UPDATE 15:00 Platforma este funcțională din nou. Recensământul populației din România a început. Recenzarea se poate face și online până pe 15 mai / Ce și cum trebuie să completăm, explicat

25.792 de vizualizări
Foto: Unsplash.com
Recensământul populației din România 2022 a început astăzi, 14 martie 2022, cu etapa de recenzare online, disponibilă până pe 15 mai. Tot până pe 15 mai, persoanele se pot recenza și la punctele de recenzare asistată din orașe, după cum informează mai multe prefecturi de județ din țară.

Persoanele care nu se recenzează online în perioada 14 martie – 15 mai vor fi recenzate de recenzori prin metoda interviului față în față, la domiciliul cetățeanului, chestionarul urmând să fie completat în format electronic, pe tabletă, în perioada 16 mai – 17 iulie.

Conform precizărilor Institutului Național de Statistică (INS), platforma de auto-recenzare de pe site-ul www.recensamantromania.ro este activă de luni de la ora 00:00.

UPDATE Luni, 14 martie 2022, ora 09:00, platforma nu poate fi accesată.

UPDATE La ora 15:00, platforma poate fi accesată. În cazul în care apar disfuncționalități pe recensamantromania.ro, atunci oamenii pot accesa direct, pentru următoarele 48 de ore, autorecenzare.insse.ro, după cum a declarat directorul INS pentru EuropaFM.

Foto: captură site
Cum ne recenzăm online. Sunt trei etape de completat: preînregistrarea, completarea chestionarelor și verificarea auto-recenzării

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de INS, primul pas este accesarea site-ului www.recensamantromania.ro unde se găsește butonul portocaliu cu textul “Platformă auto-recenzare – disponibilă din data de 14 martie 2022”, scris cu majuscule. Accesarea trebuie făcută de o singură persoană din familie – “capul familiei” sau persoana de referință. În imaginea de mai jos, butonul este încadrat cu roșu:

Foto: captură – recensamantromania.ro

Acel buton deschide Formularul de Pre-înregistrare. În prima secțiune a acestui formular, persoana de referință pentru gospodărie trebuie să-și introducă Codul Numeric Personal (CNP) și adresa ei de e-mail pe care va primi chestionarul de completat.

În a doua secțiune a aceluiași formular, sunt detalii despre “Locul de reședință obișnuită”. Persoana trebuie să aleagă dacă gospodăria este una individuală sau una colectivă. Dacă este individuală, atunci trebuie să completeze adresa acesteia. Dacă nu locuiește într-o gospodărie individuală și locuiește într-un spațiu colectiv de locuit (spre exemplu cămin studențesc, cămin de bătrâni, sanatoriu), trebuie să precizeze tipul și denumirea lui.

În a treia secțiune de la pre-înregistrare, “capul gospodăriei” / persoana de referință îi introduce pe ceilalți membri ai gospodăriei: CNP-ul lor și adresele de e-mail personale, pe butonul “Adăugați o persoană din componența gospodăriei”. La secțiunea 4 trebuie indicat dacă persoana de referință mai deține și alte spații / gospodării, dar nelocuite, pentru a evita deplasarea la acestea în etapa în care recenzorii vin în teren, din 16 mai 2022.

Formularul de Pre-înregistrare se încheie cu apăsarea butonului “Nu sunt robot” și cu “Trimiteți formularul”. Urmează verificarea e-mail-ului / adreselor de mail unde ajung linkurile spre chestionare.

Ce primiți pe e-mail:

  • “Capul gospodăriei” / persoana de referință (o singură persoană din gospodărie) primește chestionar ce cuprinde “Secțiunea pentru recenzarea locuinței” și “Secțiunea pentru recenzarea persoanei“;
  • Fiecare dintre ceilalți membri ai gospodăriei primește chestionar ce cuprinde numai “Secțiunea pentru recenzarea persoanei“, fără cel de recenzare a locuinței.

În plus, conform unui ghid al INS, în cazul în care gospodăria (oricare dintre membri) deține și o locuință sau mai multe neocupată/e, pentru fiecare dintre aceste locuințe goale (neocupate) și pre-înregistrate, doar capul gospodăriei / persoana de referință primește pentru locuința neocupată / locuințele neocupate chestionar ce cuprinde „Secțiunea pentru recenzarea locuinței”.

