Școlile din Turcia au fost închise pentru o săptămână, după cutremur, pentru ca oamenii din toate provinciile să poată participa la acțiunile de intervenție și umanitare / UNICEF atrage atenția asupra riscurilor cu care se confruntă mii de copii din Turcia și Siria, în urma dezastrului

Photo © Tolgaildun | Dreamstime.com

Educația a fost suspendată, marți după-amiază, în toată Turcia, până pe 13 februarie, în urma devastatorului cutremur de 7,8 grade pe scara Richter, al cărui bilanț se ridică până acum la mii de morți și zeci de mii de răniți. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației Naționale, Mahmut Ozer, în urma unei deplasări într-una din zonele afectate de cutremur, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit ministrului turc al Educației, decizia de închidere a școlilor este necesară nu doar în zonele afectate, ci și în celelalte, pentru ca participarea la intervenții de răspuns la situația de criză să se desfășoare în bune condiții, dar și pentru a ușura accesul persoanelor din alte provincii acolo unde acestea au rude, în zonele din regiunile lovite de cutremur. În plus, a spus el, toate serviciile de găzduire și hrană prin intermediul școlilor vor fi direcționate către cei care au nevoie de ajutor.

În prealabil, presa locală anunțase, citând autoritățile regionale, închiderea școlilor în doar cinci din cele zece provincii din Turcia afectate de cutremur.

Potrivit UNICEF, distrugerea a mii de case, în urma celor două cutremure, a lăsat fără adăpost numeroase familii și le-a expus condițiilor meteo într-o perioadă a anului în care temperaturile scad în mod regulat sub 0 grade, iar furtuni de zăpadă au afectat recent părți ale Siriei și Turciei. “Este foarte probabil ca școli, spitale și alte unități medicale și educaționale să fi fost afectate sau distruse de cutremure, cu un impact suplimentar asupra copiilor. Iar pagubele posibile asupra drumurilor și infrastructurii critice vor complica eforturile de salvare a supraviețuitorilor și răspunsul umanitar extins”.

Tot UNICEF atrage atenția asupra situației copiilor din Siria, care “se confruntă cu una dintre cele mai complexe situații umanitare din lume. O criză economică tot mai gravă, ostilități localizate continue după mai bine de un deceniu de conflict, deplasarea în masă a populației și infrastructura publică devastată au lăsat două treimi din populație în ipostaza de a avea nevoie de ajutor”, iar abandonul școlar este “acut”.

Photo 268590154 © Tolgaildun | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Exit mobile version