindicate din învățământ / Elevii să stea acasă, spun sindicaliștii. Regulile generale, anunțate de reprezentanții profesorilor – document
LIVE VIDEO TEXT Peste 70% dintre profesori au optat pentru grevă – e voința oamenilor de a intra în grevă generală, anunță reprezentanții celor trei mari sindicate / “Acum lucrurile se complică, vin examene naționale care pot fi bulversate” / În timpul grevei, recomandăm părinților să țină copiii acasă / În universități se poate să fie anulate sau amânate examene
Există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap de greva generală din învățământ, avertizează liderul sindical Simion Hăncescu
Și universitățile intră în grevă generală: Este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate, ne cerem scuze studenților și părinților, spune Anton Hadăr, președintele Alma Mater
Liderul sindical Simion Hăncescu, apel pentru părinți: Este mai înțelept să rămână copiii acasă în timpul grevei generale

31 comments
  1. Care stabilitate a locului de munca in invatamant?
    Chiar e tampitoreasca aia care a zis asa ceva??
    Criza de profesori e si de la dobitocul ala de basescu si funebriul care au ridicat la 7 nota la titularizare si astfel nu mai sunt profesori la tara, criza de cadre acum se extinde si catre orase.

    Tinerii nu merg in invatamant tocmai ptr ca angajarea e pe 10-11 luni si sansele sunt reduse de angajare pe perioada nedeterminata fata de cum e la alte domenii. In plus in primele 6 luni de la angajare nu beneficiezi de concediu medical si nici de asigurari de sanatate. Adica muncesti si esti neasigurat. Iar in primele 2 luni de la angajare esti platit plata cu ora si nu merge nici vechimea. Adica mai bine mergi la negru la o firma si gata. Cum naiba sa fie atractiv invatamantul in halul asta cand ucrainienii iau moca 2000 lei ca somaj iar un profesor romanesc ia 2500 lei pe munca?

    Bai cum sa iei 2500 lei net ca profesor in primii 10 ani si sa dai zeci de examene anual cand iei 3000 lei la lidl daca faci casa sau pui conserve si cutii in rafturi cu doar 8 clase?? Sau mergi naibii la capsuni si ca sezonier ai si liber perioade lungi si perioade cand muncesti dar si castigi bine.

  2. Eu la 40 de ani am ieșit acum 2 ani și jumătate cu 2200lei nu euro, ca alții .Materia e prea aglomerata. Părinții trebuie sa lucreze cu copiii pana în CL a 3 a și apoi sa pună meditatori…Vii acasă la ora 17-17.30, faci mancare, curățenie și lecțiile cu copilul sau copii. Dacă ai avut probleme la servici sau cu sănătatea nu mai ai răbdare sau poate chiar nu știi sa i explici cum sa și rezolve temele… alți părinți nu au studii etc… De ce nu se ia exemplu din alte tari?

    1. clar, cine are o părere contrară vouă este ceva interes la mijloc, nu? trist.

      află că nu, nu am nicio treabă cu așa ceva. am o slujbă part time la privat, și este part time pentru că mi-am dat seama că dacă îmi las copilul în seama sistemului de învățământ, nu va ajunge prea bine.

      partidul (PSD, adică) să îl luați voi și să vă spălați cu el pe cap, că voi ăștia de la stat l-ați votat la toate alegerile, încolonați

  3. E simplu, monser.
    Școlile ar trebui, ca alte instituții finanțate de la buget, sa publice periodic nivelurile salariilor în plata. Unele chiar o fac. Așa ca, pentru o situație la cald, se recomanda identificarea acestor liste (căutare pentru ‘transparența veniturilor salariale’), și atât.
    Profesor grad 1, 2023? Salariul de baza 6872, plus spor neuro (10% din baza, gradație 0), plus dirigenție (cei care au), plus… un brut care deseori este pe la 8500 lei, uneori depășește 9500 lei.
    Sunt informații publice, doar sa le cauți…

    1. Salariul maxim net la care poti ajunge este in jur de 4500 lei, nu traiam cu salariul brut.

      ” Un salariu pentru un angajat străin care vine să lucreze în industria ospitalității începe de la 2.500 și poate trece uşor peste 6.000 de lei pe lună. ”
      La acest salariu se adauga masa si cazare, ne luati de fraieri? Credeti ca nu stim cat se castiga in Romania?

