STUDIU The Economist Intelligence Unit: Viena este cel mai bun oraș pentru locuit; Infrastructura, calitatea aerului, ofertele educaționale și medicale sunt “într-un context de stabilitate de invidiat”

1.028 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Viena a fost desemnată cel mai bun oraș pentru locuit, dintre cele 140 de orașe analizate de The Economist Intelligence Unit. Este pentru al doilea an consecutiv când capitala Austriei ocupă primul loc în clasamentul realizat în baza următoarelor criterii: stabilitatea, sănătatea, cultura și mediul, educația și infrastructura, relatează Agerpres. Educația se numără printre criteriile-cheie luate în considerare.

Cel mai bun oraș pentru locuit

Infrastructura Vienei, calitatea aerului, ofertele sale culturale, educaționale şi medicale sunt într-un context de stabilitate de invidiat, spun autorii raportului. Viena a devansat astfel din nou Melbourne, care ani de zile s-a aflat în fruntea clasamentului, potrivit agenției de presă citate.

Top 10 cele mai bune orașe pentru locuit, potrivit The Economist Intelligence Unit:
 1. Viena – Austria
 2. Melbourne – Australia
 3. Sydney – Australia
 4. Osaka – Japonia
 5. Calgary – Canada
 6. Vancouver – Canada
 7. Toronto – Canada
 8. Tokyo – Japonia
 9. Copenhaga – Danemarca
 10. Adelaide – Australia

În ceea ce privește educația, amintim că Austria a ocupat locul 26 la Testele PISA 2015; spre comparație, România s-a clasat pe poziția 48.

La criteriul Educație, indicatorii pe care The Economist Intelligence Unit i-au luat în considerare au fost:

 • Gradul de disponibilitate a învățământului privat
 • Calitatea învățământului privat
 • Indicatori ai sistemului public de învățământ (adaptați de la Banca Mondială)
Top 10 orașe cel mai puțin “locuibile”:
 1. Damasc – Siria
 2. Lagos – Nigeria
 3. Dacca – Bangladesh
 4. Tripoli – Libia
 5. Karachi – Pakistan
 6. Port Moresby – Papua Noua Guinee
 7. Harare – Zimbabwe
 8. Douala – Camerun
 9. Alger – Algeria
 10. Caracas – Venezuela

Parisul a pierdut şase locuri (poziția 25), ca urmare a mișcării “vestele galbene” apărută pe rețelele de socializare în noiembrie 2018 și transformată în proteste violente față de politica fiscală şi socială a președintelui francez, Emmanuel Macron (sursa și detalii).

Orasele care au câștigat cele mai multe poziții, respectiv care au coborât cel mai mult în clasament / Foto: The Economist Intelligence Unit
Detalii metodologice: vezi aici cum este calculat rating-ul

The Economist Intelligence Unit realizează anual evaluarea celor 140 de oraşe, pe o scară de 100 de puncte, în baza unor indicatori precum: nivel de trai, criminalitate, rețele de transport, acces la educație şi sănătate, stabilitate economică şi politică.

Pentru prima dată, criteriile includ un parametru care ține cont de efectele schimbărilor climatice asupra calității vieții, notează Agerpres. În acest context, New Delhi şi Cairo sunt sancționate din cauza “calității slabe a aerului, a temperaturilor medii neatractive şi a aprovizionării insuficiente cu apă“.

La Londra şi New York se înregistrează percepția unui risc semnificativ de criminalitate şi terorism, precum și de infrastructuri supraaglomerate; cele două orașe sunt pe locurile 48 şi 58, potrivit agenției de presă.

Foto: Imagine de Michael Kleinsasser de la Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce se întâmplă dacă părintele nu vrea să își lase copilul la școală? „Nu putem lăsa la liberul arbitru al părintelui decizia de a ține copilul acasă, școala ar deveni facultativă” – Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației / Elevii care locuiesc cu persoane la risc pot sta acasă dacă părinții depun o declarație

„Nu putem lăsa la liberul arbitru al părintelui decizia de a ține copilul acasă. În cazul acesta, școala devine facultativă”, a declarat astăzi Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul…
Vezi articolul

Aproape toți coordonatorii județeni ai programului de ore remediale cu finanțare europeană de 30 de milioane de euro sunt angajați ai inspectoratelor școlare județene și au fost singurii candidați pe post – document

Aproape toți coordonatorii județeni (41 din 42) din cadrul Programului național de educație remedială sunt angajați ai inspectoratelor școlare județene, potrivit unui document publicat de Romaniacurata.ro. Potrivit sursei citate, în…
Vezi articolul