Școlile vor putea obține statutul de „colegii naționale” chiar dacă nu au 75 de ani vechime, propune ministrul Cîmpeanu ca “motivație pentru performanță” în licee

Foto: gov.ro

Eliminarea vechimii de cel puțin 75 de ani dintre criteriile de desemnare a titlului de colegiu național a fost menționată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, ca posibilă soluție pentru a “susține performanța”. “Sunt școli foarte, foarte bune și ar merita titulatura de colegiu național”, dar care nu au vechimea necesară, a afirmat el într-un interviu acordat sâmbătă postului Digi 24.

Potrivit ministrului, “o școală care are doar 30 de ani nu o să mai lupte că știe că îi mai trebuie încă 45 de ani, dar dacă elimini acest criteriu păstrând toate celelalte criterii de calitate – pentru că sunt foarte multe criterii de calitate în obținerea statutului de colegiul național – cred că poți să induci o motivație pentru performanță.”

Metodologia actuală de acordare a titlului de Colegiu național, ce datează din 2013, prevede că, pentru a obține acest titlu, o unitate de învățământ trebuie:

Sorin Cîmpeanu, la Digi 24:

Colegiile naționale pot avea doar clase de liceu pentru profilul teoretic, nu și tehnologic ca celelalte colegii/licee. Se bucură de un prestigiu în rândul elevilor și al angajaților, iar asta duce în mod aproape sigur la asigurarea planului de școlarizare. De regulă, la colegiile naționale se suplimentează clase, în timp ce la liceele normale se reduc.

Miza ar putea fi faptul că pentru colegiile naționale, considerate „licee de top”, s-ar putea permite organizarea unei sesiuni de admitere înainte de Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a, pentru un număr de locuri sau pentru toate locurile, după cum anunța ministrul încă de la lansarea Raportului România educată, din iulie 2021.

Exit mobile version