      1. Cifrele sunt exagerate, nu stiu de unde le aveti. Angajatii straini din Sri Lanka sau Nepal sau de pe unde mai vin sunt platiti cu salarii derizorii, muncesc pe rupte, sunt batjocoriti (de multe ori pentru ca circula prin presa asemenea comentarii malitioase, cum ca vin ei si fura locurile de munca, iau toti banii de la buget), si cazarea consta in niste camere in care stau la gramada.
        Cum uneori profesorii le raspund celor care spun ca e fain la catedra, ai vacanta de vara pe banii statului: de ce nu veniti la catedra? , asa va intreb si eu: domnule Viorel, cine va opreste sa va duceti sa lucrati in industria ospitalitatii, pe cel putin 6500 RON pe luna, cu masa si cazare? probabil faptul ca stiti ca exagerati amarnic, asta va opreste.
        ca nu se castiga atat, ca munca este serioasa, mediul toxic si… desigur, nu aveti vacanta de vara de 3 luni, platita cu salariu intreg si ceva vouchere de vacanta

    2. Nu știu de unde aveți aceste date , probabil este un salariu cu gradație de merit.
      Salariul meu , profesor cu gradul I , 32 de ani vechime , fără dirigenție , fără gradație , cu tot cu norma de hrană și neurostres, pe luna aprilie: 4785. A , da , am suplinit trei ore ale unei colege aflate în CM. Deci, 4785 net. Vreți să fotografiez fluturașul?
      Trăim din net, nu din brut și nu toți profesorii fac meditații. Cu toate că predau obiect de examen , nu fac meditații acasă , doar la școală , gratuit , conform unui program care este afișat în cancelarie. Nu e din cauză că nu aș avea nevoie de bani , pur și simplu nu mai rezist fizic și psihic. Am făcut diabet pe fond nervos, plus probleme cardiologice.
      Asta este viața în învățământul preuniversitar pentru cei care muncesc cu adevărat și pun suflet în ceea ce fac.
      Stimă!

    3. Nu brutul contează, ci netul. Degeaba e suma mare pe hârtie dacă iei doar ceva mai mult de jumătate în mână. În plus, eu am 35 de ani vechime și gradație de merit și nu ajung acolo unde afirmați dvs, monser!

  4. “În prezent, salariul unui debutant este de aproximativ 2800 de lei, net, a spus Ligia Deca, o sumă mică prin comparație cu alte sectoare economice.
    „Dar un profesor are în schimb alte AVANTAJE, stabilitatea la locul de muncă, evoluția în carieră, satisfacția în procesul educațional (…)”, a comentat acesta.

    Halucinant!
    1. Cucoana, la Ministerul; Educatiei un sofer are salariul brut cat un profesor cu gradul didactic 1(maxim!!) si 25 de ani vechime!!!
    2. Aceste “avantaje”, cum le spui tu NU pot fi puse nici pe paine, profesorii nu pot plati nici gazul, curentul electric, benzina, imbracamintea si incaltamintea unui copilas….!!

    Cucoana, esti rupta total de Romania reala!!
    In Romania voastra, cu salarii si pensii si benegicii uriase(sofer la scara etc) aceste “avantaje” conteaza, dar la un profesor debutant cu familie sunt frectie la picior de lemn!!

  5. Voi nu aveti nici grade si nici facultate, de aia aveti 2700 sau 3600 cu acea vechime.

    Dati-va gradele, luati-va ore suplimentare si o sa aveti si voi 7000-12000 ca restul.

    Salariile ar trebui si in functie de materia cat de cautata este asa ca in anglia si america. daca la fizica e gol de profesori sa fie c ain mare abritanie adica salar imens sau si la informatica, iar daca la engleza si romana e plin de profesori fara posturi atunci sa fie salarii mici c ao parte sa se reorienteze spre alte domenii.

