Regulamentul școlii 194 din București care ar prevedea exmatricularea elevilor cu părul vopsit, criticat de Asociația Elevilor, nu este de fapt regulamentul în vigoare, susțin reprezentanții școlii. Inspectoratul Școlar al Capitalei a trimis o echipă de control

7.762 de vizualizări
Foto: Școala 194
O echipă de control de la Inspectoratul Școlar al Bucureștiului se află luni la Școala Gimnazială 194 din Capitală, unde ar fi în vigoare un regulament școlar care ar prevedea exmatricularea elevilor care își vopsesc părul, printre altele, conform unui comunicat transmis duminică de Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI). Însă reprezentanții școlii și reprezentanții sindicali ai profesorilor din școală au transmis Edupedu.ro că regulamentul în vigoare nu conține astfel de prevederi ca cele trecute în comunicatul AEBI.

Întrebat de dimineață ce știe despre situația de la școală, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu le-a spus jurnaliștilor că „la ora la care vorbim, deja ISMB a luat măsurile de control pentru a vedea în ce măsură regulamentul școlii 194 respectă cadrul legal, respectiv ROFUIP, pentru că nu poți să introduci prevederi limitând drepturile fundamentale. Așteptăm răspunsul la minister în urma controlului efectuat de ISMB și dacă se confirmă aceste informații, acea catalogare drept destul de absurd este mult prea puțin, pentru că am înțeles că acolo există o reglementare care prevede scăderea notei la purtare pentru consum de droguri sau deținere de arme de foc, dar presupune exmatricularea pentru vopsit părul. Aceasta este informația din presă, ISMB verifică la acest moment dacă informația se confirmă. Dacă se confirmă, este foarte grav mai ales că învățământul este obligatoriu, dreptul la educație trebuie să fie asigurat și exmatricularea trebuie făcută în condiții care să nu iasă din cadrul legal”.

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov a transmis duminică într-un comunicat de presă, publicat pe adevarul.ro, că Şcoala Gimnazială numărul 194 din Bucureşti încalcă Statutului Elevului în Regulamentul Intern, care prevede măsuri drastice privind ținuta elevilor.

Ce susține AEBI că scrie în regulament, conform comunicatului de presă: „Ţinuta vestimentară şi capilară a elevelor va fi îngrijită (părul tuns scurt sau lung, dar legat şi pieptănat). Nu se admite părul vopsit. Elevele şi elevii care îşi vopsesc părul vor fi sancţionaţi până la eliminarea din şcoală şi chiar mutarea la altă şcoală. Fusta nu trebuie să fie foarte scurtă (cu mai mult de 5-6 cm deasupra genunchiului). Elevele nu vor avea sprâncene pensate, nu se vor farda (ruj, ojă, fond de ten, rimel etc). Nu se recomandă încălţăminte cu talpă înaltă, aceasta punând în pericol dezvoltarea normală a copilului”.

„Elevii contestă aberările şcolii, dorindu-şi să diminueze aceste bariere în comunicare elev-profesor, din pricina unei culori diferite a părului ce le oferă oportunitatea elevilor să se exprime liber şi să îşi însuşească propriul stil. «Ce legătură are părul vopsit cu performanţa elevului?», este întrebarea unei eleve dintr-un liceu din Bucureşti, care condamnă ferm lipsa de interes a conducerii şcolii cu privire la sancţiunile care sunt chiar importante, cum ar fi: deţinerea sau consumarea drogurilor, băuturilor alcoolice sau alte substanţe interzise, care pot influenţa şi avea un impact negativ în viitorul elevului.

Modul de acţionare a şcolii în cele două situaţii sunt bulversante, şi nu autoritare, ci ilogice faţă de educaţia elevilor care învaţă în unitatea lor de învăţământ. De asemenea, aceleaşi sancţiuni ca în cazul introducerii de droguri în şcoală sunt valabile şi în cazul în care un elev introduce şi/sau să face uz în perimetrul unităţii de învăţământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ.”

