Se închid și creșele, din cauza noului coronavirus? Președintele Asociației Municipiilor: Decizia este la fiecare primărie / Ministrul Educației: Creșele care au trecut la Minister se închid

Foto: Pixabay.com

Închiderea tuturor unităților de învățământ preuniversitar anunțată ieri de Guvern lasă un semn de întrebare cu privire la creșele pentru copii, multe dintre ele în subordinea primăriilor, nu a Ministerului Educației. Numeroși cititori au întrebat Edupedu.ro ce se întâmplă în creșe, începând de mâine. Contactat de Edupedu.ro, președintele Asociației Municipiilor din România, Robert Negoiță, a declarat că decizia ține de fiecare primărie. De cealaltă parte, ministrul Monica Anisie a anunțat că acele creșe care au fost preluate de Ministerul Educației se supun deciziei de suspendare a activității până la 22 martie.

Creșele sunt finanțate de primării, iar Legea educației prevede din 2011 că salariile din creșe trebuie să treacă la Minister, pe modelul grădinițelor și al școlilor. Însă niciodată până acum nu a existat un cost standard per antepreșcolar (adică pentru copiii de creșă), deci ele țin financiar în continuare de primării. Pe de altă parte, în ultimul an, grădinițele acreditate au putut deschide câte o grupă de creșă, acolo unde au existat solicitări.

Foto: Facebook.com/ Robert Negoita

Președintele Asociației Municipiilor din România, Robert Negoiță, a declarat pentru Edupedu.ro că nu există o decizie unitară a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență care să se aplice creșelor care țin de primării.

Fiecare primărie va lua măsurile pe care le consideră necesare, atâta vreme cât sunt localități unde sunt alerte și localități unde nu există așa ceva. Decizia este la nivel local“, a declarat Negoiță, pentru Edupedu.ro.

Monica Anisie / Foto: gov.ro

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că acele creșe care au trecut la Ministerul Educației se supun deciziei de închidere. Dar restul creșelor (care primesc copiii cu vârste între 0 la 3 ani) nu țin de Minister, ci de primării.

Anisie a afirmat în urmă cu o zi că măsura închiderii tuturor unităților de învățământ preșcolar, începând de pe 11 martie și până pe 22 martie, se aplică unui total de 3 milioane de copii. Concret, sunt “2.956 de copii care sunt cuprinși în tot sistemul de învățământ, de la antepreșcolar [creșe] și până la postliceal“, a declarat luni seară Monica Anisie.

Recomandarea noastră [către părinți – n.red.] este de a petrece cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate, ca să evite expunerea copiilor în aceste after school-uri“, a declarat luni seară, la Realitatea, ministrul Educației.

Informații de background

Toate școlile și grădinițele din România, de stat și private, vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, și până pe 22 martie. Comitetul național pentru situații de urgență a decis luni seară “suspendarea cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioadă limiată, cu posibilitate de prelungire”, a anunțat premierul Ludovic Orban.

Întrebat ce măsuri a luat pentru a ajuta părinții, șeful Executivului a precizat că școlile nu se vor închide de mâine, ci de poimâine. “Am lăsat un timp de adaptare pentru ca părinții să găsească o soluție să aibă grijă de copii în perioadele când se duc la lucru”, a susținut Orban.

Ludovic Orban – cele mai importante declarații la finalul ședinței Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență:
Monica Anisie, ministrul Educației:
Marcel Vela, ministrul de Interne:
Structura anului școlar 2019-2020

Potrivit structurii anului școlar 2019-2020, anul școlar în curs are planificate 35 de săptămâni de cursuri, față de 34 anul trecut.

Semestrul al II-lea (20 săptămâni)

Cursuri: Luni, 13 ianuarie 2020 – Vineri, 3 aprilie 2020
Vacanţa de primăvară: Sâmbătă, 4 aprilie 2020 – Marți, 21 aprilie 2020
Cursuri: Miercuri, 22 aprilie 2020 – Vineri, 12 iunie 2020
Vacanţa de vară: Sâmbătă, 13 iunie 2020 – data din septembrie 2020 la care încep cursurile anului școlar 2020-2021

Citește și:

 

 

 

 

Exit mobile version