Salariile profesorilor nu vor crește pentru toți la fel, spune Anton Hadăr, Alma Mater: A fost o sumă fixă dată anul trecut, care nu nu mai permite acum să le dai la toți același procentaj. Dacă a primit 1.700 lei astă-vară, vă dați seama că nu mai poți să-i dai 20%, îi dai 16, îi dai 17, îi dai 14, poate ca să fie și mai puțin / Trebuie să finalizăm în câteva ore grilele

Foto: Edupedu.ro

Salariile angajaților din Învățământ nu vor crește cu același procent, „pentru toți la fel”, a declarat de la Palatul Victoria liderul Federației „Alma Mater”, Anton Hadăr. Acesta a spus că vor fi procente diferite, care pot să însemne 14% sau „poate ca să fie și mai puțin”, dar că pe medie creșterile vor fi de 20%. Hadăr a mai spus că sindicaliștii din învățământ au fost chemați de aseară să mai discute încă o dată grilele de salarizare din Educației cu premierul Ciolacu, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș și ministrul Educației, Ligia Deca.

„Aseară am fost anunțați că trebuie să venim repede cu grilele, să le mai discutăm o dată”, a declarat liderul Alma Mater după întâlnirea de la Palatul Victoria.

Hadăr și ceilalți lideri prezenți la Guvern – Marius Nistor de la FSE și Simion Hăncescu de la FSLI – au spus că acum merg la Ministerul Educației să facă grilele de salarizare pentru personalul din Educație, grile care vor fi incluse într-o ordonanță de urgență separată de cea pusă deja în consultare de Guvern. „Ne vor fi date creșterile salariale și noi trebuie să găsim posibilitatea de a le realiza, de a le construi în mod favorabil…”, a spus Hadăr.

Reamintim că premierul Ciolacu a convocat miercuri seară pentru joi la ora 11 o întâlnire cu sindicatele din Educație pe tema salariilor.

Redăm declarațiile lui Anton Hadăr, președintele Fedrației Sindicale „Alma Mater”:

Reporter: Tranșele de 13 și 7% rămân în picioare?

Anton Hadăr: Nu s-a pus problema acestor procentaje.

Reporter: Și două tranșe vor fi?

Anton Hadăr: Două tranșe. Vor fi două tranșe de creștere până la 1 ianuarie, alta la 1 iunie 2024 – 13 plus 7, pe medie, 20 pe medie.

Reporter: Pe medie?

Anton Hadăr: Pe medie, pentru că nu este la toată lumea la fel, pentru că a fost o sumă fixă dată anul trecut, care nu mai permite acuma să le dai la toți același procentaj.

Reporter: Asigurări în ceea ce privește salariul pentru un debutant, care să fie echivalent cu salariul mediu pe economie?

Anton Hadăr: Vor fi și ei tot în aceeași traiectorie, vor urma absolut aceleași procentaje. Au și ei tot așa 13 cu 7. Creșterea pornește de la ei.

Reporter: Dar dacă e să vorbim despre un calendar, ținând cont de faptul că de la 1 ianuarie trebuie să intre în vigoare creșterea salarială pentru profesori, ce v-au asigurat în privința calendarului, se respectă?

Anton Hadăr: Nu sunt probleme din acest punct de vedere, doar că trebuie să finalizăm în câteva ore grilele. Sunt făcute niște grile, o primă formă a fost realizată de noi și de către Ministerul Educației zilele acestea și astăzi am analizat-o cu prim-ministrul (…)

Reporter: Profesorii, personalul nedidactic, personalul didactic auxiliar vor avea același procent de creștere sau va fi diferențiat?

Anton Hadăr: Va fi pe medie, pe medie va fi 20%, depinde de fiecare categorie de personal, ca să se încadreze în grilile pe care noi le avem ca elemente de raportare, grile pe care le-am înaintat în iulie anul trecut. Nu vor primi toți aceleași procentaje, pentru că dacă ai primit 1.700 lei astă-vară, vă dați seama că nu mai poți să-i dai 20% îi dai 16, îi dai 17, îi dai 14, poate ca ar putea să fie și mai puțin“.

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version