Precizăm că regulamentul intern nu poate fi găsit pe site-ul școlii, fiindcă pagina oficială a instituției nu funcționează:


11 comments
  1. De ce credeti ca sunt suprapopulate clasele? Exact, din cauza parintilor care se inghesuie sa faca vize de flotant ca sa-si poata aduce copilul aici si din cauza mai-marilor din inspectorate care le-a fortat mana profesorilor sa semneze hartii prin care acceptau sa lucreze cu un numar mai mare de elevi decat prevede legea. Slava domnului ca nu se mai permite asta de cand cu pandemia. Nu mai sunt clase cu peste 25 de elevi de anul trecut insa sunt 9 clase pregatitoare. Cate 7-8 clase pe nivel la ciclul primar si cate 6 la gimnaziu. Cum credeti ca s-ar putea tine cont de curba de efort a tuturor acestor elevi?
    In mod sigur se vrea o discreditare a scolii, stiut fiind de multi ani ca este una dintre cele mai apreciate scoli din sector.
    Nu iau apararea nimanui, sigur ca sunt si printre noi oameni si oameni, ca oriunde. Dar de ce este totusi atat de cautata aceasta scoala daca este atat de rau aici?

  2. Scoala nu mai este demult scoala, ci un fel de podium de moda si machiaj. In scolile serioase se poarta uniforma, tunsori decente, chiar daca sunt mai moderne. Cadrele didactice cu tinuta adecvata, nu barbati cu tricouri si pantaloni mulati si femeile cu decolteuri si fuste sub fund si tone de machiaj si bijuterii. Guvenul vrea nulitati nu specialisti adevarati. Cei care vor carte au zburat demult in slte tari.

  3. Ca parinte al unei eleve de clasa a VII a din Scoala 194 pot spune ca am dus ,,lupte grele” in a o convinge ca la scoala nu se merge ca la club. Ar fi bine daca fiecare parinte ar discuta acest aspect cu al lor copil. Libertatea de exprimare nu inseamna sfidarea cadrelor didactice, nu inseamna tricouri ,, cu vedere la buric” sau decolteuri din care le ies sanii, nu inseamna ruj rosu aprins sau machiajul ochilor pana la tample. Da, pentru 13-14 ani mi se pare cam multa ” libertate de exprimare”.
    Iar ca si cadru didactic al acestei scoli, va spun ca nu a existat niciodata sanctiunea exmatricularii pentru simplul fapt ca nu se poate face acest lucru legal. Sunt elevi cu mari probleme, repetenti de mai multi ani, cu probleme grave de comportament. Credeti ca daca ar fi existat aceasta sanctiune nu s-ar fi pus in aplicare pentru unul care ameninta cu briceagul alti colegi?
    E de-a dreptul absurd unde s-a ajuns din cauza unor parinti care inghit prea usor ce le spun odraslele si a unui ministru care stie ca nu se obtin voturi suficiente de la profesori ci de la parintii cei multi

    1. Foarte corect și pertinent comentariul! Libera exprimare, într-o școală, trebuie să fie la ore, nu prin ținută. Dacă bunul simț și decența vă duce cu gândul la comunism, atunci..e păcat! Școlile sunt pline de papagali (aceste păsări au penajul multicolor) și porci (aceste animale au belciug în rât – nici măcar din dorința lor). Ce e trist, e că părinții permit și încurajează aceste fenomene, copiii..sunt copii. Părerea mea!

    2. Aveti dreptate pana la un punct!!!Dar sa soliciti vesta in clasa a 7 a si sa nu faci nimic sa asiguri un croitor?!?Fiica mea se chinuie din clasa a 6 a cu celebra vesta!!!Nu a mai venit croitorul din clasa a 5 a!!!Copiii cresc!!!Daca tot spuneti ca predati la 194…,despre bullyingul practicat de profesori in timpul orelor ce spuneti!!!Vi se pare normal sa impuneti in regulament materialul pentru pantaloni fete,colanti?!?!???Adica doamna de engleza nu stie sa faca diferenta intre un colant de discoteca si un colant gros casual?!??Adica la ora de sport se vede performanta elevului daca are pantaloni de trening fara inscrisuri?!!?Curatenia in clase lasa de dorit!!!Clase supapopulate cu 33 elevi si profesorii deabia respira!!!!Nu doamna profesoara ,managementul este execrabil,CEAC doarme…si voi din lasitate, acoperiti prostia sub pres, taceti!!!Nu mai vorbesc de comisia care a facut orarul claselor!A tinut cont doar de interesul profesorilor nu de curba de efort al elevului minim luni,maxim miercuri,minim vineri!!!!Nu mai suntem in epoca…,fiecare elev are personalitatea lui,atata timp cat exista o armonie intre profesor-elev-parinte lucrurile sunt ok!!!Da trebuie sa existe elemente comune de identificare a elevului,imbracaminte decenta,aspect fizic decent dar sa nu cereti absurditati..,fiti pe aceeasi lungime de unda cu varsta copilului elev, altfel nu veti valora nimic in fata lor!!Am 20 de ani la catedra,mi-au trecut prin fata ochilor zeci de generatii…,multi se opresc sa ma intrebe dupa ani:Ce mai faceti domn profesor?Cata dreptate ati avut!