Al doilea pas – chestionarul propriu-zis de auto-recenzare, care se poate completa pe smartphone, tabletă, laptop ori PC. Înainte de a începe completarea răspunsurilor în chestionarul de recensământ cu link primit pe adresa personală de mail, sunt de reținut următoarele precizări:

  1. Toate secțiunile chestionarului sunt marcate în culoare albastră, ceea ce înseamnă că nu s-a răspuns la nicio întrebare, chestionarul este gol;
  2. Pe măsură ce completați răspunsurile la câte o secțiune, aceasta își schimbă culoarea și devine verde; aceasta înseamnă că puteți merge la secțiunea următoare din chestionar (colorată în albastru);
  3. În cazul în care, din greșeală, ați completat un răspuns eronat, va apare un mesaj în culoare roșie care va semnala în ce constă eroarea; corectați și mergeți mai departe.
  4. La unele întrebări pot să apară semnalate atenționări, marcate în culoarea portocaliu, citiți mesajul atenționării și, dacă este cazul, corectați răspunsul/răspunsurile eronate.

În răspunsuri nu este nevoie să introduceți dumneavoastră un text anume. Veți completa chestionarul doar în trei moduri:

  1. Prin introducere de cifre (de exemplu, anul construcției locuinței);
  2. Prin bifarea variantei (variantelor în caz de răspuns multiplu) de răspuns ce corespunde situației dvs. în lista de pe ecran;
  3. Prin selectarea variantei de răspuns ce corespunde situației dvs. din lista care se deschide (de exemplu: cetățenia, religia, etnia, ocupația etc.)

Chestionarul de auto-recenzare se deschide cu o copertă în care veți găsi informații utile despre procesul de auto-recenzare. În partea stângă aveți un meniu, cu ajutorul căruia veți putea naviga printre secțiunile chestionarului.

Copertă – Aici veți găsi informații utile despre Confidențialitatea datelor, despre momentul de referință al recensământului, precum și datele completate la preînregistrare. În această secțiune trebuie apăsat butonul “Înregistrare ora curentă”, iar din acel moment puteți trece la completarea propriu-zisă a chestionarului.

Secțiune pentru recenzarea locuinței – această secțiune va fi completată de capul gospodăriei și conține întrebări legate de:

  • componența gospodăriei
  • lista membrilor gospodăriei
  • informații despre membrii gospodăriei
  • informații despre locuință

Secțiune pentru recenzarea persoanei – această secțiune va fi completată atât de capul gospodăriei, cât și de ceilalți membri ai gospodăriei indicați la preînregistrare. Fiecare membru al gospodăriei a primit pe mail propriul chestionar.

Finalizat – zona în care se face o scurtă statistică a întrebărilor la care s-a răspuns și de unde se trimite chestionarul către baza de date a recensământului. Înainte de a finaliza procesul de auto-recenzare prin transmiterea formularului către baza de date a recensământului veți putea vedea o statistică referitoare la “Starea întrebărilor”: la câte întrebări ați răspuns, câte sunt fără răspuns și la câte întrebări ați răspuns greșit. În acest ultim caz veți avea la dispoziție linkuri directe către întrebările cu răspuns greșit și va trebui să le corectați, mai precizează INS.

Alte precizări: chestionarul este dinamic, iar întrebările sunt generate în funcție de răspunsul oferit la întrebarea anterioară (de exemplu persoanelor de sex masculin nu li se va deschide întrebarea referitoare la numărul copiilor născuți vii). Dacă în timpul completării chestionarului de recensământ se ivesc situații care vă obligă să vă întrerupeți procesul, puteți relua oricând completarea din punctul în care ați întrerupt, dar pentru aceasta trebuie să aveți grijă să nu apăsați butonul Finalizat.

Tot ceea ce trebuie să faceți este să accesați chestionarul de recensământ din emailul primit după preînregistrare. Totuși, nu trebuie să depășiți ziua de 15 mai 2022, dată la care se încheie auto-recenzarea, mai informează INS. Odată finalizat chestionarul, verificați “Starea întrebărilor” și efectuați corecții, dacă este necesar, apoi transmiteți chestionarul prin apăsarea butonului Finalizat, numai așa acesta va ajunge în baza de date de recensământ.

În zona superioară a chestionarului, în partea dreaptă, aveți posibilitatea să modificați limba în care completați chestionarul. Acesta este disponibil, pe lângă limba română, în limba engleză şi în limbile minorităților naționale care locuiesc pe teritoriul României.

Pasul al treilea este verificarea auto-recenzării. După ce ați trimis chestionarul către baza de date a recensământului puteți verifica dacă v-ați auto-recenzat corect accesând secțiunea “Verificarea Autorecenzării” din site-ul www.recensamantromania.ro. Aici veți introduce CNP-ul și vi se va genera automat “Dovada Autorecenzării”. În cazul în care nu ați completat corect chestionarul de recensământ, veți primi un mesaj de eroare și trebuie să reluați procesul de auto-recenzare de la început.

Ghidul pus la dispoziție de autorități, care poate fi descărcat mai jos:

Educația are un capitol dedicat în chestionarul pe care românii îl vor completa în cadrul Recensământului populației. Li se vor cere, între altele, informații despre cel mai înalt nivel de educație absolvit, despre tipul de educație și locul absolvirii, dacă urmează o formă de educație în prezent.

