Resurse didactice pentru educație financiară, propuse de ministerul Educației învățătorilor și profesorilor / Luni, 11 aprilie, este Ziua educației financiare

autoritatea financiara

Foto: ASF

Ministerul Educației a transmis către Inspectoratele județene școlare, într-o notă, informații și resurse didactice despre Ziua Educaţiei financiare, în care profesorii din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal sunt încurajați să le vorbească elevilor și să integreze activități didactice corespunzătoare disciplinei în săptămâna 11-14 aprilie. În nota ministerului sunt trecute și câteva linkuri, resurse educaționale oficiale pentru ca profesorii să le poată folosi la clasă.

Este primul an când vor fi introduse noțiuni de Educație financiară, chiar de la grădiniță. Potrivit unei note a Ministerului Educaţiei, “ziua de 11 aprilie este Ziua educaţiei financiare, iar în săptămâna 11 – 14 aprilie 2022, profesorii pentru învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal vor organiza activităţi de educaţie financiară, pe care le vor integra în activităţile didactice corespunzătoare disciplinei predate.

La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ se va realiza o situaţie centralizatoare a acestor
activităţi, avizată de către coordonatorul de proiecte şi programe educative şcolare şi extraşcolare şi aprobată de către director.”

În acest context, Edupedu.ro, în parteneriat cu Școala de Bani și Banca Comercială Română, vă invită la conferința online „Educația financiară în școală și acasă – provocări în pregătirea profesorilor, elevilor și părinților”, care va avea loc LIVE pe Edupedu.ro și Scoaladebani.ro și pe paginile de Facebook, pe 14 aprilie, ora 15:00, în „Săptămâna educației financiare”.

Testarea alfabetizării financiare a elevilor este făcută, opțional, în cadrul testelor PISA, dar Guvernul României nu a participat niciodată la aceasta. Știm totuși care sunt scorurile alfabetizării la matematică, citire și științe, iar pe baza acestora, în cadrul evenimentului, invitatul special Andreas Schlicher, directorul Directoratului pentru Educației din OCDE, ne va spune ce corelații se pot face. 

Resurse pe care profesorii le pot folosi, recomandate de Ministerul Educației:
  1. Banca Națională a României care a lansat seria de videoclipuri animate “Educație financiară cu Ana și Radu”, un produs educațional care oferă elevilor, într-o manieră accesibilă și atractivă, explicații despre rolul băncii centrale, precum și noțiuni financiare și economice de bază: inflația, funcțiile banilor, bugetul de venituri și cheltuieli, respectiv cererea și oferta.

2. Autoritatea pentru Supraveghere Financiară

3. Asociația Română a Băncilor, care nu are informații financiare dedicate elevilor, ci doar adulților

4. BCR Scoala de bani, unde sunt postate materiale educaționale pentru școală și liceu.

Exemplu, la clasa a VII-a pot lucra la realizarea bugetului unui proiect
Exemplu de fișă de lucru pentru clasa a IX-a. Un plan de călătorie din punct de vedere financiar

Profesorul de geografie, cel de istorie ori de limba română sau engleză îl poate învăța pe un elev despre bani. Descarcă fișele gratuite cu structură de lecție gata făcută, plus resurse educaționale suplimentare

Exit mobile version