Ligia Deca, despre greva generală: Nu cred că ar trebui pus în pericol anul școlar. Vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile

6.086 de vizualizări
Ligia Deca / Foto: gov.ro
Ligia Deca, ministrul Educației, a spus marți într-o scurtă declarație că a semnat azi ordinul privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Anunțul oficialului vine la câteva ore de la anunțul federațiilor sindicale privind declanșarea grevei naționale pe 22 mai, pe termen nelimitat.

Ligia Deca a spus că în zilele ce urmează va chema la discuții reprezentanții federațiilor sindicale, după ce astăzi a semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă.

Întrebată de jurnaliști pe holul Senatului dacă s-ar putea ajunge la înghețarea anului școlar, Ligia Deca a spus: “Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual. Nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”.

Redăm declarația ministrei Ligia Deca:

Ligia Deca: Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile și din punctul de vedere al Ministerului Educației ne vom lupta pentru atât pentru o salarizare decentă, cât și pentru ca anul școlar se desfășoară în condiții optime și să finalizeze, așa cum e structura prevăzută.

Reporter: Când ar putea crește salariile profesorilor, pentru că aici sunt cele mai multe nemulțumiri?

Ligia Deca: Aceasta este o decizie pe care coaliția de guvernare trebuie să o ia în dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale. Înțeleg că deja au fost discuții vizavi de posibile întâlniri în zilele următoare. Noi suntem la dispoziția Guvernului pentru a oferi toate detaliile care țin de finanțare, impact bugetar ș.a.m.d. Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual.

Reporter: Ce poate face Ministerul Educației în acest moment pentru a-i mulțumi pe profesori și pe sindicaliști?

Ligia Deca: Astăzi am semnat ordinul de ministru privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federațiile sindicale ne-au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învățământ. Am semnat acest ordin de ministru chiar astăzi și vom invita în zilele următoare reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile pe această componentă. Contractul colectiv de muncă are prevederile specifice sectorului învățământ și suntem convinși că prin dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale vom găsi cele mai bune formule.

De altfel, aceasta era și principala revendicare pe care federațiile o aveau față de Ministerul Educației, să demarăm această discuție. Mai sunt și alte chestiuni care țin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare. Numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern și trebuie inițiate eventuale modificări de către Ministerul Finanțelor.

Suntem în dialog cu toți partenerii noștri și instituționali și cu partenerii din zona federațiilor sindicale pentru a identifica soluții la revendicări.

Reporter: Ce salariu credeți că ar trebui să aibă un profesor pentru a putea fi motivat?

Ligia Deca: Noi, în aceste grile pe care le-am și transmis Ministerului Muncii, am plecat de la principiul ca întreaga grilă din învățământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. Asta înseamnă, per ansamblu, o creștere medie de 60% pentru cadrele didactice, cu o reașezare a anumitor poziții. De exemplu, directorii de școală să aibă în salariu motivant, corespunzător cu responsabilitățile pe care și le asumă și cu rolul lor hotărâtor în succesul procesului educațional. Plecând de la aceste principii, sigur că pe fiecare funcție didactică și grad putem să găsim salariul motivant.

Din punctul nostru de vedere, aceasta este soluția. Sigur că înțelegem că pot fi constrângeri bugetare, de aceea am și spus că suntem gata să ne așezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus: Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și, sigur, cu federațiile sindicale”, a spus Ligia Deca.

Informații de context

Amintim, salariile cadrelor didactice ar fi trebuit să crească până la nivelul grilei de salarizare din 2022 încă din anul 2020, dar majorarea a fost succesiv amânată de Guvernele Orban și Cîțu, iar anul trecut Guvernul Ciucă a aprobat două creșteri de câte 4 procente. În februarie, Edupedu.ro a scris, pe surse, că profesorii vor primi între 3% și 8% în plus la salariu în luna februarie, pentru salariul din ianuarie.

Pe 29 martie, când legile Educației au fost adoptate de Guvern și cu o oră înainte a fost scoasă din proiectul legii prevederea privind salariul unui debutant, Ligia Deca spunea că imediat după Paște se va constitui un grup de lucru pentru a discuta despre noua lege a salarizării.

Ministra Educației spunea atunci că Ligia sindicatele au agreat eliminarea salarizării profesorilor din proiectele legilor Educației, însă sindicatele au contrazis-o.

