Ideologizarea educației – Manual de Geografie din Ungaria, cu caricaturi politice: Transilvania este casa maghiarilor, Germania este scroafa care nu hrănește Budapesta

7.247 de vizualizări
Germania este scroafa care hrănește alte state europene decât Ungaria, SUA-NATO conduc fabrica de confetti numită Uniunea Europeană și stabilesc cum arată piesele de puzzle numite statele europene, iar Transilvania este casa maghiarilor. Informațiile apar în manualul de Geografie de clasa a VIII-a din Ungaria, scrie Hungarianspectrum.org, într-o analiză publicată anul trecut, în care arată rolul major pe care îl au profesorii, în explicarea unor noțiuni politice strecurate în cartea școlară.
 • Ungaria a centralizat editarea și comercializarea manualelor școlare în 2011 și 2012, iar Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat săptămâna trecută Ungaria, pentru monopol de stat pe piaţa manualelor şcolare (detalii aici).
 • Modelul unguresc a inspirat și guvernul PSD, care după o vizită făcută de Liviu Marian Pop la Budapesta pentru preluarea “bunelor practici” din zona educațională, potrivit surselor Edupedu.ro, a decis ca manualele din România să fie realizate de editura unică a statului.
Cum arată modelul maghiar – ideologizarea educației

După ce s-a asigurat că poate să controleze conținutul manualelor școlare, statul a trecut la treabă. Caricaturi politice introduse în manualul de Geografie pentru clasa a VIII-a ilustrează Germania ca o scroafă care hrănește Grecia, Spania și Portugalia. Ungaria, personificată printr-un porcușor cu steagul respectiv, este desenată ronțăind alături de purcelușă, dând impresia că Ungaria nu este beneficiar al banilor pe care Germania îi varsă în bugetul Uniunii Europene, scrie Hungarian Spectrum.

Manualul școlar este un amalgam de informații corecte, la zi, prezentate într-o cheie “deșteaptă”, și interpretări ale realităților europene care ilustrează Ungaria în conformitate cu ideologia promovată politic, relatează publicația citată.

Foto: hungarianspectrum.org
Foto: hungarianspectrum.org

Analiza publicată de Hungarianspectrum.org notează că manualul explică bine structura Uniunii Europene, dar și beneficiile pe care cetățenii ungari le au din faptul că fac parte din UE. Autorii analizei se declară impresionați de capitolul dedicat cercetării, care aduce în clase informația că sunt necesare investiții mărite în cercetare și dezvoltare, pentru ca intelectualii să nu plece în alte state.

Același manual nu le explică elevilor nimic despre refugiați, deși îi întreabă diferențele dintre refugiați și emigranți. Cum ilustrează manualul de Geografie de clasa a VIII-a vecinii Ungariei: Transilvania este casa maghiarilor, spune manualul, chiar dacă precizează că ungurii reprezintă doar 19% din populația Transilvaniei, notează Hungarianspectrum.org. Fabrica de confetti SUA-NATO ilustrează cum stabilesc Statele Unite granițele Serbiei, Ucrainei.

Autorii analizei menționează că în acest caz contează fundamental orientarea și vederile politice ale profesorilor de la clasă, în condițiile în care sunt slabe șanse ca elevii să fi auzit cuvântul “refugiat”.

 • Aproape 200 de academicieni și scriitori au făcut anul trecut apel la Liviu Pop, pe atunci ministru al Educației, să renunțe “la monopolizarea manualelor, la impunerea manualului unic sau la cosmetizarea acestei acțiuni sub fardul gros al așa-zisei licitații de autori, organizată de editura de casă a statului”, avertizând că pasul următor este ideologizarea educației (detalii aici).

Îți plac informațiile pe care le găsești aici? Susține Edupedu.ro!
Become a Patron!


