STUDIU The Economist Intelligence Unit: Viena este cel mai bun oraș pentru locuit; Infrastructura, calitatea aerului, ofertele educaționale și medicale sunt “într-un context de stabilitate de invidiat”

1.053 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Viena a fost desemnată cel mai bun oraș pentru locuit, dintre cele 140 de orașe analizate de The Economist Intelligence Unit. Este pentru al doilea an consecutiv când capitala Austriei ocupă primul loc în clasamentul realizat în baza următoarelor criterii: stabilitatea, sănătatea, cultura și mediul, educația și infrastructura, relatează Agerpres. Educația se numără printre criteriile-cheie luate în considerare.

Cel mai bun oraș pentru locuit

Infrastructura Vienei, calitatea aerului, ofertele sale culturale, educaționale şi medicale sunt într-un context de stabilitate de invidiat, spun autorii raportului. Viena a devansat astfel din nou Melbourne, care ani de zile s-a aflat în fruntea clasamentului, potrivit agenției de presă citate.

Top 10 cele mai bune orașe pentru locuit, potrivit The Economist Intelligence Unit:
 1. Viena – Austria
 2. Melbourne – Australia
 3. Sydney – Australia
 4. Osaka – Japonia
 5. Calgary – Canada
 6. Vancouver – Canada
 7. Toronto – Canada
 8. Tokyo – Japonia
 9. Copenhaga – Danemarca
 10. Adelaide – Australia

În ceea ce privește educația, amintim că Austria a ocupat locul 26 la Testele PISA 2015; spre comparație, România s-a clasat pe poziția 48.

La criteriul Educație, indicatorii pe care The Economist Intelligence Unit i-au luat în considerare au fost:

 • Gradul de disponibilitate a învățământului privat
 • Calitatea învățământului privat
 • Indicatori ai sistemului public de învățământ (adaptați de la Banca Mondială)
Top 10 orașe cel mai puțin “locuibile”:
 1. Damasc – Siria
 2. Lagos – Nigeria
 3. Dacca – Bangladesh
 4. Tripoli – Libia
 5. Karachi – Pakistan
 6. Port Moresby – Papua Noua Guinee
 7. Harare – Zimbabwe
 8. Douala – Camerun
 9. Alger – Algeria
 10. Caracas – Venezuela

Parisul a pierdut şase locuri (poziția 25), ca urmare a mișcării “vestele galbene” apărută pe rețelele de socializare în noiembrie 2018 și transformată în proteste violente față de politica fiscală şi socială a președintelui francez, Emmanuel Macron (sursa și detalii).

Orasele care au câștigat cele mai multe poziții, respectiv care au coborât cel mai mult în clasament / Foto: The Economist Intelligence Unit
Detalii metodologice: vezi aici cum este calculat rating-ul

The Economist Intelligence Unit realizează anual evaluarea celor 140 de oraşe, pe o scară de 100 de puncte, în baza unor indicatori precum: nivel de trai, criminalitate, rețele de transport, acces la educație şi sănătate, stabilitate economică şi politică.

Pentru prima dată, criteriile includ un parametru care ține cont de efectele schimbărilor climatice asupra calității vieții, notează Agerpres. În acest context, New Delhi şi Cairo sunt sancționate din cauza “calității slabe a aerului, a temperaturilor medii neatractive şi a aprovizionării insuficiente cu apă“.

La Londra şi New York se înregistrează percepția unui risc semnificativ de criminalitate şi terorism, precum și de infrastructuri supraaglomerate; cele două orașe sunt pe locurile 48 şi 58, potrivit agenției de presă.

Foto: Imagine de Michael Kleinsasser de la Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea tuturor profesorilor: Un astfel de termen nu poate fi stabilit / Nu putem avea rată de acoperire vaccinală de 100% în orice segment populațional. Cîțu: Putem discuta despre revenirea tuturor elevilor la școală după vaccinarea integrală a personalului din învățământ

Un termen pentru vaccinarea tuturor profesorilor „nu poate fi stabilit” fiindcă „depinde foarte mult de dorința de vaccinare”, astfel că „nu putem avea rată de acoperire vaccinală de 100% în…
Vezi articolul

Consiliul Elevilor, după măsurile anunțate vineri de autorități: în localitățile cu peste 6 infectări la 1000 de locuitori, școala să fie exclusiv online / Elevii să se poată testa în școală, atunci când apare un caz într-o clasă

Consiliul Național al Elevilor a reacționat, sâmbătă dimineață, la măsurile anunțate vineri de guvern cu privire la deschiderea școlii. Organizația arată că e vorba doar de propuneri, deși mai sunt…
Vezi articolul