Iar ultima dintre întrebările scrise din chestionar, adresată persoanelor fără nicio formă de studii, este: “Știți să scrieți și să citiți?”.

Vezi aici mai mult despre ce vor fi întrebați românii despre educația proprie, în recensământul populației: tipul și nivelul de educație absolvit, plus întrebarea scrisă, pentru cei fără școală: “Știți să scrieți și să citiți?”.

Recensământul populației a debutat oficial pe 1 februarie, cu o primă etapă în care au fost colectate date din surse administrative și în care a fost populată o bază de date inițială.

Oficial, acest recensământ are denumirea de Recensământul Populației și Locuințelor – RPL 2021 deoarece ar fi trebuit să se desfășoare pe parcursul anului trecut, dar a fost amânat din cauza situației pandemice de la acea vreme.

Citește și: Ce vor fi întrebați românii despre educația proprie, în recensământul populației – tipul și nivelul de educație absolvit, plus întrebarea scrisă, pentru cei fără școală: “Știți să scrieți și să citiți?”

9 comments
  1. Bag picioarele in platforma voastra. Am completat DE DOUA ORI chestionarul. Am obtinut verde la TOATE SECTIUNILE, infara de sectiunea Coperta, unde ramane albastru ca cica a ramas o intrebare fara raspuns. Voi sunteti cretini? Nu exista nicio intrebare in coperta, doar setezi ora de pornire si citesti ca idiotul niste informatii. Din cauza asta, la finalizare, verificarea imi spune ca nu s-a trimis chestionarul din cauza UNUI raspuns lipsa, cel din coperta . Ce-o sa va mai ia lumea la …si ce de morti si raniti veti primi. Si sincer, nu are cum altfel. Imaginati-va, cei care ati completat deja odata dupa N caderi de platforma cat v-a luat si cu ce nervi. Ei, inaginati-va ca eu am facut-o de 2 ori. Stie totusi cineva cum se trece de UNANSWERED QUESTION din coperta?? Ca sa nu se mai dea si altii cu capul de pereti ca mine.

  2. Ora 17, platformele au picat iar. Daca acum 3 ore linkul de chestionar putea fi accesat, acum nu mai merge. Cate site-uri mai scoate Ministerul? Oricum pica toate.

    1. Da, dar abia dupa 7 zile cand se emite qr si nu mai mult decat in 12 luni. Si trebuie oricum facuta o cerere in prealabil la angajator si stabilit de comun acord ziua.

  3. M am preinscris la 12 noaptea. Am primit confirmarea, dar link pe mail cu chestionarul nexam. M-am reinscris dimineata si am primit confirmarea, apoi instant link pe mail spre chestionar. A picat site-ul si linkul nu poate fi accesat pentru autorecenzare. Ma intreb: cati vor fi la fel de perseverenti si rabdatori ca mine sa se tot “plimbe” asa, dupa care sa mai si completeze un chestionar tampit si kilometric? Acum astept sa functioneze platforma. Cum dovedesc ca am recenzat o cunostinta pentru a beneficia de codul QR pentru ziua libera? Fac recenzia pentru bunica mea vitrega. Ca toate datele cerute sunt ale persoanei recenzate, nu ale mele. Doar cu acel cod QR si cerere?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Auxiliarele școlare, cumpărate de Ministerul Educației la licitațiile de manuale – promisiunea Monicăi Anisie pentru un alt mandat. Federația părinților: Familiile plătesc 50 de milioane de euro, anual, pe caiete de lucru

Auxiliarele școlare ar putea fi cumpărate de Ministerul Educației, în cadrul licitațiilor prin care instituția achiziționează manualele pentru elevi. Anunțul a fost făcut de ministrul interimar al Educației, Monica Anisie,…
Vezi articolul

Clasamentul Times Higher Education al reputației universităților: Harvard, MIT și Stanford conduc în ranking / O singură universitate din Europa Centrală și de Est a fost inclusă

Universitatea Harvard, Massachusetts Institute of Technology și Universitatea Stanford conduc clasamentul internațional Times Higher Education al universităților în funcție de reputație – ediția 2022, ranking dat publicității miercuri. În clasament…
Vezi articolul

Guvernul nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativă în Parlament, pentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari, deși Ligia Deca a spus că se caută o soluție să crească salariile separat în învățământ, dacă legea salarizării nu va fi gata

O inițiativă legislativă înregistrată în Parlament, ce vizează majorarea salariilor cadrelor didactice separat de alte categorii de bugetari, nu este susținută de guvern, arată executivul într-un punct de vedere referitor…
Vezi articolul