VIDEO Radu Szekely, consilierul ministrului Educației: S-a luat hotărârea ca școala să înceapă de acum înainte în prima zi de luni a lunii septembrie / În mod normal, media semestrială nu are o justificare pedagogică

Radu Szekely / Foto: Silviu Matei - Agerpres Foto

Potrivit noii structuri a anului școlar, publicată deja în Monitorul Oficial la începutul acestei luni, școala va începe în prima zi de luni a lunii septembrie, a declarat consilierul ministrului Educației Radu Szekely, la TVR1, în data de 12 aprilie.

Anul acesta anul școlar va începe în data de 5 septembrie, însă data nu este fixă. “S-a luat hotărârea să începem întotdeauna de acum înainte în prima zi a lunii septembrie, anul acesta pică în data de 5 septembrie,” a explicat consilierul ministrului Educației, Radu Szekely.

“În Europa sunt țări în care începe școala și la mijlocul lunii august, în funcție de climă, de tradiție. Noi avem o tradiție de exemplu, structura anului școlar s-a stabilit de mult când copii și tinerii erau folosiți la munci agricole. Până în septembrie-octombrie erau la câmp în consecință nu puteau merge la școală. Și acum în zona Mărginimii Sibiului există excepții de la structura anului școlar, unde datorită transhumanței copiii termină școala în lunii mai / sfârșitul lunii aprilie pentru a putea pleca în transhumanță. Acum am luat în considerare factori care țin de educația copiilor și interesul copilului, de curba de efort a copilului, și nu de factori externi,” mai spune Radu Szekely.

Consilierul ministrului Educației a fost întrebat și cum se vor încheia mediile, având în vedere că școala va fi structurată pe 5 module de învățare și 5 vacanțe. “Cu siguranță nu se vor face mediile pe 5 perioade. Nu vrem să creștem sub nici o formă presiunea asupra sistemului, nici prin evaluare, nici prin fuga după note, ar fi absurd să încheiem medii o dată la 6-7 săptămâni. Mediile vor fi încheiate, fie semestrial, fie va fi o singură medie anuală. Lucrul acesta se discută acum cu specialiști, elevi, părinți, profesori pentru a vedea dacă se justifică media semestrială. În mod normal ea nu are o justificare pedagogică, evaluările ritmice se fac oricum. Toate modificările acestea de substanță vor face obiectul noului regulament de ordine internă pentru învățământul preuniversitar, care va fi aprobat în cursul acestei luni, sunt discuții în momentul de față,” a explicat Radu Szekely.

Despre propunerea de eliminare a tezelor ca modalitate de evaluare a elevilor, consilierul ministrului Educației spune că “propunerea de renunțare a obligativității tezelor a avut un succes remarcabil în rândul tuturor. Foarte puțini au fost cei care au spus că e păcat să renunțăm la această formă de evaluare, care este una învechită, care nu mai ține de pedagogia modernă unde evaluările se pot face în foarte multe alte feluri decât printr-o lucrare scrisă, care să adune tot ce au învățat până acum,” spune Radu Szekely.

Foto: © Pavel Losevsky | Dreamstime.com /  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version