Revista Nature relatează pe larg situația de la Institutul Național de Fizică Nucleară: Acuzații de corupție macină gazda română a celui mai puternic laser științific

Sistemul laser de la ELI-NP / Foto: Facebook.com/ELI-NP

Prestigioasa revistă Nature și-a îndreptat, luni, atenția spre situația de la Institutul Național de Fizică Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH), care implementează Laserul de la Măgurele și al cărui director, Nicolae Zamfir, a fost înlăturat la sfârșitul săptămânii trecute. Publicația vorbește despre “acuzații de corupție” care macină gazda “celui mai puternic laser științific din lume”, prezentând pozițiile părților implicate în scandalul de acolo. Este prezentată și poziția Comisiei Europene, care spune că monitorizează îndeaproape provocările în implementarea proiectului ELI-NP și că este în contact cu toți partenerii ELI pentru a face ca situația să avanseze.

Nature pornește de la criticile care i-au fost aduse, în ultimele luni, directorului IFIN-HH Nicolae Zamfir, având în vedere că “unii dintre oamenii de știință spun că managementul slab amenință instituția și proiectul”. Anume:

Pe de altă parte, sunt citați și cei acuzați:

Nature contininuă prin a prezenta proiectul european ELI, în valoare de 875 milioane de euro, care are drept componentă românească proiectul ELI-NP:

Sursa citată mai menționează că aceasta a făcut ca România să nu fie inclusă în următoarea fază ELI: “Celelalte două țări nu au inclus România în dosarul depus la Comisia Europeană pentru a forma un Consorțiu European de Infrastructură de Cercetare (ERIC), ce va include alți parteneri UE pentru a guverna ELI și a împărți costurile operaționale (…)”.

Nature prezintă, între altele, și acuzațiile aduse lui Zamfir în interiorul IFIN-HH în ultimele luni, cu privire la deciziile sale care ar fi “afectat producția științifică”. Este citat un fost director științific, Livius Trache, care a criticat managementul lui Nicolae Zamfir și care a fost demis din IFIN-HH în iulie deoarece, potrivit lui Zamfir, “a încălcat grav reglementările care îi interzic să răspândească informații false despre institut”. Ulterior, 66 de fizicieni din 16 țări au transmis o scrisoare deschisă prin care îl descriu pe Trache drept un “lider-cheie internațional în domeniul fizicii nucleare și al astrofizicii”, ei cerând reintegrarea lui la IFIN.

Nature mai trece printr-o neînețelegere internațională, tot pe relația cu Franța-Italia, iar apoi ajunge la așteptările pentru viitor.

În privința perspectivelor de viitor – două comentarii, plus două poziții instituționale în relatarea Nature:

Citește articolul Nature integral

Exit mobile version