UPDATE Aproape 2.500 de locuri la master – tăiate din capacitatea de școlarizare, în 32 de domenii, pentru anul universitar viitor / Domeniile și programele de studii de master pentru 2023-2024 au fost aprobate de guvern

2.798 de vizualizări
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com
Capacitatea de școlarizare la studii de master s-a diminuat scade în viitorul an universitar, în 32 de domenii de studii, cu aproape 2.500 de locuri, potrivit unei hotărâri de guvern adoptate joi. Prin aceasta sunt aprobate domeniile și programele de studii de master acreditate, precum și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în cadrul acestora, în anul universitar 2023-2024.
  • UPDATE 25.04.2023 Hotărârea de Guvern a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial.

Astfel, în cazul a 32 de domenii de studii universitare de master, capacitatea de școlarizare scade, în total, cu 2.470 de locuri – de la 5.680 la 3.210. Este vorba despre 23 de domenii din structura a 13 universități de stat și 9 domenii din structura a 5 universități particulare acreditate. 

Motivul, potrivit notei de fundamentare a HG, este faptul că într-o hotărâre de guvern ce actualiza situația școlarizării pentru anul în curs nu fusese luată în calcul scăderea capacității de școlarizare constatate, în prima parte a anului trecut, de ARACIS, agenția responsabilă cu asigurarea calității în învățământul superior.

Potrivit sumarului din nota de fundamentare, prin hotărârea de guvern adoptată joi au fost aduse o serie de alte modificări, dintre care, la solicitarea universităților:

  • 23 de programe de master din cadrul a 17 domenii de studii intră în lichidare (20 – din cadrul a 14 domenii din structura a 7 universități de stat, 3 – din cadrul a 3 domenii din structura unei universități particulare acreditate)
  • Dispar 11 domenii de studii universitare de master (8 din structura a 5 universități de stat și 3 din structura unei universități particulare acreditate)

Schimbări în urma validărilor ARACIS din ultimele nouă luni:

  • 37 de programe de master au fost încadrate în domenii acreditate, dintre care 35 au fost încadrate în 28 de domenii din structura 14 universități de stat)
  • Evaluarea a 61 de domenii de master (55 în universități de stat, 6 în universități particulare), cu un total de 143 de programe (135 în 23 de universități de stat, 8 – în universități particulare)
  • 6 noi domenii acreditate (4 în universități de stat)
  • 15 programe de master încadrate în categoria master de cercetare, 167 de programe încadrate ca master profesional; 5 programe de master din cadrul unui domeniu al unei universități de stat – încadrate ca master didactic.
  • Intrarea în lichidare a unui număr de 13 programe de studii din cadrul a 11 domenii de studii din structura a 8 universități de stat;

Domeniile şi programele de master – universități de stat:

Domeniile şi programele de master – universități particulare acreditate:

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev

Liceele pedagogice vor putea forma învățători, dar vor fi angajați pe perioadă determinată. Pentru a se titulariza, aceștia trebuie să termine o facultate de profil – proiectul legii Deca

Liceele pedagogice formează absolvenți pentru specializările educație timpurie, pedagogia învățământului primar, pedagogie generală și mediere școlară, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar, asumat de Ligia Deca. Acest lucru înseamnă că învățătorii…
Vezi articolul