OFICIAL Numărul de locuri la studii universitare pentru anul 2023-2024 a fost actualizat. Peste 600 de locuri noi la masterat în 9 universități de stat și private

3.707 vizualizări
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com
Numărul locurilor la studii de master în universitățile românești, pentru anul universitar care începe în octombrie 2023, crește cu câteva sute printr-o hotărâre de guvern aprobată de Executiv joi, 3 august, și publicată în Monitorul Oficial vineri. Numărul acestor locuri crește după ce, în primăvară, a fost redus cu câteva sute.

Hotărârea de guvern actualizează hotărârea din primăvară privind domeniile și programele de studii universitare de master acreditate și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în anul universitar 2023-2024.

Actul normativ include o serie de modificări, cele mai multe venite ca urmare a deciziilor Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) în perioada martie-iulie 2023, după ce, în primăvară, precedenta hotărâre de guvern în acest sens luase în calcul deciziile ARACIS din precedentele nouă luni, după cum a scris Edupedu.ro când HG 651/2023 era în formă de proiect zilele trecute.

Una dintre schimbări este creșterea capacității de școlarizare cu câteva sute de locuri. Mai precis, potrivit Notei de fundamentare

  • Creșterea capacității de școlarizare a 13 domenii de master cu un total de 625 locuri (11 domenii cu un total de 525 locuri din structura a 7 universități de stat și două domenii cu un total de 100 locuri din cadrul a două universități particulare acreditate).”

Modificarea vine după ce, în primăvară, se decisese scăderea capacității de școlarizare, în 32 de domenii de studii de master, cu 2.470 de locuri.

Nota de fundamentare precizează că, pe lângă cele 23 de programe de master intrate în lichidare prin hotărârea din primăvară, hotărârea prevede intrarea lichidare a încă 3 programe de studii, în urma validărilor ARACIS: două dintr-un domeniu din cadrul unei universități de stat și unul dintr-un domeniu de studii din structura unei universități particulare acreditate. În plus, ca urmare a solicitării universităților, intră în lichidare 3 programe de studii de master de la o universitate particulară acreditată, iar un domeniu de studii de master, de la o universitate particulară acreditată, dispare.

Alte schimbări din hotărâre, în baza validării consiliilor ARACIS:

  • “Evaluarea unui număr de 31 domenii de studii universitare de master (26 din cadrul a 15 universități de stat și 5 din cadrul a 5 universități particulare acreditate) cu 82 programe (76 din cadrul a 15 universități de stat și 6 din cadrul a 5 universități particulare acreditate).
  • Încadrarea unui număr de 39 programe de studii universitare de master în domenii acreditate (35 în 28 domenii existente acreditate din structura a 17 universități de stat și 4 în 4 domenii acreditate din cadrul a 4 universități particulare acreditate).
  • Acreditarea a 10 domenii noi, ( 8 din cadrul a 6 universități de stat și două în cadrul a două universități particulare acreditate)
  • Încadrarea în categoria master de cercetare a unui număr de 32 programe de master din cadrul a 18 domenii de studii universitare de master din structura a 10 universități de stat.
  • Încadrarea în categoria master profesional a unui număr de 99 programe de master (87 din cadrul a 48 domenii de studii din structura a 26 universități de stat și 12 din cadrul a 11 domenii de studii din structura a 11 universități particulare acreditate)
  • Schimbarea denumirii a 13 programe de studii din cadrul a 4 domenii din structura a 4 universități de stat”.

Hotărârea de Guvern include programele de master de la Universitatea din Pitești în structura noii Universități Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București și eliminarea Universității din Pitești cu structura aferentă a programelor de master, în urma fuziunii acesteia cu Universitatea Politehnica din București.

DOCUMENT Listă actualizată – Domeniile și programele de studii universitare de master, 2023-2024:

Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Numărul de locuri la master în anul universitar 2023-2024 crește cu câteva sute, după ce a fost redus cu aproape 2500 în primăvară  – proiect de hotărâre
UPDATE Aproape 2.500 de locuri la master – tăiate din capacitatea de școlarizare, în 32 de domenii, pentru anul universitar viitor / Domeniile și programele de studii de master pentru 2023-2024 au fost aprobate de guvern

1 comment
  1. Asta ar însemna că vor fi luați în calcul și cei de pe listele de așteptare, care au fost examinați în etapa de admitere din iulie și au bifat că vor să rămână pe liste?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rectorul Universității din București, Marian Preda, despre menținerea pensionarilor pe posturi până la 70 de ani, fără acordul angajatorului: Îi vor opri pe tineri să intre în sistem și vor permanentiza mediocritatea și incompetența. E cea mai proastă decizie a guvernului

Menținerea automat pe posturi până la 70 de ani a pensionarilor, la cererea angajatului fără acordul angajatorului, „este cea mai proastă decizie a guvernului, de până acum”, a declarat pentru…
Vezi articolul
vârsta de pensionare, cancelarie profesori

Grupul de comunicare strategică al Guvernului, cu privire la închiderea de vineri a școlilor-secții de vot din toată țara: Decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență de azi prevalează în fața hotărârii Comitetului din București

Grupul de comunicare strategică al Guvernului a explicat astăzi că școlile din București nu-și suspendă mâine, 24 septembrie, cursurile. “Decizia CNSU de azi este cea care prevalează”, a precizat Grupul,…
Vezi articolul

Mircea Miclea, avertisment cu privire la securizarea datelor sensibile ale tuturor elevilor din România: Este neclar cine gestionează portofoliul personal educațional al elevului, menținut în proiectul legii educației, dar care va avea și formă electronică. Dacă nu sunt securizate aceste date, cariera oricui poate fi distrusă uitându-te la portofoliu

Toți copiii din România vor avea începând de anul viitor, obligatoriu, o evaluare de profil extrem de minuțios întocmită, începând de la grădiniță și care va fi menținută “activ” și…
Vezi articolul