    1. Nu exista salarii asa de mari in preuniversitar. Poate doar in invatamantul universitar. Un profesor gradul I, cu vechime peste 25 de ani are un salariu de 4500 lei. Doar cei de matematica si limba română pot face meditații, ceilalți……

      1. si la engleza, mai ales la scolile unde invatatorii prezinta clasele de engleza intensiv ca pe un cal breaz, si atunci toti parintii se inghesuie la profesoara de engleza

        la cat de aiuriti sunt elevii de azi (nu stiu ce a fost mai intai, oul sau gaina), cred ca se fac meditatii la cam orice. Intr-un context m-am intersectat cu o absolventa de istorie, lucra la un muzeu, si facea pregatire la istorie cu elevi de generala si liceu. spunea ca ii ajuta sa isi structureze materia, le face conspecte, pentru ca nu se descurcau singuri.

        apoi, sunt materiile grele, fizica, chimie, nu poti sa spui ca nu se face pregatire la asa ceva

        1. Pai daca oile proaste se inghesuie sa-si deie progeniturile la scolile de fitze asta e. Suportati meditatii.

          Scoala “buna” inseamna sa faci meditatii ca sa treci, nu inseamna ca au profesori care produc genii. Geniile vin in banci de acasa pregatiti, ei doar le mai da cate o sarcina ceva de lucru si atat.

          Iar scolile proaste sunt alea in care e as anumita multiculturalitate, und ein clase sunt si handicapati si buni si rai si de toate felurile iar orele sunt varza, galagie harmalaie. intradevar nici scolile alea nu sunt o solutie. Alea sunt doar ca sa treaca timpul si sa aiba unde pierde vremea unii.

          Asta e invatamantul romanesc.

          este exact modelul vechi unde aia bogati isi dadeau copiii la scoli platie sis coli foarte bune, iar plebea mergea la acele rahaturi de scoli unde nu se invata nimic sau nu mergea deloc ca tot aia era.

          Dar voi in continuare, dati-va copchiii la cele mai teribile scoli ca poate ii faceti astronauti si ajunge sa lucreze pe nava spatiala a lui elon musk.

    2. Grade si facultatea de 4 ani . Fără ore suplimentare , deoarce nu sunt . In fiecare an , la liceu , dispare o clasa . Normal ca nu sunt ore suplimentare . Meditații : matematica , romana … etc , in special materiile de bac si pentru admiterea la fac . ( acolo unde exista admitere ) . Nu stiu de unde scoateți salarii de 7000-12000 lei . “ ca restul “ care “ rest “?
      Da , meditații mai fac si învățătorii cu elevii de la clasa . Părinții nu fac fata materiei aglomerate si nu își mai pot ajuta copiii la lecții , plus serviciul . Si atunci prefera sa si dea copilul la meditație . In afara de grade si perioada de facultate la calcularea pensiei se iau in calcul si dirigenția si gradațiile/ salarii de merit ( cine a avut ) . Si credeți ma ca nu ai șanse la acestea , dacă îți faci orele zi de zi . Trebuie sa participi la proiecte , etc …. Colegii mei lipseau mereu de la Sc , plecați încolo si încoace ca sa adune puncte pentru dosare . Orele …. Rămase in aer . Cei din domeniu stiu la ce ma refer . Repet , important este cu ce suma ramane omul in mâna , nu ceea ce este pe hârtie . Informați va .

      1. “Părinții nu fac fata materiei aglomerate si nu își mai pot ajuta copiii la lecții”
        si pentru asta de ce nu protesteaza? ca e materia aglomerata si parintii trebuie sa fie si ei profesori cu jumate de norma?
        adica daca eu am 3 clase, copilul meu are sanse zero la scoala, pentru ca nu il pot ajuta EU la lectii?
        cum sa ai curaj sa recunosti onest asa ceva, si sa crezi ca e in avantajul tau? sa te astepti la intelegere cand tu ca invatator iei bani ca sa predai unor elevi ceva ce trebuia sa predai in timpul orei de curs. dar nu o faci, ca nu e timp, ca materia e stufoasa, si te astepti ca X elevi sa se duca acasa si sa fie invatati de PARINTI, y elevi sa vina la tine la MEDITATIE si z elevi sa isi puna pofta in cui, daca au parinti pe care nu ii duce nici capul, nici buzunarul

