Regulamentul școlii 194 din București care ar prevedea exmatricularea elevilor cu părul vopsit, criticat de Asociația Elevilor, nu este de fapt regulamentul în vigoare, susțin reprezentanții școlii. Inspectoratul Școlar al Capitalei a trimis o echipă de control

Foto: Școala 194

O echipă de control de la Inspectoratul Școlar al Bucureștiului se află luni la Școala Gimnazială 194 din Capitală, unde ar fi în vigoare un regulament școlar care ar prevedea exmatricularea elevilor care își vopsesc părul, printre altele, conform unui comunicat transmis duminică de Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI). Însă reprezentanții școlii și reprezentanții sindicali ai profesorilor din școală au transmis Edupedu.ro că regulamentul în vigoare nu conține astfel de prevederi ca cele trecute în comunicatul AEBI.

Întrebat de dimineață ce știe despre situația de la școală, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu le-a spus jurnaliștilor că „la ora la care vorbim, deja ISMB a luat măsurile de control pentru a vedea în ce măsură regulamentul școlii 194 respectă cadrul legal, respectiv ROFUIP, pentru că nu poți să introduci prevederi limitând drepturile fundamentale. Așteptăm răspunsul la minister în urma controlului efectuat de ISMB și dacă se confirmă aceste informații, acea catalogare drept destul de absurd este mult prea puțin, pentru că am înțeles că acolo există o reglementare care prevede scăderea notei la purtare pentru consum de droguri sau deținere de arme de foc, dar presupune exmatricularea pentru vopsit părul. Aceasta este informația din presă, ISMB verifică la acest moment dacă informația se confirmă. Dacă se confirmă, este foarte grav mai ales că învățământul este obligatoriu, dreptul la educație trebuie să fie asigurat și exmatricularea trebuie făcută în condiții care să nu iasă din cadrul legal”.

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov a transmis duminică într-un comunicat de presă, publicat pe adevarul.ro, că Şcoala Gimnazială numărul 194 din Bucureşti încalcă Statutului Elevului în Regulamentul Intern, care prevede măsuri drastice privind ținuta elevilor.

Ce susține AEBI că scrie în regulament, conform comunicatului de presă: „Ţinuta vestimentară şi capilară a elevelor va fi îngrijită (părul tuns scurt sau lung, dar legat şi pieptănat). Nu se admite părul vopsit. Elevele şi elevii care îşi vopsesc părul vor fi sancţionaţi până la eliminarea din şcoală şi chiar mutarea la altă şcoală. Fusta nu trebuie să fie foarte scurtă (cu mai mult de 5-6 cm deasupra genunchiului). Elevele nu vor avea sprâncene pensate, nu se vor farda (ruj, ojă, fond de ten, rimel etc). Nu se recomandă încălţăminte cu talpă înaltă, aceasta punând în pericol dezvoltarea normală a copilului”.

„Elevii contestă aberările şcolii, dorindu-şi să diminueze aceste bariere în comunicare elev-profesor, din pricina unei culori diferite a părului ce le oferă oportunitatea elevilor să se exprime liber şi să îşi însuşească propriul stil. «Ce legătură are părul vopsit cu performanţa elevului?», este întrebarea unei eleve dintr-un liceu din Bucureşti, care condamnă ferm lipsa de interes a conducerii şcolii cu privire la sancţiunile care sunt chiar importante, cum ar fi: deţinerea sau consumarea drogurilor, băuturilor alcoolice sau alte substanţe interzise, care pot influenţa şi avea un impact negativ în viitorul elevului.

Modul de acţionare a şcolii în cele două situaţii sunt bulversante, şi nu autoritare, ci ilogice faţă de educaţia elevilor care învaţă în unitatea lor de învăţământ. De asemenea, aceleaşi sancţiuni ca în cazul introducerii de droguri în şcoală sunt valabile şi în cazul în care un elev introduce şi/sau să face uz în perimetrul unităţii de învăţământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ.”

Precizăm că regulamentul intern nu poate fi găsit pe site-ul școlii, fiindcă pagina oficială a instituției nu funcționează:

Exit mobile version