Școlile din Turcia au fost închise pentru o săptămână, după cutremur, pentru ca oamenii din toate provinciile să poată participa la acțiunile de intervenție și umanitare / UNICEF atrage atenția asupra riscurilor cu care se confruntă mii de copii din Turcia și Siria, în urma dezastrului

317 vizualizări
Photo © Tolgaildun | Dreamstime.com
Educația a fost suspendată, marți după-amiază, în toată Turcia, până pe 13 februarie, în urma devastatorului cutremur de 7,8 grade pe scara Richter, al cărui bilanț se ridică până acum la mii de morți și zeci de mii de răniți. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației Naționale, Mahmut Ozer, în urma unei deplasări într-una din zonele afectate de cutremur, potrivit unui comunicat de presă.
  • Măsura vine în contextul în care situația copiilor afectați de cutremur a determinat semnale de alarmă la nivel internațional. Luni, UNICEF a atras atenția că mii de copii și familiile lor, atât în Turcia, cât și în Siria, se confruntă cu riscuri după cele două cutremure majore și zecile de replici care au afectat cele două țări.

Potrivit ministrului turc al Educației, decizia de închidere a școlilor este necesară nu doar în zonele afectate, ci și în celelalte, pentru ca participarea la intervenții de răspuns la situația de criză să se desfășoare în bune condiții, dar și pentru a ușura accesul persoanelor din alte provincii acolo unde acestea au rude, în zonele din regiunile lovite de cutremur. În plus, a spus el, toate serviciile de găzduire și hrană prin intermediul școlilor vor fi direcționate către cei care au nevoie de ajutor.

În prealabil, presa locală anunțase, citând autoritățile regionale, închiderea școlilor în doar cinci din cele zece provincii din Turcia afectate de cutremur.

Potrivit UNICEF, distrugerea a mii de case, în urma celor două cutremure, a lăsat fără adăpost numeroase familii și le-a expus condițiilor meteo într-o perioadă a anului în care temperaturile scad în mod regulat sub 0 grade, iar furtuni de zăpadă au afectat recent părți ale Siriei și Turciei. “Este foarte probabil ca școli, spitale și alte unități medicale și educaționale să fi fost afectate sau distruse de cutremure, cu un impact suplimentar asupra copiilor. Iar pagubele posibile asupra drumurilor și infrastructurii critice vor complica eforturile de salvare a supraviețuitorilor și răspunsul umanitar extins”.

Tot UNICEF atrage atenția asupra situației copiilor din Siria, care “se confruntă cu una dintre cele mai complexe situații umanitare din lume. O criză economică tot mai gravă, ostilități localizate continue după mai bine de un deceniu de conflict, deplasarea în masă a populației și infrastructura publică devastată au lăsat două treimi din populație în ipostaza de a avea nevoie de ajutor”, iar abandonul școlar este “acut”.

  • Cel mai recent bilanț al unuia dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani: aproape 5.000 de persoane au murit în Turcia și în Siria și peste 24.000 au fost rănite, conform datelor oficiale colectate până marți dimineață, potrivit G4Media.ro.

Photo 268590154 © Tolgaildun | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Accesul părinților în incinta școlilor și grădinițelor, permis numai când aceștia sunt invitați, precum și în situații de urgență, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar

Accesul părinților în incinta școlilor și grădinițelor este permis numai în situația în care aceștia sunt invitați, precum și în situații de urgență, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar,…
Vezi articolul

Asociația Școlilor Particulare cere Guvernului să descentralizeze decizia deschiderii școlilor cu prezență fizică, din 8 noiembrie, motivând și cu vaccinarea personalului peste 85%

Descentralizarea deciziei de deschidere a școlilor cu prezență fizică a elevilor, din 8 noiembrie, este solicitată Guvernului de Asociația Școlilor Particulare într-o scrisoare publicată pe pagina de Facebook a organizației.…
Vezi articolul