      2. Comentariul asta arata atat de clar tot ce nu este in regula cu sistemul de invatamant! Si profesorii tac malc, dar vor salarii mai mari
        ” Cei din domeniu stiu la ce ma refer ”
        stim, cum sa nu. va referiti ca primesc clase de dirigentie doar cei care stiu pe cine trebuie. ca mai important este sa participi la proiecte, la mese si altele asemenea. dar doamna Viv nu protesteaza pe tema asta, ea isi vede de treaba. Apoi comenteaza pe edupedu cum ca noi nu intelegem. si, desigur, lasa copiii de izbeliste ca sa ceara salarii mai mari
        NU sa ceara corectiudine, nu sa ceara eliminarea coruptiei din sistem, nu sa protesteze impotriva colegilor care participa la proiecte si lipsesc de la scoala

      3. Mai tae din ele da-le naibii.

        Deci unde va disoar clasele mai?

        Iti dai seama ca tu si colegii tai ii treceti pe elevi fara s ainvete nimic, fara sa vina la scoala, fara sa aiba lectiile scrise si invatate, doar ca sa nu va dispara din clase.

        De unde exigenta in asa situatie??
        Ma astept sa va si spuna elevii: bai matache, voi luati bani ca suntem noi aici la voi inscrisi, altfel la capsuni cu voi.

        Daca esti in zona unde nu mai e nimic de facut si lumea pleaca asta e. O sa se inchida si liceul ala si gimnaziul si pleci si tu, sau stai acasa. Oi vrea sa tina ptr tine un liceu intreg cu 2 elevi in 10 clase.

    3. Stimabile, eu sunt profesor cu 17 ani vechime si sunt titular cu studii de lunga durata superioare. Salariul meu in mana este de 2700 lei. Orele suplimentare nu se platesc in invatamant. Este un punct pe lista de revendicari. Poti sa vii sambata, duminica, chemat la sedinte din concediu, sa dormi in scoala etc. Profesorul nu primeste nimic daca are comisii la fel ca cel care nu are. Iar salariile de care vorbiti sunt SF. Un profesor cu 40 de ani vechime studii superioare lunga durata si toate gradele are 3700 lei in mana si 3000 pensie. Edupedu v-a publicat aici grila de salarizare publica, cu toate coeficientele. O puteti consulta si va convingeti ca va inselati amarnic. Dvs.vorbiti de niste salarii nete care in grila nu sunt atinse nici macar ca salarii brute. Stimate domn, este negru pe alb. Cum ati putea sa ne combateti? Dati cu pic corector peste grile sau cum? Altfel nu-mi imaginati cum ati putea schimba in ceea ce debitati acolo.

      1. Nu mai minti bai hotule.

        Se platesc orele sumplimentare cum naiba sa nu se plateasca. Daca nu s-ar plati nu le-ar mai face nimeni. Cine crezi ca face orele alea si ia si banii la TIC chimie si fizica unde nu sunt profesori?? pai colegii de muzica sport religie matematica engleza invatatoarele etc.

        Se platesc orele inclusiv daca ai peste 1,5 norme.

        Revendicarile cu orele suplimentare se refera la alea 2 ore de la 16 la 18 ale celor care beneficiaza de reducerea de norma 25 ani vechime + grad 1. Alea nu se platesc si ei ar vrea sa le plateasca si pe alea.

        Mai sunt diverse catedre date cu dedicatie unora pe materii unde nu sunt cadre destule, si o parte nu se platesc, dar nici nu se presteaza alea. Ar trebui sa recunoasca c amulti chiulesc si nu fac orele. Cum zicea careva aici si cu lipsitul la ore c aumbla pe la proiecte.

        Ideal ar fi care norma sa cresca proportional cu vechimea si cu gradele. In situatia actuala omul cand e mai performant il scoti de la clasa ca-i reduci norma dar trimiti pe aia complet nepregatiti din primul an de invatamant cu ore mai multe. si te miri ca nu merge invatarea elevilor

        Ce nu mai inteleg habarnistii de pe aici si de oriunde este diferenta intre salar brut si salar net.

        Un calcul simplu, salariile nete in romania sunt de 2 ori mai mici decat cele brute ptr ca sunt impozite asigurari si altele.

