Scanarea lucrărilor la Bacalaureat i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre profesorii asistenți, care ar fi fost instruiți în dimineața probei, cu documente distribuite pe grupuri de Whatsapp

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com

Mai mulți profesori care au participat la prima probă a Bacalaureatului de toamnă au semnalat pe redactie@edupedu.ro o serie de probleme în așa-zisa digitalizare a evaluării de la examen. Profesorii asistenți au precizat că formarea pentru ceea ce aveau să facă, după ce candidații predau lucrările la examenul național de Bacalaureat 2023, a fost realizată practic, pentru cei mai mulți, miercuri la prima oră, până la intrarea elevilor în săli.

Deși anunțată de Ministerul Educației de luna trecută, pilotată în ultimii doi ani în aceleași două județe, digitalizarea lucrărilor – adică scanarea foilor fizice si transferarea lor pe un server, în format .pdf – a fost o corvoadă pentru cei mai mulți dintre cei care au participat ca profesori asistenți la Bacalaureat 2023, sesiunea a II-a, conform mesajelor acestora.

Săptămâna trecută în toate județele o parte dintre profesori au fost chemați de către inspectoratele școlare în centrele de examen sau la ISJ, pentru formare în privința scanării lucrărilor. Acestora li s-au oferit mai multe documente-suport, ghiduri despre ceea ce aveau să facă la fața locului, de miercuri. Nu numai că nu au apucat să și aplice ceea ce li s-a predat, adică au făcut doar teorie, dar nu toți au participat la formări, cei mai mulți fiind „formați” chiar înaintea sau în timpul probei de Bac.

În cele mai multe dintre sălile de examen, profesorii susțin că elevii au scris 4-5 pagini, maximum, iar după o oră și jumătate de la debutul probei majoritatea tinerilor s-au grăbit să dea lucrarea. Pentru că scanarea se face în prezența candidatului, elevii au fost mevoiți să aștepte în multe centre de examen această procedură nouă. Au fost semnalate foarte multe probleme tehnice, spun cadrele didactice în mesajele trimise. Lipsa abilităților digitale din partea profesorilor care au fost asistenți a fost un alt obstacol, conform relatărilor.

Procedura de scanare a lucrărilor și ghidurile pentru asistenții la bacalaureatul cu scanare au fost chestiuni care au circulat între profesori pe grupurile lor de Whatsapp, au precizat cei care reclamau precaritatea pregătirii și formării. Deși tehnic, lucrurile ar fi trebuit să meargă ca unse, în practică scanarea unei lucrări a durat în medie 5 minute, dar asta după primele 10 lucrări, a căror scanare a durat și 10 minute / bucată, fiindcă profesorii au fost atenți de mai multe ori la toate bifele necesare și la toate procedurile prevăzute în ghiduri.

Concret, pentru un profesor asistent munca nu a fost nicidecum ușurată de acest prim pas spre digitalizare, ci mult complicată, toate sarcinile noi fiind adăugate la cele existente deja.

Procedurile implică scanarea foilor în format A3, iar prima pagină este însoțită de o „pagina neagră”, adică scanarea pe A4. Asta face ca o lucrare obișnuita, formata din 4 pagini, sa fie de fapt una cu 6 pagini. În unele cazuri scannerele au dat erori acolo unde scrisul era stramb, unde randurile scrise de candidați pe paginile albe nu erau paralele cu baza foii, mai arată profesorii în mesajele lor.

Mai mult timp a durat și introducerea datelor de identificare pentru fiecare candidat, acestea fiind fără diacritice în aplicație.

Procedura implică scrierea numelui și a datelor elevului în lucrare, lucrarea nu era sigilată, ci cu colțul deschis pentru că anonimizarea este făcută de aplicație automat. Apoi asistentul potrivește lucrarea pe suportul scannerului. După scanare se face verificarea că totul e lizibil și că tot ce a scris elevul s-a încadrat în imagine. Apoi asistentul trecea la pagina urmatoare, verifica din nou și aici. La final se verifica lucrarea toată în platformă și era urmată pe server.

Atribuțiile comisiilor de examen au fost și ele mai puține. Lucrările nu au mai fost duse de asistenți la comisie, după finalizarea probelor – toți asistenții au semnat pe plicurile cu lucrări, președintele de comisie a verificat lucrările scanate, împreună cu informaticianul comisiei, iar apoi a asigurat lucrările fizice care pentru prima dată nu au mai părăsit sălile centrelor de examen.

Fără nicio explicație logică, profesorii sunt puși la final să șteargă din laptopurile din fiecare clasă lucrările scanate, urcate deja pe platforma securizată a Ministerului Educației, atât din folderul creat cât și din „coșul de gunoi” al sistemului de operare. Bacalaureatul cu scannere continuă.

La proba de azi au fost doar 14.971 de candidați.

Foto: © Arrowsmith2 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version