Finanțarea pentru copiii sub 3 ani din creșe și grădinițe, anunțată de Dancila după protestele din 10 august, amânată în tăcere de Guvern

3.048 de vizualizări
SURSA: gov.ro
Finanțarea învățământului antepreșcolar de la buget, care urma să intre în vigoare din toamnă pentru toți copiii mai mici de 3 ani care sunt în creșele și grădinițele de stat sau private, a fost amânată pentru anul școlar 2021-2022, potrivit OUG 23, publicată în Monitorul Oficial. Măsura fusese aprobată pe 23 august, în ședința de Guvern în care au fost anunțate mai multe măsuri social, în contextul protestelor din Piața Victoriei din 10 august și a scandalului declanșat de intervenția forțelor de ordine.

Iată ce anunța pe 23 august premierul Viorica Dăncilă, în deschiderea ședinței de Guvern:

Viorica Dăncilă: ”Avem astăzi pe agendă o ordonanţă în domeniul educaţiei care include măsuri bune menite să contribuie la creşterea calităţii în învăţământ. Voi puncta doar câteva noutăţi. În ceea ce priveşte învăţământul antepreşcolar, mai exact pentru copiii sub trei ani care se află în creşe şi grădiniţe, începând cu viitorul an şcolar, respectiv 2019-2020, finanţarea de bază va fi asigurată de la bugetul de stat după metodologia Ministerului Educaţiei Naţionale. Această modificare atrage după sine abrogarea, ăăă, aprobarea, mai bine spus, a unui plan de şcolarizare de către Ministerul Educaţiei Naţionale. Concret, copiii cu vârsta mai mică de trei ani înscrişi la creşe şi grădiniţe vor beneficia de activităţi educative susţinute de către cadre didactice specializate.”


Ce prevedea OG 9/2019

Legea 1/2011, Art. 9, alin. (2): „Statul asigură finanțarea de bază pentru antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul de stat, pentru antepreșcolarii și preșcolarii din învățământul particular și cel confesional, acreditate, precum și pentru elevii din învățământul general obligatoriu particular și cel confesional, acreditate. De asemenea, statul asigură finanțarea de bază pentru învățământul profesional, liceal particular și cel confesional, acreditate. Finanțarea se face în baza și în limitele costului standard per elev, per preșcolar sau per antepreșcolar, după caz, după metodologia elaborată de Ministerul Educației Național”

„(2^2) Finanțarea de bază pentru antepreșcolari, prevăzută la alin. (2), se asigură de către stat, începând cu anul școlar 2019-2020”.

Ce prevede OUG 23/2019

Art II, alin 1. ”Termenul prevăzut la Art 9. alin 2^2 din Legea educației naționale nr 1/2011 …. se prorogă până la începutul anului școlar 2021-2022”

Citește mai multe despre OUG 23 pe educație aici.

Reamintim că OUG 23 a fost adoptată fără să fie publicată în transparență decizională sau în dezbatere publică, proiectul de Ordonanță de Urgență. Actul a fost prezentat în Guvern pe 3 aprilie, pe lista suplimentară. Lista documentelor aflate pe ordinea de zi a ședinței, publicată de Secretariatul General al Guvernului, și la care are acces toată lumea, nu cuprinde nicio ordonanță în domeniul Educației.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OECD: Sprijiniți educatorii cu exemple clare despre cum să pună în aplicare curriculumul nou și investiți mai mulți bani în educația timpurie. România este ultima în Europa la procentul din PIB alocat

Învățământul preșcolar din România are enorm de recuperat față de cel al altor țări europene, mai ales când vine vorba de nevoile și necesitățile copiilor, părinților și personalului didactic. Concluzia…
Vezi articolul