Citește și:
BREAKING Grevă generală în educație, din 22 mai, pe termen nelimitat, anunță reprezentanții celor trei mari sindicate din învățământ / Elevii să stea acasă, spun sindicaliștii
Există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap de greva generală din învățământ, avertizează liderul sindical Simion Hăncescu

12 comments
  1. Vin cu propunerea sa se înființeze clase de a 9 a cu o singura specializare la profesionala,nu cite 2-3 specializări.Sunt mai mulți profesori fata de Nr de elevi la clasa.S-ar face economie la salarii,Iar examenul de titularizare sa fie unul bun pe țară cu exigenta maxima.nu in școală cum te place sau nu directorul

  2. Ligia Deca, o cucoana ministresa “convinsa”…
    “Noi suntem la dispoziția Guvernului pentru a oferi toate detaliile care țin de finanțare, impact bugetar ș.a.m.d. Sunt convinsă că se vor găsi soluții punctual.”

    Dar pana acum, ce-ati FACUT, cucoana, ce SOLUTII ati gasit, nemultumirile cadrelor didactice NU le-ati stiut pana azi, Legea Educatiei nationale care OBLIGA Guvernul sa aloce 6% din PIB pentru Educatie NU ai prezentat-o Guvernului Romaniei, cand au stabilit o alocare de numai 2,3% din PIB pe Educatie in 2023?!
    Mai mare rusinea, cata ipocrizie sa vorbiti despre Romania educata cand voi NU RESPECTATI Legea Educatiei Nationale din 2011 care la Articolul 8 prevede:
    “Art. 8: “Pentru finanțarea educației naționale se alocă anual din bugetul de stat și din bugetele autorităților publice locale MINIMUM 6% din produsul intern brut al anului respectiv. Suplimentar, unitățile și instituțiile de învățământ pot obține și utiliza autonom venituri proprii. Pentru activitatea de cercetare științifică se alocă anual, de la bugetul de stat, MINIMUM 1% din produsul intern brut al anului respectiv”.
    Este pentru al 12-lea an consecutiv când Guvernul amână aplicarea Legii și acordarea a 6% din PIB Educației.
    Pe anul 2023 alocarea pentru Educatie e 2,28% din PIB(cea mai mică alocare din ultimii 3 ani.) iar pentru Cercetare e 0,2% din PIB!!
    Hahal de Educatia voastra!!!

  3. Cucoana draga, ce crezi tu NU ii pasa nimanui in Tara asta, esti ZERO, esti paralela cu Educatia, fix cum era si este si fostul tau sef, adormitul de la Cotroceni!!

    Dar despre ce scriu eu mai jos, ce “crezi” tu, cucoana?!
    In Romania “educata” din 2014 incoace a dlui Iohannis a ajuns un sofer din MInsiterul Educatiei sa aiba Salariul brut cat al unui profesor grad I si 25 de ani vechime!!!!
    “Un șofer din Ministerul Educației a ajuns la un venit lunar de peste 5.500 de lei, cât al unui profesor cu 25 de ani vechime și gradul I, aflat la maximul carierei sale – document
    19 aprilie 2023.
    Concret, șoferul de pe grila Ministerului Educației câștigă o îndemnizație lunară de 5.090 de lei, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare de 410 de lei, în total 5.500 de lei pe lună. Pentru postul de șofer sunt necesare studii medii, adică liceul.
    Un profesor cu studii superioare de lungă durată și gradul I didactic, cu o vechime de peste 25 de ani, are un salariu brut lunar de 5.517 lei, iar cel al unui profesor cu vechime de 20-25 de ani este de 5.101 lei pe lună, în martie 2023, lună în care cadrele didactice au ajuns la maximul grilei de salarizare prevăzut în Legea 153/2017.”

    Eu cred ca soferii de la Guvern sau diin MInisterele banoase(Energiei, Finantelor etc) au salarii duble!!!
    Tu ce “crezi”, cucoana draga?!!

  4. DOAMNA MINISTRU , ati asteptat cu bunastiinta ca sa fie votata legea “inghetarii” bugetare la data de 15 Mai ! Cu cine tineti DV. ? Daca ziceti ca tineti cu profesorii,Va incadrati perfect la “neglijenta in serviciu”CP/CPP/Dosar Penal.Daca nu tineti cu profesorii,PLECATI , ACUM!

  5. Ce sa negociezi cu madam care s-a făcut preș pentru un buget de 2,1 %? Unde este pactul pentru educaţie? Pentru educație nu sunt bani, sunt pentru pensionarii speciali, drone, avioane, pentru hoarda de secretari din ministere, amante, pentru plozii politrucilor etc.

