Remus Pricopie: Susținători AUR “au distribuit pliante” la SNSPA, în prima zi a noului an universitar, în care “îi îndeamnă pe studenți să renunțe la studiile universitare și să se înscrie” în partid / Rectorul acuză “un atac clasic de tip legionaro-fascist în spațiul academic”

Foto: SNSPA

“Luni, 2 octombrie 2023, la deschiderea noului an universitar, susținători ai partidului AUR au distribuit pliante, în curtea și în sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), în care promovează partidul, îi îndeamnă pe tineri să renunțe la studiile universitare și să se înscrie în AUR”, anunță SNSPA într-un comunicat de presă. Rectorul instituției, Remus Pricopie, precizează cu această ocazie că “studenții și profesorii au decis să-i ignore”” pe reprezentanții partidului.

Rectorul SNSPA apreciază că “NU este o noutate faptul că politicienii nedemocrați sunt deranjați de universități, de gândirea critică și cercetările serioase. Pe această logică, duminică, 1 octombrie 2023, într-o emisiune de televiziune, preşedintele AUR George Simion, politician de factură legionară, a amenințat că va veni la sediul SNSPA.”

Remus Pricopie comentează că “Universitatea este un spațiu al libertății de exprimare și de gândire, unde studenții sunt încurajați să exploreze idei noi, să își dezvolte capacitatea critică și să se angajeze în dialog deschis și constructiv pe orice temă. Această libertate intelectuală este fundamentul unui învățământ de calitate, care promovează înțelegerea profundă, toleranța și inovarea în societate. Singurele bariere de manifestare în spațiul academic sunt legea și bunul simț. De aceea, politicieni nedemocratici, precum George Simion, au avut întotdeauna o problemă cu universitățile. Exemplele de tristă amintire ale legionarilor nu sunt foarte îndepărtate. Ultimele „evenimente” de acest tip, respectiv manifestări violente față de vocile critice din spațiul universitar, s-au petrecut în toamna anului 1940, sub coordonarea lui Horia Sima și cu complicitatea ministrului legionar al educației, din acea perioadă.”

Potrivit sursei citate, SNSPA va face o analiză pentru a vedea unde va depune sesizări în legătură cu situația de lunI:

Universitatea a publicat și pliantele împărțite studenților de cei de la AUR:

Foto: SNSPA
Exit mobile version