Dosarul cu șină, obligatoriu la Titularizare 2023 – cel mai mare concurs de angajare din România – la mai multe inspectorate școlare județene / Adresarea în scris către profesorii candidați, plină de majuscule, semne de exclamare și sublinieri

9.641 de vizualizări
Foto: © Nataliya Lukhanina | Dreamstime.com
Mai multe inspectorate școlare județene anunță candidații la concursul de angajare în învățământ, numit Titularizare, că dosarul cu șină este obligatoriu, dacă vor să fie profesori sau să continue să predea, în caz că sunt deja. Simbolul birocrației comuniste revine, altfel, în forță în învățământ, în 2023, după ce pandemia digitalizase depunerea dosarelor la majoritatea inspectoratelor școlare.

Titularizarea este examenul de angajare pe o perioadă nedeterminată într-o școală. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului. Pentru a deveni suplinitor – deci pentru angajarea pe perioadă determinată – candidații trebuie să obțină minimum nota 5 atât la proba scrisă, cât și la inspecție. Anual, participă la acest concurs de angajare în învățământ circa 30.000 de candidați.

Ca să se înscrie la concursul național de ocupare a posturilor/catedrelor vacante, un candidat trebuie să depună un dosar cu cel puțin 18 documente, iar mai multe inspectorate școlare cer ca acest dosar să fie obligatoriu cu șină.

Concret, ISJ Satu Mare scrie pe „coperta dosarului” – o pagină care nu există în cerințele metodologice, dar este adăugată suplimentar de inspectorate – că „obligatoriu dosarul va fi cu șină”.

Inspectoratul Școlar Județean Gorj „țipă” la candidați, scriind subliniat, cu multe semne de exclamare și pe fond roșu că „se completează cu majuscule!!!”. La finalul „coperții” scrie cu majuscule „dosarul va fi obligatoriu cu șină”.

La ISJ Argeș situația este similară, tot dosar cu șină este solicitat. Și aici adresarea este cu text îngroșat, majuscule și sublinieri. Candidații nu au voie să își completeze dosarele în centrul de înscriere și nici măcar cererile, iar profesorii sau viitorii profesori nu au voie să rateze niciun document, fiind de-a dreptul amenințați că dacă dosarul nu e complet, va fi respins.

Așteptăm în comentarii sau pe adresa redactie@edupedu.ro mesajele dumneavoastră, ale profesorilor, dacă și la alte inspectorate școlare județene ați identificat situații similare celor prezentate mai sus.

Foto: © Nataliya Lukhanina | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Titularizare 2023. Adeverința medicală, pentru înscrierea la concursul de angajare în învățământ, trebuie eliberată de un cabinet de medicina muncii, anunță Inspectoratul Școlar Sector 3
Fișa de înscriere la Titularizare 2023 – descarcă modelul editabil / Cele 18 documente pe care trebuie să le conțină „în ordine” dosarul

8 comments
 1. Cel mai nenorocit examen sau concurs din România!
  Unii îl dau an de an,iar alții stau la catedră chiar și fără el! E o rușine acest examen,o bătaie de joc! Aș vrea să se interzică părăsitul sălii de către candidați,pe diverse probleme care de multe ori și de cele mai multe ori sunt Invenții pure și nejustificate!

 2. ISJ Maramureș – tot dosar cu șina!!! Ne mândrim cu informaticieni performanți, (!!!) dar Ministerul Educației nu poate angaja unul care să facă o bază de date în care sa se regăsească toți care merg la examenul de titularizare.

 3. Din lege:
  Instituţiile publice, organele de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică, nu pot solicita persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, dosare, dosare cu şină, precum şi niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie;
  Prevederile se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcţii publice.

  Intrebarea e simpla: Cum se procedeaza cand se incalca legea?
  Plangere penala pentru abuz in serviciu merge?

 4. cine i prost sa mai devina profesor, c salarii qtit de mici.. si in fiecare an sa dai atitea examene.. poate masochistii

 5. Din experienta va spun ca la unele ISJ documentele se afisau pe site la foarte putin timp inainte, dar macar era voie sa completezi acolo dosarul. Cel mai interesant era sa vii de la tara la judet sau din alt judet, sa vorbesti inainte pentru invoire, sa ti aranjezi treburile, sa rezervi tranaport etc si sa nu stii pentru cand. Depindeai de niste documente afisate pe un site care nu afisa nimic sau afisa foarte tarziu sau chiar atunci. In conditiile in care pana si cele mai mici plati se pot face prin scanarea unor documente in pdf, este inadmisibil sa mai ceri dosar fizic cu sina. Ca doar nu sunt o mie de documente. Nu atat dosarul cu sina este problema, ca e 3 lei, ci deplasarea si afectarea orarului scolii prin invoiri, inlocuiri, gasirea transportului, rezervarea lui, necesitatea intoarcerii la timp si ttebuie sa stii pentru cand exact sa rezervi dus intors, poate ai copii, poate te inscrii in alt judet. O facatura a ajuns titulrizarea. Fizic se pot face matrapazlacuri, online nu poti pacali sistemele informatizate.

 6. Burduja se lauda peste tot ce grozava digitalizare a facut. Nu a facut nimic deosebit. Dar a luat leafa de ministru si a facut zeci de angajari. Si a dat ordine discutabile. Cica doar privatii lucreaza pe cod CAEN, statul nu, iar impozitele pt IT sunt scuti doar unii! Halal logica!

 7. Ținutul uitat de timp, romanul omonim din anul 1924 al scriitorului Edgar Rice Burroughs ecranizat de regizoarea Deca. Filmările au fost realizate pe ținuturile mioritice cu actori locali . Este o producție cu buget redus oglindit în efectele speciale primitive. Recomand spre vizionare varianta mult mai reușită cu același titlu realizat în 1975 de regizorul Kevin Connor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
începerea școlii, predare bilingvă

Ministerul Educației, în ziua în care titularizarea a fost suspendată: Imediat după încetarea stării de alertă, Ministerul va dispune reluarea acestor activități, care se vor realiza conform unui calendar aprobat prin ordin

Concursul de titularizare 2020 a fost suspendat, anunță Ministerul Educației printr-un comunicat oficial, abia la o zi după ce ministrul a semnat un ordin pentru suspendarea concursului și chiar în…
Vezi articolul

Sorin Cîmpeanu, despre cabinete de vaccinare în școli: Este nevoie de spaţii care să permită separarea fluxurilor, ştiut fiind faptul că elevii minori se vaccinează în prezenţa unuia dintre părinţi sau tutori legali. Suntem în curs de analiză caz cu caz / “Scenarii de sertar” există pentru începerea școlii

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri seară că pentru a se organiza vaccinarea într-un cabinet medical şcolar este nevoie să fie asigurate „toate acele condiţii de infrastructură”. El a…
Vezi articolul