STUDIU The Economist Intelligence Unit: Viena este cel mai bun oraș pentru locuit; Infrastructura, calitatea aerului, ofertele educaționale și medicale sunt “într-un context de stabilitate de invidiat”

1.048 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Viena a fost desemnată cel mai bun oraș pentru locuit, dintre cele 140 de orașe analizate de The Economist Intelligence Unit. Este pentru al doilea an consecutiv când capitala Austriei ocupă primul loc în clasamentul realizat în baza următoarelor criterii: stabilitatea, sănătatea, cultura și mediul, educația și infrastructura, relatează Agerpres. Educația se numără printre criteriile-cheie luate în considerare.

Cel mai bun oraș pentru locuit

Infrastructura Vienei, calitatea aerului, ofertele sale culturale, educaționale şi medicale sunt într-un context de stabilitate de invidiat, spun autorii raportului. Viena a devansat astfel din nou Melbourne, care ani de zile s-a aflat în fruntea clasamentului, potrivit agenției de presă citate.

Top 10 cele mai bune orașe pentru locuit, potrivit The Economist Intelligence Unit:
  1. Viena – Austria
  2. Melbourne – Australia
  3. Sydney – Australia
  4. Osaka – Japonia
  5. Calgary – Canada
  6. Vancouver – Canada
  7. Toronto – Canada
  8. Tokyo – Japonia
  9. Copenhaga – Danemarca
  10. Adelaide – Australia

În ceea ce privește educația, amintim că Austria a ocupat locul 26 la Testele PISA 2015; spre comparație, România s-a clasat pe poziția 48.

La criteriul Educație, indicatorii pe care The Economist Intelligence Unit i-au luat în considerare au fost:

  • Gradul de disponibilitate a învățământului privat
  • Calitatea învățământului privat
  • Indicatori ai sistemului public de învățământ (adaptați de la Banca Mondială)
Top 10 orașe cel mai puțin “locuibile”:
  1. Damasc – Siria
  2. Lagos – Nigeria
  3. Dacca – Bangladesh
  4. Tripoli – Libia
  5. Karachi – Pakistan
  6. Port Moresby – Papua Noua Guinee
  7. Harare – Zimbabwe
  8. Douala – Camerun
  9. Alger – Algeria
  10. Caracas – Venezuela

Parisul a pierdut şase locuri (poziția 25), ca urmare a mișcării “vestele galbene” apărută pe rețelele de socializare în noiembrie 2018 și transformată în proteste violente față de politica fiscală şi socială a președintelui francez, Emmanuel Macron (sursa și detalii).

Orasele care au câștigat cele mai multe poziții, respectiv care au coborât cel mai mult în clasament / Foto: The Economist Intelligence Unit
Detalii metodologice: vezi aici cum este calculat rating-ul

The Economist Intelligence Unit realizează anual evaluarea celor 140 de oraşe, pe o scară de 100 de puncte, în baza unor indicatori precum: nivel de trai, criminalitate, rețele de transport, acces la educație şi sănătate, stabilitate economică şi politică.

Pentru prima dată, criteriile includ un parametru care ține cont de efectele schimbărilor climatice asupra calității vieții, notează Agerpres. În acest context, New Delhi şi Cairo sunt sancționate din cauza “calității slabe a aerului, a temperaturilor medii neatractive şi a aprovizionării insuficiente cu apă“.

La Londra şi New York se înregistrează percepția unui risc semnificativ de criminalitate şi terorism, precum și de infrastructuri supraaglomerate; cele două orașe sunt pe locurile 48 şi 58, potrivit agenției de presă.

Foto: Imagine de Michael Kleinsasser de la Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Intenția Guvernului de creștere a cotei TVA pentru cărți și manuale școlare la 19% este “incompatibilă cu dezideratele proiectului prezidențial România Educată”, avertizează Uniunea Editorilor din România: “Dacă până acum s-a citit puțin în România, de acum înainte nu se va mai citi deloc”

Uniunea Editorilor din România (UER) avertizează că dacă va fi majorat TVA-ul pentru cărți și manuale școlare de la 5% la 19%, în România nu se va mai citi deloc:…
Vezi articolul

Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, coordonatorul proiectului de digitalizare a evaluărilor: Acum putem ști exact, la fiecare subpunct al unui subiect, care a fost nivelul de răspuns în țară la nivelul unei întregi generații / Borderoul de corectare este un adevărat coșmar care dispare

Erorile și sincopele din prima zi a examenului de bacalaureat au fost „normale” și „ne așteptam să se întâmple”, a declarat la emisiunea InfoEdu de la TVR Info Sorin Ion,…
Vezi articolul

Numărul elevilor dintr-o clasă va putea crește cu doi elevi cu acordul Direcției Județene și peste doi doar cu aprobarea Ministerului Educației – amendament votat în Senat. În actuala lege maximul este de trei elevi în plus într-o clasă

Comisia de învăţământ a Senatului a adoptat un amendament la proiectul legii învăţământului preuniversitar care prevede că numărul de elevi dintr-o clasă poate crește cu doi, cu aprobarea Direcției Județene…
Vezi articolul