    4. Toti profesorii au facultate, multi au si masterat, care e obligatoriu la liceu. Gradele se dau in minim 7 ani.

  6. Un muncitor necalificat are același salariu brut cu un profesor cu definitivat, in jur de 4000 de lei, dar ia 3 100 lei pentru ca nu plateste imozit. Profesorul cu definitivat trebuie sa fie multumit cu 2 600 lei. Mai merită sa faci școală dacă este răsturnat sistemul de valori? Mai trebuie sa fim cetățenii acestui stat condus de mafioții care protejează sistemul de forță?

  7. Am ieșit la pensie la 1.02.2023 . 40 de ani vechime . 2900 lei pensie . In Ianuarie am luat “ in mâna “ 3600 lei , ultimul salariu , studii de lunga durata . Contează cu ce bani rămâne omul , după toate reținerile ….

    1. Multumim pentru sinceritate si exactitate. Chiar vreu sa fim cat mai multi care sa aratam adevarata fata a salarizarii din invatamant. Scrieti, nu va sfiiti! Vrem sa se stie adevarul.

      1. eu vreau sa stiu TOT adevarul, nu doar jumatate de adevar. Am inteles cu salariile. Dar ce vorbeste doamna Viv mai sus nu se califica drept “adevar” ce trebuie/ trebuia spus, la timp? cum ca invatatorii fac MEDITATII CU ELEVII pentru ca materia este stufoasa si vezi doamne parintii nu au timp de materia pe care nu o predau invatatorii in scoala? cum ca ia dirigentie doar cine trebuie, cum ca proiectele sunt mai importante decat orele?

        pe asta chiar nu o mai auzisem! la scoala fiicei mele merg copiii la after school, adica tot meditatii dar asa, mai putin pe sub mana. dar si acei copiii sunt, desigur, pregatiti suplimentar de invatatori, si din clasa fiicei mele erau cei mai buni, pentru ca beneficiau de atentie suplimentara. dar asta cu meditatiile nu o mai auzisem. si sa te astepti de la parinti sa faca lectii cu copiii, este prea mult
        pai sa stiti ca atunci vin si eu la greva, si vreau si marire, asa, de un part time, pentru ca de peste 5 ani EU fac lectiile cu fiica mea. iar in pandemie, cand invatatoarea le trimitea pe whatasaap, am PREDAT eu toata materia

    2. Eu la 40 de ani am ieșit acum 2 ani și jumătate cu 2200lei nu euro, ca alții .Materia e prea aglomerata. Părinții trebuie sa lucreze cu copiii pana în CL a 3 a și apoi sa pună meditatori…Vii acasă la ora 17-17.30, faci mancare, curățenie și lecțiile cu copilul sau copii. Dacă ai avut probleme la servici sau cu sănătatea nu mai ai răbdare sau poate chiar nu știi sa i explici cum sa și rezolve temele… alți părinți nu au studii etc… De ce nu se ia exemplu din alte tari?

  8. N-ar strica sa scriem cat mai multi aici cat castigam si la ce vechime. Incep eu: 2700 la 17 ani vechime. Fara dirigentie, fara ore peste norm, fara alte sporuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cine face subiectele de examen pentru Evaluarea Naţională, Bacalaureat, Titularizare şi evaluează manualele şcolare: Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din parcarea şi subordinea Ministerului Educaţiei

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a fost înfiinţat în 1998 într-un proiect al Băncii Mondiale privind profesionalizarea evaluărilor în România. Potrivit analizei făcute în 2017 de către Organizaţia pentru…
Vezi articolul

Mai multe asociații de elevi “condamnă” declarațiile Ecaterinei Andronescu referitoare la uniforma școlară: E foarte grav că problema siguranței în școli nu este înțeleasă

“Asociațiile de elevi din România condamnă recentele declarații ale ministrului educației, Ecaterina Andronescu, conform cărora soluția pentru asigurarea securității în unitățile de învățământ ar fi introducerea uniformelor obligatorii. Considerăm ca…
Vezi articolul

OFICIAL Ghidul de finanțare din programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor al Ministerului Mediului, publicat în Monitorul Oficial. Consiliile Județene pot depune proiecte începând cu 8 septembrie

Ghidul de finanţare pentru Programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor cu un buget de 300 de milioane de lei, finanţat de Ministerul Mediului prin Administraţia Fondului pentru Mediu, a fost…
Vezi articolul