România, în top 4 țări europene unde copiii petrec cei mai mulți ani în învățământul obligatoriu: de la vârsta de 5 ani la 18 ani – raport

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.com

România se numără printre țările europene cu cea mai lungă durată a învățământului obligatoriu, în ani: copiii încep grupa mare, obligatorie, în medie la vârsta de 5 ani și termină liceul la 18 ani, ceea ce înseamnă că petrec obligatoriu în școală 13 ani, lucru care se mai petrece, la nivel național, doar în Belgia și Ungaria. Franța este singura țară unde copiii petrec în învățământul obligatoriu mai mult timp – 15 ani, potrivit celui mai nou raport realizat pe acest subiect de rețeaua europeană Eurydice.

Pragul de 13 ani mai este atins, parțial, în Germania (în 4 landuri) și, în anumite circumstanțe, în Macedonia de Nord.

La nivel european, învățământul obligatoriu începe, cel mai adesea, când copiii ajung la vârsta de 6 ani (18) sisteme. În alte 15 sisteme, învățământul obligatoriu începe la 5 ani. Rareori el începe mai devreme – în doar cinci sisteme de educație. Și doar în Franța și Ungaria învățământul obligatoriu începe cu primul nivel de grădiniță, la 3 ani.

În acest peisaj, România, unde copiii încep, de regulă, grupa mare (obligatorie acum) la vârsta de 5 ani și termină clasa a 12-a, de regulă, la 18 ani, se încadrează în rândul puținelor țări unde copiii petrec 13 ani de viață în învățământul obligatoriu.

Amintim că vechea Lege a educației naționale a prevăzut ca din acest an (2023) și învățământul obligatoriu să cuprindă și grupa mijlocie (vârsta 4-5 ani), urmând să fie extins și la grupa mică până în 2030. Noua lege a învățământului preuniversitar prevede că “învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și învățământul liceal” (Art. 13.1).

Harta invatamantului obligatoriu in Europa / Sursa: Eurydice

Același interval se mai regăsește doar în cele trei sisteme existente în Belgia. Tot 13 ani petrec în școală și copiii din Ungaria – însă acolo învățământul obligatoriu începe la 3 ani și se termină la 16 ani (cu obligația elevilor de a continua să învețe până când obțin cel puțin o calificare de învățământ vocațional/profesional). 13 ani mai sunt obligatorii, însă doar parțial, în două țări: în 4 landuri germane, unde intervalul începe la 6 ani și se încheie la 19, respectiv în unele programe de învățământ din Macedonia de Nord, unde vârsta intrării în învățământul obligatoriu este, în medie, de 5 ani și 7 luni, iar cea maximă pentru finalizarea studiilor liceale poate fi de 19 ani și 6 luni pentru unele programe și 17 ani pentru altele.

Franța este țara cu intervalul maxim de învățământ obligatoriu: acesta începe la vârsta de 3 ani și se termină la 18 ani (total – 15 ani). 

Învățământul obligatoriu – care de obicei se continuă automat până la 18 ani, chiar dacă ultimii ani de liceu nu sunt obligatorii – are cea mai scurtă durată în  Albania, Bosnia-Herțegovina, Croația (opt ani de. Școală plus un an de grădiniță, cel puțin part-time), Estonia, Liechtenstein, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovenia.

SItuatiile specifice fiecărei țări europpene, conform raportului Eurydice:

Foto: © Arne9001 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version