Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara

Foto: UVT

Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara a fost acordat marți dimineața renumitului scriitor Orhan Pamuk. Evenimentul a avut loc după ce luni seara laureatului premiului Nobel pentru literatură a susținut o conferință în Aula Magna a UVT. Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în 2023, iar universitatea de Vest a anunțat că trei nobeliști vor veni în acest an în orașul de pe Bega.

La evenimentul de luni seara Radio France International relatează că Aula Magna a fost neîncăpătoare pentru câți au venit să-l vadă pe Pamuk, așa că organizatorii au mai deschis porțile a încă două amfiteatre.

„Au fost în public curioși de toate vârstele și backgroundurile, inclusiv politicieni, printre care și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Introducerea a fost făcută de universitarul timișorean Mircea Mihăieș, care a predat repede microfonul invitatului de onoare. Orhan Pamuk a răspuns cu pilde și glume multora dintre întrebările venite dinspre Radu Paraschivescu. N-a prea vrut să atingă subiecte politice, afirmând totuși că își dorește ca președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, să piardă alegerile. Pamuk spune însă că nu se știe ce va fi la urne la scrutinul general care va avea loc peste 40 de zile și că șansele sunt 50 – 50. 

Foto: UVT

Întrebat dacă se teme pentru viața lui, scriitorul turc a oferit un răspuns interesant: „Nu vreau să pozez în victimă. De 18 ani am alături de mine gărzi de corp. Vreau să pot să glumesc pe aceeastă temă, deoarece jurnaliștii au mereu replici de genul «Aveți gărzi de corp pentru că sunteți foarte important». Eu chiar fac glume și le spun «Cândva aveam 3 bodyguarzi, acum am unul. Așa că n-ar trebui să critic Turcia prea mult, pentru că e totuși o îmbunătățire a situației”, scriu jurnaliștii RFI.

Laureatul premiului Nobel pentru literatură este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. Între cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc Orhan Pamuk evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali, scrie universitatea în descrierea evenimentului.

Cele două evenimente fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Partenerii principali sunt: CTP, BOSCH și Bioclinica.

Exit mobile version