7 comments
 1. Oare de ce tembelii de conducatori psd isti nu raspun deloc la provocari.? Manca cacat unguresc de 30 ani pentru niste voturi! Pacat ca suferim noi cei care am mai ramas dupa fuga din tara a tineretului.blestemati fie toti idiotii din psd incepand cu dragnea banditul si puscariasul.m

 2. Pentru mine este fascinant să văd o populație europeană formată din slavi (Toth, Horvath), germani (Nemeth) ba chiar și ceva români (Olah), care nu mai are nici măcar urme de genetică maghiară (populație turcică) se bate cu pumnii în piept că ei sunt maghiari, vorbesc cât se poate de strident limba maghiară și pretind o superioritate de nu știu ce natură, care ar veni de la aceeași războinici turcici care au venit în Europa alungați de alte triburi sălbatice și din care nu a mai rămas nimic. O spun paleogeneticienii unguri, nu eu. Oamenii ăștia trăiesc într-o lume care genetic nu e a lor.

  1. Biologi unguri au făcut teste de origine în anul 1910 pe un eșantion de….unguri. Rezultatul a fost ZDROBITOR : NUMAI 5 % din populația maghiară descinde din mongolii unguri ajunși aici în anul 896. Firește, restul de 95 % sunt autohtoni slavi, germani, români, etc MAGHIARIZAȚI.

 3. Ungurii par tot mai mult “incremeniti in proiect”, iar proiectul se numeste Ungaria Mare. Au steagul Tinutului Secuiesc pe Parlament si scuipa venin pe orice forum online unde se vorbeste despre identitatea si origina romanilor, par sa aiba pretextul perfect pentru a nu evolua: ceilalti, adica romanii, sarbii, etc. care le-au stricat lor karma cu Imperiul Austro-Ungar.

  Si-au creat o istorie speciala, ca sa poata revendica teritorii in jurul lor. Pentru aceasta, sustin teza “primului venit”. O prostie maxima, e ca si cum Grecii ar revendica acum parti insemnate din Turcia, ca de, ei au fost primii in Troia, actualmente in Anatolia. Ca aceasta teza unguresca sa functioneze, ei au nevoie sa intrerupa continuitatea poporului roman pe aceste meleaguri. Imperiul Roman a venit aici si a omorat toti dacii desi nicaieri in lume un imperiu nu face asta, nu omoara popoarele pe care le cucereste. Mai ales in tara asta, unde era nevoie de mana de lucru. Nu mai spunem ca zonele din Dacia controlate de romani erau destul de limitate, mai mult in sud, nu mai amintim nimic de Dacia Felix. Nu spune nimeni ca pe aici nu au fost vremuri complicate in perioada migratiilor si Dumnezeu stie ce s-a ales de daco-romani si cat la suta din romani mai reprezinta ei, Dar sa spui ca au disparut toti oamenii de pe aceste meleaguri, asta chiar e greu de crezut, fiindca altfel am fi vorbit alta limba.

  Trebuie sa ii credem pe ei: Transilvania a ramas un pamant nepopulat care i-a asteptat pe baietii care fragezeau carnea sub sa. Romanii sunt un popor migrator, din Turcia, adica Vlahii, desi sunt diferente masive de look intre romanii din Moldova, Oltenia si Ardeal, si mai mult, ce sa vezi, s-au latinizat asa, numai ca sa le strice socotelile circarilor, pardon, istoricilor maghiari.

  Baieti, in stilul asta, o sa va otraviti ficatii de ura si o sa se aleaga praful de voi, caci fara prieteni in jur, fara iesire la mare samd, nu stiu daca veti mai putea trai doar din filme pt. adulti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere publică pentru regulile noi privind banii de navetă dați elevilor de către școli, anunțată de Ministerul Educației. Înscrierile sunt deschise, ședința are loc online pe 5 decembrie

Dezbatere publică pe tema proiectului de ordin de ministru care aprobă normele metodologice de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de…
Vezi articolul

Ludovic Orban, bâlbâieli cu privire la noul ministru propus al Educației: Domnul Cîmpeanu este rectorul Universității de… Facultății veterinare, este președintele asociației rectorilor, noi îi spunem rectorul rectorilor / E garanția implementării ‘România educată’

Președintele PNL, fostul premier Ludovic Orban nu a știut numele universității pe care o conduce noul ministru propus de partidul său și susținut puternic chiar de el în poziția de…
Vezi articolul