Licitația pentru manuale școlare de clasa a VII-a a fost lansată pe SICAP. O lună pentru realizarea tuturor manualelor

2.830 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Licitația pentru manuale școlare a fost lansată în această dimineață de Ministerul Educației, pe platforma electronică de achiziții publice SICAP. Ministerul Educației, prin Centrul Național de Evaluare și Examinare, anunță că așteaptă oferte de manuale pentru clasa a VII-a, acolo unde ajunge în septembrie procesul de înnoire a programei școlar. La licitație au fost scoase și manualele de la clasele I – a VI-a care nu și-au găsit anii trecuți câștigători. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 22.04.2019, astfel că Ecaterina Andronescu a micșorat masiv termenul în care trebuie realizate proiectele de manuale școlare; în metodologia pusă în dezbatere, termenul în care companiile și autorii puteau face manualele era de 60 de zile.
  • Licitația este lansată în mijlocul unei adevărate dispute în sânul PSD. Ecaterina Andronescu a anunțat încă de la preluarea mandatului că vrea să renunțe la manualele editate unic lansate în 2017 de fostul ministru PSD Liviu Pop.
  • Însă nu mai departe de acum 2 săptămâni, Senatul a aprobat legea manualului inițiată de Pop, care contrazicea ordinul prin care Andronescu a stabilit licitație publică. Citește aici despre războiul din PSD pe Educație.

Contractele care vor fi încheiate în urma licitației de manuale vor avea o perioadă de 4 ani, la fel ca în cazul licitațiilor anterioare, se arată în caietul de sarcini. Instituția contractantă în cadrul licitației este Centrul Național de Evaluare și Examinare, din subordinea Ministerului Educației.

“Având în vedere faptul că pentru o serie de discipline din trunchiul comun din planurile-cadru pentru clasele I-VI nu au fost editate și distribuite manuale școlare, nefiind depuse oferte în cadrul licitațiilor/evaluărilor lansate în anii școlari anteriori, se impune efectuarea demersurilor necesare pentru asigurarea acestora”, precizează instituția.

CNEE va coordona evaluarea proiectelor de manuale școlare.

Manualele trebuie să aibă următoarele forme, potrivit documentației de licitație:
  • varianta tipărită – realizată într-un volum imprimat
  • varianta digitală – forma electronică a manualului, accesibilă pe www.manuale.edu.ro. Varianta digitală trebuie să aibă exerciții interactive, jocuri educaționale, animații, filme sau simulări, spune Ministerul
Manualele scoase la licitație sunt pentru următoarele clase:
  • 16 manuale de clasa I – este vorba despre manuale care nu au fost realizate la licitațiile de anii trecuți, cum ar fi manualul de Limba italiană, spaniolă, Religie Cultul Greco-Catolic, Religie Cultul Romano-Catolic, Religie Cultul Creștin după Evanghelie și mai multe alte religii.
  • 17 manuale de clasa a II-a – tot manuale care nu au avut câștigători sau nici măcar oferte la licitațiile trecute
  • 23 de manuale de clasa a III-a
  • 21 de manuale de clasa a IV-a
  • 21 de manuale de clasa a V-a
  • 39 de manuale de clasa a VI-a: la care Editura unică a statului nu a avut niciun ofertant sau nu a declarat câștigători la licitația de anul trecut
  • 65 de manuale de clasa a VII-a (toate manualele necesare pentru clasa a VII-a)

Caiet de Sarcini pentru Licitatia de manuale scolare de clasa a VII-a 2019

 

Amintim că reluarea licitațiilor pentru cumpărarea de manuale școlare vine după un an în care Ministerul Educației a centralizat editarea manualelor la Editura unică a statului (EDP). Manualele editate unic au fost lansate de guvernarea PSD cu Liviu Pop la șefia Ministerului Educației și au fost finalizate în mandatul lui Valentin Popa. După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțională înființarea Editurii Didactice și Pedagogice, Ministerul Educației a dat în 2018 Editurii Didactice un contract de 24 milioane lei pentru editarea de manuale. Sursa și detalii

Nici până la această oră, Ministerul Educației nu a făcut public contractul încheiat cu EDP și nici nu a comunicat pe câți ani a fost încheiat.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un nou instrument pentru verificarea atestării și specializărilor psihologilor, ListaPsihologi.ro – pus la dispoziția celor care au nevoie de intervenții pentru copii sau de alte servicii de specialitate

Persoanele care caută psihologi pentru servicii decontate de intervenție pentru copii sau pentru activități dedicate celor cu tulburări de spectru autist, precum și o serie largă de specialiști din domeniul…
Vezi articolul

Proiectele legilor educației nu îi sprijină pe olimpicii internaționali care vor să meargă la facultate în România, atrag atenția reprezentanți ai inspectoratelor din Botoșani și Suceava: “Prin mâna mea au trecut 70 de olimpici internaționali. În țară au rămas doar doi”

Proiectele de legi ale educației ar trebui să ofere mai mult sprijin olimpicilor internaționali pentru a-i determina să continue studiile în țară, în loc să plece în străinătate, au atras…
Vezi articolul

Dezbateri maraton pe legile educației, de miercuri, 19 aprilie, până joi 27 aprilie, inclusiv sâmbăta, între orele 9-21, cerute de președinta PSD a comisiei de Educație, Natalia Intotero / Este ultima zi în care se mai pot depune amendamente

Dezbateri maraton pe amendamentele legilor educației, zilnic, între orele 9-21, de miercuri, 19 aprilie, până joia viitoare, pe 27 aprilie, dacă Biroul Permanent aprobă solicitarea făcută de președinta comisiei de…
Vezi articolul

Universitatea Babeș-Bolyai, după discuții cu manifestanții pro-Palestina: toate colaborările în vigoare, cu companii sau alte instituții, vor fi făcute publice / În absența unor sancțiuni ale statului român sau ale Comisiei Europene, măsurile unilaterale ar situa UBB în afara cadrului legal

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță, într-o poziție transmisă după discuții avute luni cu un grup de manifestanți pro-Palestina, că va susține facilități pentru cadrele academice și studenții cu statut de…
Vezi articolul

Deputații europeni au votat recunoașterea parentalității la nivelul Uniunii, indiferent de modul în care copilul a fost conceput, născut sau de tipul de familie pe care îl are / Se dorește crearea unui certificat parental european

Parlamentul a susținut joi recunoașterea parentalității în întreaga UE, indiferent de modul în care un copil a fost conceput, născut sau de tipul de familie pe care îl are, potrivit…
Vezi articolul