  6. Niciodată nu o sa fim tratați cu respect de către asemenea nulități ajunse la guvernare. Inclusiv servila asta de ministra care nu face decât ceea ce i se spune.

    Au lungit-o special ca sa câștige timp și să nu acorde ceea ce inevitabil se va întâmpla acum.

  7. Doamna ministru, locul dvs. nu este în Ministerul Educației, chiar ați demonstrat și demonstrați în continuare prin fapte și declarații.
    Nu ne puteți păcăli chiar pe toți. Se vede în fiecare postare sau ieșire publică lipsa competențelor în domeniul învățământului. Dar totuși perseverați pt. că sunteți susținută chiar dacă sunteți veșnic contestată.
    Viitorul dvs. vă este asigurat, restul nu contează …

  8. Hahaha, cică azi a semnat decizia de numire a comisiei pentru negocierea noului CCM și că asta ar dori sindicatele…

    Ce treabă are asta cu ce solicităm noi? SALARII, RESPECT, CONDIȚII DEMNE DE MUNCĂ, APLICAREA LEGILOR ÎN VIGOARE, DIALOG CORECT ȘI LA TIMP. Nu întâi discuți cu toate ONG-urile despre cum să transformăm școala din instituție educațională într-un apendice al AJOFM, și după aia vii să spui că ne soliciți și pe noi pentru modificări, dar nu aplici nimic din ce solicităm noi.

    Ce e așa greu de priceput? Să le fac un desen, o schemă?

    Iar cei care plâng de mila elevilor, de mila mea când plângeți? Eu nu dau meditații și nici nu vreau să-mi iau șase case din meditații ca cineva cunoscut nouă. Eu vreau să am și o viață în plus pe lângă munca din clasă. Nu am nevoie de laude și osanale, vreau ceva concret, înainte de a îmbătrâni.

  9. Târziu, madam, târziu…
    Acum trebuia să aveți deja soluții, că discuții tot sunt de câțiva ani buni…
    GREVĂ GENERALĂ!!!!
    TREBUIE SĂ FIM UNIȚI!
    AM AJUNS BĂTAIA DE JOC A GUVERNELOR SI CALCULUL SALARIILOR STĂ IN PIXUL LUI PĂUNICĂ, TARTORUL DE LA FINANȚELE EDUCAȚIEI!
    O ȚARĂ IN CARE LEGILE SE APLICĂ DOAR PENTRU CEI CARE AU PUTEREA!
    GREVĂ!!!!

  10. In zilele urmatoare care mai sunt 3. Sper ca sindicatele sa nu cedeze niciun punct din revendicari, altfel iese nasol. Ca iesim toti din sindicate.

  11. PÂNĂ ACUM CE A PĂZIT MINISTRUL EDUCAȚIEI, LIGIA DECA?? Greva nu e prima, ci ULTIMA măsură de protest posibilă. Nimeni nu s-a deranjat cu nimic, nici măcar acum, în ultima clipă, nu se deranjează. Nu există un plan concret, un calendar de discuții, c-o fi, c-o păți… NIMIC!!!

    Sper să le iasă pe nas atitudinea asta de zei și semizei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Stupefiant: Unul dintre motivele pentru care un judecător a suspendat analiza doctoratului premierului Ciucă a fost ”nevoia de stabilitate în conducerea executivă a statului.” Unele fragmente din sentință sunt plagiate din alte sentințe

Infamul ”Vrem liniște” folosit de fostul președinte Ion Iliescu și foștii comuniști, în anii 90, pentru a le ascunde intenția de a captura Statul, a fost reutilizat de judecătorul Ionela…
Vezi articolul

Lipsa unei educații parentale duce la neglijența „fizică, educațională, emoțională, din perspectiva sănătății mentale” a copiilor, spune Sorin Cîmpeanu. De ce a fost nevoie de lansarea unei astfel de strategii de către Ministerul Educației

„O strategie națională de educație parentală este absolut necesară pentru că slaba informare a părinților, mai ales a celor din mediile dezavantajate, cu privire la creșterea și îngrijirea copiilor are…
Vezi articolul

Scandalul schimbării numelui Liceului Vulcănescu: secretarul de stat PSD Florian Lixandru a intervenit la directoarea școlii ca aceasta să-i permită accesul în liceu senatoarei ex-AUR Diana Șoșoacă, pe motiv că este demnitar

Secretarul de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru a sunat-o pe directoarea Liceului Mircea Vulcănescu din Capitală, căreia i-a transmis să o primească în liceu pe senatoarea ex-AUR Diana Șoșoacă,…
Vezi articolul