România exportă tehnologii educaționale în Balcani. Soluțiile EdTech dezvoltate la noi, folosite de elevi în cadrul primului robohackathon Nextlab.tech organizat într-un centru de tehnologie de la Belgrad (P)

Robohackathon-ul din centrul de tehnologie de la Belgrad, organizat la initiativa nextlab.tech, iunie 2023

La sfarsitul lunii Iunie 2023 a avut loc primul robohackathon Nextlab.tech organizat în Balcani. Ministrul Informaticii și Telecomunicațiilor din Serbia, Mihailo Jovanović, a inaugurat evenimentul la care au participat câteva zeci de elevi de la școlile din Municipalitatea Zvezdara din Belgrad.

Robohackathon-ul din modernul centru de tehnologie de la Belgrad reprezintă începutul unui proces de internaționalizare a concursului de robotică Nextlab.tech. A fost organizat de Nextlab.tech în colaborare cu ICI București (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică).  În perioada următoare, sunt planificate acțiuni similare în alte țări din regiunea Balcanilor.

Mihailo Jovanović(dreapta), Ministrul Informaticii și Telecomunicațiilor din Serbia alături de Răzvan Bologa (stanga), inițiatorul concursului de robotică Nextlab.tech, la deschiderea robohackathonului din Belgrad

Elevii participanți au avut vârste cuprinse între 10 si 12 ani și au folosit robotul Miro oferit de nextlab.tech. Cei mici s-au bucurat mult de experiență și au manifestat un interes foarte mare față de noile tehnologii educaționale oferite de nextlab.tech. Cățiva dintre cei mai buni elevi vor fi invitați să participe în decembrie 2023 la finala concursului de robotică Nextlab.tech de la Bucuresti.

Robohackathon-ul din centrul de tehnologie de la Belgrad, organizat la initiativa nextlab.tech, iunie 2023

Reacția mediatică la nivelul presei locale a fost favorabilă și puternică. Două dintre televiziunile naționale au transmis reportaje cu privire la eveniment și numeroase publicații cu acoperire națională au scris articole care au marcat intrarea Serbiei în competiția de robotică nextlab.tech. Inclusiv agenția națională de presă Tanjug a publicat un articol despre importanța evenimentului.

“A fost un eveniment de mare impact care reprezintă o colaborare reușită între Serbia și România. Copiii și profesorii au avut un feedback foarte bun și au participat cu entuziasm la activitățile organizate pe durata robohackathon-ului. Așteptăm cu nerăbdare următoarele evenimente” a declarat Vesna Topic, voluntar local implicat in organizare.

Elevi sârbi în timpul robohackathon-ului Nextlab.tech, iunie 2023

Robotica este un excelent ambasador al cunoașterii, iar platforma educațională Nextlab.tech, care este disponibilă în 46 de limbi, poate să integreze elevi din culturi și țări diferite într-o experiență educațională unitară. Platforma oferă narative automate și un asistent virtual de învățare bazat pe inteligența artificială.

Zona Balcanilor reprezintă o prioritate pentru expansiunea regională a Nextlab.tech atât ca și competiție de robotică open-source cât și ca platformă educațională modernă bazată pe inteligența artificială destinată roboticii în școli. Dezvoltarea unei competiții locale de robotică care se internaționalizează reprezintă o reușită a sistemului educațional românesc” a declarat prof. univ. dr. Răzvan Bologa, inițiatorul concursului de robotică Nextab.tech. 

Elevi sârbi la robohackathon Nextlab.tech, învață cum să programeze roboțelul Miro

Concursul este organizat de Asociația „Clubul Informaticii Economice CyberKnowledgeClub” (CKC) fondată de cadre didactice ale Facultății de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, ASE București. Sponsorul principal național este Banca Comercială Română. Începând cu 2022 concursul beneficiază de sprijin financiar din partea Ministerului Educației din România. Sprijinul logistic și tehnologic este oferit de start-up-ul Nextlab.tech. Inițiativa este sponsorizată suplimentar de Dacia Renault și Fundația GlobalWorth. Proiectul funcționează în cadrul programului România Tech Nation. Mediul de business este încurajat să se alăture acțiunii pentru a mări numărul elevilor care vor beneficia de un kit gratuit.

Citește și:

Prima reușită majoră a industriei românești de semiconductori: 216.000 plăcuțe programabile distribuite în școli vor putea fi folosite de elevi începând cu anul școlar 2023-2024, cea mai mare distribuție de material educațional modern din Sud-Estul Europei

Exit mobile version