UPDATE Aproape 2.500 de locuri la master – tăiate din capacitatea de școlarizare, în 32 de domenii, pentru anul universitar viitor / Domeniile și programele de studii de master pentru 2023-2024 au fost aprobate de guvern

2.777 de vizualizări
Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.com
Capacitatea de școlarizare la studii de master s-a diminuat scade în viitorul an universitar, în 32 de domenii de studii, cu aproape 2.500 de locuri, potrivit unei hotărâri de guvern adoptate joi. Prin aceasta sunt aprobate domeniile și programele de studii de master acreditate, precum și numărul maxim de studenți ce pot fi școlarizați în cadrul acestora, în anul universitar 2023-2024.
  • UPDATE 25.04.2023 Hotărârea de Guvern a fost publicată, marți, în Monitorul Oficial.

Astfel, în cazul a 32 de domenii de studii universitare de master, capacitatea de școlarizare scade, în total, cu 2.470 de locuri – de la 5.680 la 3.210. Este vorba despre 23 de domenii din structura a 13 universități de stat și 9 domenii din structura a 5 universități particulare acreditate. 

Motivul, potrivit notei de fundamentare a HG, este faptul că într-o hotărâre de guvern ce actualiza situația școlarizării pentru anul în curs nu fusese luată în calcul scăderea capacității de școlarizare constatate, în prima parte a anului trecut, de ARACIS, agenția responsabilă cu asigurarea calității în învățământul superior.

Potrivit sumarului din nota de fundamentare, prin hotărârea de guvern adoptată joi au fost aduse o serie de alte modificări, dintre care, la solicitarea universităților:

  • 23 de programe de master din cadrul a 17 domenii de studii intră în lichidare (20 – din cadrul a 14 domenii din structura a 7 universități de stat, 3 – din cadrul a 3 domenii din structura unei universități particulare acreditate)
  • Dispar 11 domenii de studii universitare de master (8 din structura a 5 universități de stat și 3 din structura unei universități particulare acreditate)

Schimbări în urma validărilor ARACIS din ultimele nouă luni:

  • 37 de programe de master au fost încadrate în domenii acreditate, dintre care 35 au fost încadrate în 28 de domenii din structura 14 universități de stat)
  • Evaluarea a 61 de domenii de master (55 în universități de stat, 6 în universități particulare), cu un total de 143 de programe (135 în 23 de universități de stat, 8 – în universități particulare)
  • 6 noi domenii acreditate (4 în universități de stat)
  • 15 programe de master încadrate în categoria master de cercetare, 167 de programe încadrate ca master profesional; 5 programe de master din cadrul unui domeniu al unei universități de stat – încadrate ca master didactic.
  • Intrarea în lichidare a unui număr de 13 programe de studii din cadrul a 11 domenii de studii din structura a 8 universități de stat;

Domeniile şi programele de master – universități de stat:

Domeniile şi programele de master – universități particulare acreditate:

Foto: © Igor Mojzes | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii care vor să fie în comisiile de la examenele din acest an vor fi aleși prioritar dintre cei care vor participa la simulările de la Evaluarea Națională și Bac – informare a Ministerului Educației

Ministerul Educației a trimis o informare, alături de procedura pentru simularea examenelor, în care anunță, prin inspectorate, că „se va avea în vedere și participarea profesorilor la activitățile de simulare”…
Vezi articolul

LISTA Creștere de aproape 10 ori a numărului localităților în care rata de incidență a sărit de 3 la mie, într-o singură săptămână. Printre ele – Cluj-Napoca, Brașov și Oradea. În acestea școala rămâne deschisă pe baza ratei de vaccinare a profesorilor

În prima zi de școală din acest an calendaristic, 3 ianuarie 2022, erau 15 localități pe lista celor cu rata de incidență de peste 3 la mie, potrivit datelor Ministerului…
Vezi articolul

Universitatea din București reacționează în cazul Emilia Șercan: Condamnăm ferm acțiunea de intimidare a acesteia. Ne solidarizăm cu jurnalista Emilia Șercan

“Suntem profund îngrijorați de situația jurnalistei Emilia Șercan și condamnăm în mod ferm acțiunea de intimidare a acesteia”, spune rectorul Universității din București, Mircea Dumitru. Într-o luare de poziție față…
Vezi articolul

Fenomenul violenței în școli, în creștere: Aproape 10.000 de acte de violență în unitățile de învățământ din România, în anul școlar 2021-2022, raportează Ministerul Educației. Sunt cu 2.000 mai multe cazuri față de acum 2 ani

În anul școlar trecut, 2021-2022 s-au înregistrat 9.741 de acte de violență în școlile din România, cu două mii de cazuri mai multe decât în anul școlar 2019 – 2020…
Vezi articolul