  4. Lasa ca liceencele sunt mișto cu părul vopsit rosu combinat cu verde, cu sprâncenele smulse si desenate din imaginatie, cu blugii zdrențe si cu mintea varză.
    Asa eleve își doreste orice profesor si asa copile isi dorește orice parinte.
    Țineți – o tot asa!!!

  5. O astfel de prevedere intră în conflict cu Legea Educației Naționale și cu bunul-simț – nespecific tovarășilor rămași prin sistemul de învățământ. Ca să nu mai amintesc despre Constituția României.
    De altfel, elevii nu pot fi sancționați pentru lipsa uniformei; așa cum nici așa-zisele hotărâri luate în ședințele cu părinții nu sunt obligatorii.
    Pentru a fi obligatorii, statul sau școala trebuie să asigure uniformele, gratuit – în prima chestiune, ori părinții trebuie să fie membrii unei asociații de părinți, în baza unei adeziuni liber consimțite – în cel de al doilea caz.
    La noi, continuând ca inspectoratele să fie conduse doar de către inși numiți politic, la fel ca în majoritatea școlilor ( indiferent de câte concursuri trucate sunt organizate), sistemul are grijă să manipuleze elevii și părinții astfel încât să nu fie scoase mâinile din buzunarele părinților, încurajând șpăgăria cadourilor și colectelor ”pentru clasă”, astfel încât să scadă presiune pe bugetele publice – pe care căpeteniile locale le pot orienta către interesele tovarășilor lor de clan.
    Altfel, nu contează cât de lung am părul, nici cu ce culoare l-am vopsit; pentru că elevii nu interzic accesul în clasă dăscălițelor care au părul roșu, tatuajele colorate și la vedere, ori unghiile împestrițate strident, ca să nu mai vorbesc despre fustele mulate și scurte etc.
    Revenind la uniforme, statul corupt, și indivizii din parlament, se chinuie de multă vreme ca să asigure banii pentru cumpărarea uniformelor școlare – și să poată cere obligativitatea purtării acestora la clasă… dar sunt mult mai importante pensiile speciale ale unor profitorii! De exemplu.
    Pe de altă parte, sistemul ticăloșilor numiți în funcțiile de conducere din învățământ are grijă să lălăie aplicarea tuturor responsabilităților lor în ceea ce privește apărarea drepturilor copiilor și îmbunătățirea performanțelor elevilor de peste tot, nu doar în ”școlile bune”, încălcând cu bună-știință legea și obligațiile asumate, deoarece nu sunt trași la răspundere niciodată; pentru că cei ce trebuie să verifice sunt alți politruci.
    Excepțiile sunt mult prea puține, iar dascălii sunt din ce în ce mai lipsiți de consistență. Adică, submediocrii.

    1. Ăștia ca tine au adus tara asta în sapa de lemn.Statul ar trebui sa asigure uniformele?Unde ai văzut tu asta?În alte tari te costa de te rupe o uniforma.Ce?Profesoarele vopsite și cu fuste scurte?Vad ca le critici.Si atunci de ce ai vrea ca un copil ,un adolescent sa umble asa vopsit și muleu, scurteu, decolteu?Incurajare la corupere de minori?Ce caracter formezi cu astfel de încurajări?Ce fel de adulți va doriți voi,cei care tot bateți din palme ca elevii sa vina cu cercei în nas,sprânceană,tatuați, văpsiți și Dumnezeu mai știe cum închipați de zici ca sunt scapati cine știe de unde și nu ca se duc la școală. Una e sa tolerezi și alta e sa încurajezi și sa faci formarea viitorului adult pe asa ceva .Nu e regulamentul oficial?Foarte rău. Răul trebuie tăiat din rădăcină.

    2. Evident că dacă nu ai o cunoștință de bine plasata undeva pe lângă director sa zicem
      Copilul tau este așa la mana tuturor iar de învățământ nu ai cum sa înveți un elev carte cat nu știe tovarășul pardon profesorul pentru el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Un sistem de supercomputere de 11,5 milioane de euro din bani europeni va fi utilizat pentru cercetare în Bulgaria. „În ultimele luni, supercomputerele au fost esențiale în dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19” – Anders Dam Jensen, directorul executiv al EuroHPC JU

Un sistem de supercomputere de 11,5 milioane de euro, care va fi utilizat în cercetare, va fi instalat în Bulgaria, a anunțat the European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC…
Vezi articolul